Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

«Πωλούνται δάκρυα ελιάς» από Φένια Παπαδόδημα και Μαρία Σκουλά

Στην Οδό Κεφαλληνίας μια εκκεντρική γυναίκα φτιάχνει μια άλλη πραγματικότητα από τη σημερινή.
Ένα έργο που υπογράφει εξολοκλήρου η Φένια Παπαδόδημα, καθώς έχει γράψει το κείμενο και τη μουσική, ενώ έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Στο «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» ερμηνεύει τον ένα από τους δύο ρόλους, με συμπρωταγωνίστρια τη Μαρία Σκουλά και ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στην Β΄Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας στις 11 Μαρτίου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια φτιάχνουν ο Αριστοτέλης Καρανάνος και η Αλεξάνδρα Σιάφκου.

Με αφετηρία τον Ελαιώνα, το «ιερόν δάσος» που δεν υπάρχει πια και το όνομά του χρησιμοποιείται στην ταμπέλα «Ελαιώνας» στο σταθμό του μετρό, μια εκκεντρική γυναίκα φτιάχνει μια άλλη πραγματικότητα από τη σημερινή. Κοιτάζοντας γύρω της, στη θέση του ιερού ελαιώνα της θεάς Αθηνάς, βλέπει τερατώδη εμπορικά κέντρα, βιομηχανίες θανάτου,  μπουρδέλα, στέκια frozen yogurt, σουβλατζίδικα που πουλούν βρώμικο κρέας.
Εκκεντρική, μισότρελλη, μοναχική και προσωρινά άστεγη η γυναίκα, μια συγγραφέας κοντά στα 40 και χωρισμένη, μένει σε διαφορετικά ξενοδοχεία γύρω από την Ομόνοια. Δηλώνει βρυκόλακας, κρατάει ημερολόγιο και διαβάζει τον Αναδρομάρη της Αττικής, ένα περιηγητικό σύγραμμα για την Αθήνα του 1920. 
Ονειρεύεται μία αθώα και ρομαντική εποχή κι αυτό την ανακουφίζει. Μέσα απ’ τα όνειρά της που μπλέκονται με την πραγματικότητα συναντά κρυφούς συμμάχους που την κάνουν να θέλει ν’ αλλάξει ζωή. Την ίδια τη θεά Αθηνά, μια γριά ελιά που της χαρίζει λίγα δάκρυα από τον κορμό της. Βρέχοντας μ’ αυτά τα μάτια της θα μπορεί πάντα να βλέπει την ομορφιά και το φως της πόλης γύρω της, αλλά και της δικής της χαμένης αθωότητας.
Info: Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας - Β΄ Σκηνή. Κεφαλληνίας 16 Κυψέλη, τηλ. 210.8838727. Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00. Είσοδος: 15 € & 10 € μειωμένο
www.tospirto.net/Σόνια Μαγγίνα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...