Έπειτα από τις θυελλώδεις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας Ελλήνων καλλιτεχνών, ο Βέλγος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Γιαν Φαμπρ παραιτήθηκε από τη θέση του.
Κανείς δεν ξέρει τις ακριβείς συνθήκες της παραίτησής του. Αν και αρχικά η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε πως ο Γιαν Φαμπρ ανακοίνωσε την παραίτηση του στη διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά (και όχι στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά) η ίδια η κ.Κοσκινά το διέψευσε, λέγοντας πως έχει να δει και να μιλήσει στον Φαμπρ από όταν έφυγε από την Ελλάδα. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, ο κος Φαμπρ φέρεται να υπέβαλλε την παραίτηση του στο facebook!
Σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν προσπάθειες να αλλάξει γνώμη ο κος Φαμπρ, οι οποίες όμως αποδείχτηκαν άκαρπες.
Σε δήλωσή του στην εφημερίδα "L' avenir" o Γιαν Φαμπρ αναφέρει πως αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού, «υπό την προϋπόθεση να γίνουν οι καλλιτεχνικές επιλογές μου με πλήρη ελευθερία», και συμπληρώνει: «Αυτό φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο εγώ ήρθα μ' ανοιχτό μυαλό και καρδιά».
Ας δούμε όμως το χρονικό της παραίτησης του Γιαν Φαμπρ
Να υπενθυμίσουμε ότι όλα ξεκίνησαν την Τρίτη 29 Μαρτίου, όταν ο κος Φάμπρ παρουσίασε μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών το οποίο και πρότεινε να μετονομαστεί σε "Διεθνές Φεστιβαλ Αθηνών και Επιδάυρου". Η ανακοίνωση πως το Φεστιβάλ θα ήταν εξ' όλοκλήρου αφιερωμένο στο Βέλγιο σχεδόν με πλήρη απουσία ελληνικών παραγωγών προκάλεσε έντονη έκπληξη και δυσφορία. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, με τους Έλληνες καλλιτέχνες να συσπειρώνονται σχεδόν άμεσα εναντίον του σχεδίου.
Η ανοιχτή συζήτηση των Ελλήνων καλλιτεχνών που έγινε την Παρασκεύή 1 Απριλίου στο Θέατρο Σφενδόνη συγκέντρωσε πάνω από 600 καλλιτέχνες οι οποίοι και ζήτησαν την άμεση παραίτηση του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά αλλά και του Γιαν Φαμπρ.
Την ίδια ώρα ο Γιαν Φαμπρ συναντιόταν με τον Πρωθυπουργό (κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν). Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα υποστηρίζοντας πως ζήτησε από τον κο Φαμπρ να δωθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές, κάτι που επικοινώνησε μάλιστα και στο twitter.
Στο "χορό" δεν άργησε να μπει και η αντιπολίτευση με αρνητικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ποταμιού αλλά και το πολιτιστικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν τα πιο αμφιλεγόμενα έργα του Γιαν Φαμπρ- είδαμε πρώτη είδηση μέχρι και τα "παλλομένα πέη" της παράστασης Οlympus.
Το ότι ο Βέλγος δημιουργός ειναι σπουδαίος πλην αμφιελγόμενος, το γνωρίζαμε όλοι. Η ερώτηση όμως παραμένει: Πώς οδηγήθηκαμε σε αυτό το φιάσκο;
www.huffingtonpost.gr