Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Η επανεκκίνηση του Θεάτρου «Πόρτα» - τα σχέδια για την επόμενη χρονιά

Η ιστορική σκηνή ανοίγει ξανά και η Ξένια Καλογεροπούλου προαναγγέλλει το πρόγραμμά της.
Το σφράγισμα της «Πόρτας» το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένα εξαιρετικά οδυνηρό χτύπημα της κρίσης για την κοινότητα του θεάτρου. Τώρα, η είδηση της επανεκκίνησης της ιστορικής σκηνής της Ξένιας Καλογεροπούλου, που προγραμματίζεται για το επόμενο φθινόπωρο, έρχεται σαν μεγάλη παρηγοριά. Η «Πόρτα» ανοίγει ξανά και ανοίγει διάπλατα▪ για δημιουργούς και για θεατές. 
Η ιδρυτής του εξηγεί: «Το καλοκαίρι βρεθήκαμε χωρίς χρήματα, χωρίς επιδότηση και μόνο με χρέη. Μας έπιασε ένας πανικός, όχι μόνο για τις οικονομικές απαιτήσεις της συντήρησής του, αλλά για το τι πρέπει να είναι τελικά αυτό το θέατρο - ποιος θα είναι ο ρόλος του. Θα λειτουργήσει, λοιπόν, σε άλλη βάση» προαναγγέλλει η Ξένια Καλογεροπούλου. «Δεν θα είμαι εγώ η επιχειρηματίας, θα είμαι μια απλή ηθοποιός, αφού κάθε ομάδα θα έχει την ευθύνη της παράστασής της».
Main_kalogeropoyloy-dyo

Η «Πόρτα» λαμβάνει πλέον τον χαρακτήρα ενός χώρου, όπου από το πρωί ως το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα, πάντα κάτι θα συμβαίνει – σε κάθε περίπτωση σχετικό με τις παραστατικές τέχνες. Η καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του χώρου θα ανήκει στον σκηνοθέτη που συνδέθηκε όσο κανείς με το θέατρο της Μεσογείων, Θωμά Μοσχόπουλο.

Ο μέχρι τώρα, σχεδιασμός και οι πρώτες επαφές, περιγράφουν ένα ρεπερτόριο, κράμα παιδικών παραστάσεων και παραστάσεων ενηλίκων που στο σύνολό τους αναμένεται να ξεπεράσουν τις έξι. Ανάμεσα στους σκηνοθέτες που θα επανδρώσουν την «Πόρτα» – εκτός από την αναμενόμενη σκηνοθετική παρουσία Μοσχόπουλου – θα βρίσκεται και το νέο μέλος της οικογένειας του θεάτρου, Δημήτρης Καραντζάς.

Κάθε παιδική θεατρική παράσταση θα αναφέρεται σε διαφορετικό ηλικιακό γκρουπ: θέατρο για εφηβικό κοινό, παιδιά Δημοτικού, προσχολική ηλικία και βρέφη. Εξίσου πληθωρικός και ο βραδινός προγραμματισμός θα περιέχει τουλάχιστον δύο παραστάσεις για μεγάλους, αν και θεωρείται βέβαιο πως σε αυτές θα προστεθούν και άλλες. Υπάρχουν σκέψεις για μουσικές βραδιές με την υπογραφή του συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή, χοροθεατρικές παραγωγές, ενώ η ίδια Ξένια Καλογεροπούλου θα αναλάβει και ρόλο παραμυθούς, αφηγούμενη ιστορίες για μικρούς και μεγάλους. Το ρεπερτόριο της «Πόρτας» αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο, συνεπώς μένουν πολλά για να γίνουν.

«Αυτή είναι η ιδέα και μου φαίνεται πολύ ζωντανή» λέει με χαρά η ίδια▪ και δεν διστάζει να δοκιμάσει μια νέα αρχή, μετά από τόσα χρόνια ακάματης δουλειάς στην «Πόρτα», αλλά και στο θέατρο συνολικά. «Είμαι σε μεγάλη ηλικία για να κάνω καινούργια ξεκινήματα» παραδέχεται. «Κάνοντάς το όμως με το Θωμά, ο οποίος πρόκειται να συνεχίσει την ‘Πόρτα’ και μετά από μένα, σχεδιάζουμε κάτι πολύ φιλόδοξο. Ανυπομονώ να το δω να συμβαίνει, κι ας μου φαίνεται σαν όνειρο. Αν συμβεί όπως το φαντάζομαι, θα λέω ότι πρόλαβα να το δω και να συμμετέχω σ’ αυτό. Δεν αντέχω πια τις οργανωτικές και τις οικονομικές ευθύνες, αλλά θέλω να με παίζουν• θέλω να παίζω και να με παίζουν».

www.tospirto.net/Στέλλα Χαραμή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...