Την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και την απομάκρυνση του Γιαν Φαμπρ από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ζητούν με επιστολή τους Έλληνες καλλιτέχνες που συγκεντρώθηκαν στο θέατρο Σφενδόνη για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις εξαγγελίες του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ.
Την ίδια ώρα, το ΔΣ του Φεστιβάλ εξέδιδε ανακοίνωση, με την οποία σημειώνει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη εμπλουτισμού του προγράμματος με ελληνικές εκδηλώσεις και σημειώνει ότι θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.
Τεράστια ήταν η συμμετοχή του καλλιτεχνικού κόσμου στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Σφενδόνη και επικοινωνήθηκε μέσω των social media.
Οι έλληνες καλλιτέχνες κατηγόρησαν τον Φαμπρ για καλλιτεχνικό ολοκληρωτισμό και τον χαρακτήρισαν «persona non grata».
Μάλιστα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα πορεία διαμαρτυρίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκατοντάδες καλλιτέχνες. Παρών ήταν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του Εθνικού Θεάτρου προς τους Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ στη συζήτηση βρέθηκαν -μεταξύ πολλών άλλων- η Όλια Λαζαρίδου, ο Αργύρης Ξάφης, ο Γιώργος Νανούρης, η Στεφανία Γουλιώτη και άλλοι.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Φαμπρ ότι τιμώμενη χώρα θα είναι φέτος το Βέλγιο, με ορισμένους καλλιτέχνες να κάνουν λόγο -ειρωνικά- για «Βελγικό Φεστιβάλ» και την Όλια Λαζαρίδου να κάνει λόγο σε ανάρτησή της για «αποικιοκρατία».
Ανακοίνωση του ΔΣ του Φεστιβάλ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή, το Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση αναφέρει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη να συμπεριληφθούν περισσότερες ελληνικές παραγωγές στο πρόγραμμα.
Τονίζει ότι το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθησαν περισσότερες ελληνικές παραγωγές, οφείλεται στο γεγονός ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανέλαβε πολύ πρόσφατα τα καθήκοντά του.
Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο αυτού, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί –υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας - τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ. Η πρωτοβουλία αυτή, αφορά μόνο στη φετινή χρονιά και κρίθηκε αναγκαία από το ΔΣ λόγω της καθυστέρησης στο διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της στο ΔΣ, το οποίο και θα αποφασίσει με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες, όπως προκύπτουν από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα, και τα οικονομικά δεδομένα του Φεστιβάλ, καθώς παρελήφθη ταμειακό έλλειμμα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι μετά από πρόταση του Φαμπρ, «αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη δημοσίευση δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για νέους Έλληνες καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών».
Συγκεκριμένα:
Θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.
Θα επιλεγούν επίσης, βάσει αίτησης, 7 νέοι καλλιτέχνες, για το καλλιτεχνικό σχολείο του Φεστιβάλ (Summer School).
Οι σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος θα αναρτηθούν στο site του Φεστιβάλ www.greekfestival.gr.
Παρεμβάσεις Τσίπρα - Μητσοτάκη
Την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του στο twitter, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η πρώτη εμφάνιση του διάσημου φλαμανδού νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της διοργάνωσης Γιαν Φαμπρ την Τρίτη 29 Μαρτίου στα ΜΜΕ. «Παρακολουθώ τη συζήτηση για την φυσιογνωμία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Είναι ευπρόσδεκτη. Στη συνάντηση με τον Γιαν Φαμπρ τόνισα την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές του Φεστιβάλ. Ο Φαμπρ και ο Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησαν να εξετάσουν το ζήτημα προς αυτή την κατεύθυνση»αναφέρει συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός στον προσωπικό του λογαριασμό.
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι αποδέχτηκε τον αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος, έστω και με όρους εξευτελιστικής ποσόστωσης. Παράλληλα, του ζητά, «έστω και τώρα» όπως επισημαίνει να αναιρέσει αυτή την άστοχη απόφαση.
«Το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου για σχεδόν 60 χρόνια αγκαλιάζει και αναδεικνύει διεθνώς την ελληνική πολιτιστική δημιουργία» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης. «Μέσα από αυτόν τον θεσμό ουσιαστικά αναπαράγεται, εξελίσσεται και μεταδίδεται στις επόμενες γενιές το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Κυρίως όμως τροφοδοτείται η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Με έκπληξη, αλλά κυρίως με λύπη, πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς προχωρά ανάμεσα στα άλλα και στην κατάργηση της παρουσίας των Ελλήνων δημιουργών»..
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για τον «πολιτισμό της τσουτσούνας» του Ι.Φωτήλα
Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι αναφορές του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσωνα Φωτήλα, περί «αριστερής ιδεολογίας της τσουτσούνας» για το ζήτημα που προέκυψε με το Ελληνικό Φεστιβάλ.
«Τι να περιμένει κανείς από έναν υπουργό που κατάντησε τον πολιτισμό συνώνυμο με την αριστερή ιδεολογία της τσουτσούνας» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Οι σημερινές δηλώσεις του βουλευτή Ι.Φωτήλα αποτελούν μνημείο χυδαιότητας, το οποίο παραπέμπει, αν δεν ξεπερνά, στο ύφος και τη φρασεολογία που χρησιμοποιούν κύκλοι της λούμπεν ακροδεξιάς.
» Ο βουλευτής του Ποταμιού ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το «ήθος» του ως 'ευρωπαϊστής' και 'αντί-λαϊκιστής', όπως ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του. Μετά από αυτά, οι αναφορές του κ. Φωτήλα περί "δήθεν δημοκρατών" συνιστούν ακραία πρόκληση.
» Καλούμε τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, να αποδοκιμάσει τις αθλιότητες του βουλευτή του κόμματος του.»
Για ευτελισμό του Φεστιβάλ Αθηνών κάνει λόγο το Ποτάμι
Έντονα επικρίνει το Ποτάμι την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, να αναθέσει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου στον Βέλγο καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ, απαξιώνοντας τους Έλληνες καλλιτέχνες.
Το Ποτάμι υπερασπίζεται το έργο του πρώην διευθυντή και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά από μία δεκαετία πρωτόγνωρης ακμής, χάρη στις άοκνες και στρατηγικά καλοσχεδιασμένες προσπάθειες του Γιώργου Λούκου, που έφεραν εκατοντάδες χιλιάδες νέους στα ακροατήριά του και εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες στις σκηνές του (σε πείσμα των πιέσεων του παλαιού καλλιτεχνικού κατεστημένου), αποκτά τώρα έναν "Καλλιτεχνικό Διευθυντή" που δικαίως δεν αποδέχεται καν τον τίτλο και δικαίως δεν ομολογεί την αμοιβή του».
«Ο αποπέμψας τον Γιώργο Λούκο, υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, ως οικοδεσπότης της παρουσίασης του "Διεθνούς" Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, άκουσε και αυτός ως παθητικός ακροατής να εκχωρείται το πολύτιμο Φεστιβάλ στον "Βελγικό Πολιτιστικό Οργανισμό Γιαν Φαμπρ", στους καλλιτεχνικούς τομείς του Φεστιβάλ να προΐστανται αποκλειστικά Βέλγοι συνεργάτες του καλλιτεχνικού διευθυντή, ενώ στον προγραμματισμό των παραγωγών να προβλέπεται ποσόστωση (!!!) 1/3 για τους Έλληνες καλλιτέχνες. Η προχειρότητα και η κενολογία, τα μασημένα και τα φτωχά (όταν η Ιζαμπέλ Υπέρ είναι το μόνο σχεδόν όνομα μιας περιόδου 5 ετών...) αλλά και τα ψευτο-νέα (λες και η Ιζαμπέλ Υπέρ ή ο Μπαρίσνικοφ δεν έχουν ξανάρθει στην Ελλάδα) αν δεν ήταν τόσο προσβλητικά γιά τους Έλληνες και ξένους φίλους του καταξιωμένου Φεστιβάλ θα ήταν απλά κωμικά. Τέλος, η φλυαρία περί "χρημάτων και λέξεων" ταιριάζει απόλυτα με την όλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον Πολιτισμό, όπου η κενή ρητορική υποκαθιστά την ουσία» επισημαίνει το Ποπάμι.
«Λυπηθήκαμε αφάνταστα με την αναιτιολόγητη αποπομπή του Γιώργου Λούκου. Τώρα, όμως, λυπούμαστε διπλά για τον ευτελισμό του σημαντικότερου Φεστιβάλ μας και την ταυτόχρονη προσβολή του καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας από έναν πρόχειρο και κενολόγο αποικιοκράτη συζητήσιμων προδιαγραφών» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.
Βροχή αντιδράσεων από τον κόσμο του θεάτρου
Βροχή αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο νέος διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, ο Βέλγος Γιαν Φαμπρ,με ολοένα και περισσότερα άτομα τόσο από το καλλιτεχνικό όσο και από το πολιτικό προσκήνιο να εκφράζουν τις αντιθέσεις τους.
Mετά τις έντονες αντιδράσεις όπως της Έλενας Ακρίτα, της Άντζελα Μπρούσκου, του Αργύρη Ξάφη και η ηθοποιός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Άννα Βαγενά, εξέφρασε την αντίθεσή της με την πρόταση του Γιαν Φαμπρ για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Σε ανάρτησή της στο Facebook η κα Βαγενά γράφει χαρακτηριστικά: «Με δυσάρεστη έκπληξη διάβασα την πρόταση του Γιαν Φαμπρ για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Νομίζω ότι είναι το λιγότερο υποτιμητικό για τους Έλληνες καλλιτέχνες ότι, επειδή δεν τους γνωρίζει, θα επικεντρώσει το φετινό πρόγραμμα στην ανάδειξη της τέχνης της χώρας του. Καλά θα έκανε να προσπαθήσει να αναδείξει την ελληνική τέχνη στο εξωτερικό.
Παρεμπιπτόντως, είμαι σίγουρη ότι το θέατρό μας είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το βελγικό. Φτάνει πια το "δήθεν" και ο "επαρχιωτισμός" του να εντυπωσιαζόμαστε με καθετί ξενόφερτο. Δεν είμαι εναντίον των συνεργασιών, το αντίθετο μάλιστα, αλλά νομίζω ότι ο κ. Φαμπρ θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα αυτή την ιδέα του.
Δεν είμαστε ιθαγενείς να εντυπωσιαζόμαστε με καθρεφτάκια».
Απάντηση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προς τη ΝΔ και Ποτάμι
«Εντύπωση προκαλεί η πολιτική ταύτιση που διαφαίνεται πίσω από τη συγχρονισμένη επίθεση που εξαπέλυσαν η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.
«Με έκπληξη, αλλά κυρίως με λύπη» ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακαλύπτει «την κατάργηση της παρουσίας των Ελλήνων δημιουργών» και «τον αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος».
Ο «αφελληνισμός» συνίσταται στην ανάθεση της καλλιτεχνικής ευθύνης του Ελληνικού Φεστιβάλ σε μία καλλιτεχνική προσωπικότητα του διαμετρήματος του Γιαν Φαμπρ και στο πρόγραμμα που αυτός πρότεινε, μια πολιτιστική μεταρρύθμιση που εμπεριέχει και μια ουσιαστική παιδαγωγική διαδικασία.
Θα παραμείνει έκπληκτος, αλλά με χαρά αυτή τη φορά, όταν πληροφορηθεί και τα ελληνικά δρώμενα του Φεστιβάλ. Τον παραπέμπουμε στη σημερινή ανακοίνωση του ΔΣ του «Ελληνικού Φεστιβάλ» Α.Ε.
Τον δε διεθνή προσανατολισμό του Φεστιβάλ υποσχέθηκε να διευρύνει ο κ. Γιαν Φαμπρ και μέσα από ένα συστηματικό πρόγραμμα που εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της θητείας του και πρόκειται να συνδέσει στενότερα την ούτως ή άλλως πολύ σημαντική ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή με την Ευρώπη και τον κόσμο.
Μετά τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης λυπήθηκε –και αυτός- «αφάνταστα με την αναιτιολόγητη αποπομπή του Γιώργου Λούκου». Δηλαδή ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα επιθυμούσε να διατηρούνται στις θέσεις τους διευθυντές δημοσίων οργανισμών, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος;
Τέλος, να πληροφορήσουμε τον κ. Θεοδωράκη ότι η αμοιβή του κ. Φαμπρ είναι η κατώτερη αμοιβή που έχει λάβει ποτέ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και θα αναρτηθεί στη Διαύγεια από τον αρμόδιο φορέα, όπως και όλες οι αμοιβές των καλλιτεχνικών συντελεστών, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ έως τώρα.»
Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ
Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει σε ανακοίνωση ότι «η άγνοια του ελληνικού καλλιτεχνικού πεδίου από τον νέο διευθυντή (ή επιμελητή, όπως προτιμά να αυτοπροσδιορίζεται) είναι αναμενόμενη και συγγνωστή. Ωστόσο αυτή δεν μπορεί να μετατρέπεται σε απαξίωση του εγχώριου δυναμικού και αποκλεισμού του από έναν σημαντικό δημόσιο θεσμό».
Επίσης, εκφράζει την ελπίδα «πως το υπουργείο Πολιτισμού και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής έχουν καταλάβει την αστοχία τους και ζητάμε να προχωρήσουν το ταχύτερο σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν ουσιαστική διεύρυνση και εμβάθυνση του προγράμματος, με αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών παραγωγών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, πράγμα που αποτελεί πάγια θέση μας και μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος. Οι ελληνικές συμμετοχές θα πρέπει να αναπτυχθούν στους χώρους που είναι οργανικά και διιστορικά συνδεδεμένοι με το Φεστιβάλ».
www.tovima.gr