Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

«Αναφορά στον Γκρέκο» από τον Τάκη Χρυσικάκο

Ζωντανεύει από σκηνής ένα κείμενο δύσκολο και απαιτητικό από τον ερμηνευτή, αλλά και από τον θεατή.
Δύσκολο κείμενο επέλεξε ο Τάκης Χρυσικάκος να ζωντανέψει από σκηνής, απαιτητικό από τον ερμηνευτή, αλλά και από τον θεατή. Ο γνωστός ηθοποιός καταπιάνεται με την «Αναφορά στον Γκρέκο», του Νίκου Καζαντζάκη θεωρώντας ότι «μέσα σε εποχές εθνικής υποδούλωσης που βιώνουμε, μία τόσο ελεύθερη φωνή- μία “κραυγή” , όπως είναι ο λόγος του Καζαντζάκη πρέπει να ακουστεί σήμερα. 
Πρόκειται για ένα κορυφαίο έργο, όπου συγκεντρώνει όλη τη γνώση, την εμπειρία και την ευαισθησία του συγγραφέα». Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα. 
Main_main_photo_3

Αναλυτικότερα, αποτελεί «ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια "αναφορά" με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ο συγγραφέας ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια (αφού προηγουμένως αναφέρεται στους προγόνους και τους γονείς του) και σταματά στην ημέρα της "κρητικής ματιάς" και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας». 
Στην παράσταση που βασίζεται πάνω στο θαυμάσιο κείμενο πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που «με τη λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου».
Info: 4 Φεβρουαρίου στα Χανιά, στις 5 στο Ρέθυμνο και στις 6 στο Ηράκλειο.
www.tospirto.net
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...