Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

«Lapsus» της Καίης Τσιτσέλη με την Αμαλία Μουτούση

Στο τέλος της λογοτεχνικής της πορείας άφησε πίσω της σημειώσεις και σκέψεις που αποκτούν θεατρική ζωή.
«Με εκείνα τα παράξενα μεγάλα κενά, όταν είμαι εντελώς απούσα (πού;) και τα πάντα μπορούν να επιδιορθωθούν, να επανατοποθετηθούν, να αποκατασταθούν, να επανεπιβληθούν, χωρίς να το ξέρω...»
Η πολυσχιδής, κοσμοπολίτισσα Καίη Τσιτσέλη, λίγο πριν την αποχώρησή της από τη ζωή το 2001 στα 75 της χρόνια, στο τέλος της λογοτεχνικής της πορείας και ζώντας το αμετάκλητο γεγονός του επερχόμενου θανάτου της, άφησε πίσω της σημειώσεις και σκέψεις που υπό τον τίτλο «Lapsus» αποκτούν θεατρική ζωή από 22 Φεβρουαρίου στο θεατρικό χώρο «Προσωρινός» με ερμηνεύτρια την Αμαλία Μουτούση.

Η Καίη Τσιτσέλη ξεκίνησε να γράφει αυτές τις σημειώσεις την άνοιξη του 2000, όταν εκείνη καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι συνόδευε σε βόλτα την εγγονή της σε καροτσάκι παιδικό. «Ιδού το άλφα και το ωμέγα» είπε δείχνοντας τον εαυτό της και το μωρό. Το 2006 το κείμενο αυτών των σημειώσεων εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Άγρα» με τίτλο «Το Άλφα και το Ωμέγα». Ωστόσο, ο κύκλος αυτών των σκέψεων δεν είχε κλείσει. Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το ίδιο κείμενο καθώς και άλλες, προηγούμενες, σημειώσεις της, παραδόθηκαν στο σκηνοθέτη Γιώργο Σκεύα με σκοπό τη θεατρική τους απόδοση.

Η παράσταση ανεβαίνει με τον Σκεύα να υπογράφει όχι μόνο τη σκηνοθεσία, αλλά και τη σύνθεση κειμένων, τη μετάφραση (οι σημειώσεις είχαν γραφτεί στα αγγλικά) και τη σκηνική επεξεργασία, ενώ η μουσική είναι της Σήμης Τσιλαλή. Όπως σημειώνουν η Λίλα Παλαιολόγου και ο Βαγγέλης Πελέκης (υπογράφουν την παραγωγή μαζί με την Ελένη Βλάχου) «Το κείμενο της Καίης Τσιτσέλη συνεχίζει να μας καλεί σε εγρήγορση, να αγγίζει τον βαθύτερο εαυτό μας και να μας θέτει πολλαπλά ερωτήματα: Ποιος είναι ο Χειριστής (Manipulator); Τι ρόλο παίζει η επανάληψη και πώς συνδέεται με το χρόνο; Τι είναι η αρχή, τι το τέλος στον κύκλο; Πότε ο εαυτός γίνεται ο άλλος;


www.tospirto.net/Σόνια Μαγγίνα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...