Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία «Κάρολος Κουν» και των κριτικών «Θεάτρου και Μουσικής 2012»


Η τελετή απονομής των βραβείων των κριτικών «Θεάτρου και Μουσικής 2012» καθώς και των βραβείων «Κάρολος Κουν» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι,  στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Τα βραβεία αγκαλιάζουν όλες τις κατηγορίες της ελληνικής λόγιας δραστηριότητας στα δύο αυτά κεντρικά παραστατικά αντικείμενα, με παράλληλες αναφορές σε θεατρολογικά και μουσικολογικά συγγράμματα.
Ειδικό κεφάλαιο στην τελετή απονομής αποτελούν τα βραβεία «Κάρολος Κουν», αφιερωμένα από τον Δήμο Αθηναίων στον σκηνοθέτη που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του νεοελληνικού θεάτρου. Με τα βραβεία αυτά τιμώνται και φέτος   οι διαπρέψαντες στο χώρο αυτό σκηνοθέτες, ηθοποιοί και δραματουργοί, κατά την περίοδο 2011 - 2012.
Ιδιαίτερη αναφορά οφείλεται στο φετινό βραβείο «Θεατρολογικού Συγγράμματος», που παρέχει την ευκαιρία απόδοσης τιμής στον διαπρεπή λογοτέχνη, διανοητή και κριτικό θεάτρου Γιάννη Βαρβέρη, με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της πολύτομης έκδοσης των κριτικών του απάντων.
Ο ήλιος του Βραβείου Κουν - Βραβεία - Θέατρο
Ο ήλιος του Βραβείου Κουν
Οι επιτροπές απαρτίζονται από κριτικούς προερχόμενους από ένα ευρύ φάσμα της έντυπης δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα,  την επιτροπή θεάτρου αποτελούν οι Αριστούλα Ελληνούδη, Καλλιόπη Ραπανάκη, Έλλη Σολομωνίδου - Μπαλάνου, Μαρώ Τριανταφύλλου, προεδρευόμενη επί τιμή από τον Αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου  της Ενώσεως Ζήση Τσιριγκούλη, ενώ η επιτροπή μουσικής αποτελείται από τους Κορνήλιο Διαμαντόπουλο, Κυριάκο Λουκάκο (Πρόεδρος), Γιώργο Β. Μονεμβασίτη,  Κωνσταντίνο Καράμπελα – Σγούρδα και  Ευτύχιο Δ. Χωριατάκη.
Αναλυτικά οι υποψηφιότητες
Βραβεία «Κάρολος Κουν»  2012
Τα Μεγάλα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής
Τα Μεγάλα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής περιλαμβάνουν επίχρυσα ακριβή αντίγραφα στεφάνου, ο οποίο βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη, που τα κατασκευάζει.
Σκηνοθεσίας ελληνικού έργου

1. Γιάννης Κακλέας,  για την σκηνοθεσία του έργου «Αυλή των Θαυμάτων»  του  Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
2. Στάθης Λιβαθινός,  για την σκηνοθεσία του έργου  «Ερωτόκριτος» του  Βιτσέντζου Κορνάρου, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ».
Ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο
1. Μπέτυ Αρβανίτη, για την ερμηνεία του επώνυμου ρόλου στη θεατρική μεταφορά της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου  Παπαδιαμάντη, που παρουσιάσθηκε στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού.
2. Ρένη Πιττακή,  για την ερμηνεία του ρόλου της Γριάς στη  «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη, που παρουσιάσθηκε στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία  Βίκτωρα Αρδίτη.
3. Λήδα Πρωτοψάλτη,  για την ερμηνεία του επώνυμου ρόλου στη «Φαύστα» του  Μποστ, που παρουσιάσθηκε στο Θέατρο «Στοά» σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.
Δραματουργίας ελληνικού έργου
1. Δημήτρης  Δημόπουλος, για την «Ελληνογερμανική συνάντηση φιλίας»  «Yasou Aida» που παρουσιάσθηκε στο Βερολίνο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
2. Βασίλης Κατσικονούρης, για το έργο του «Πήρε την τύχη στα χέρια της» (σε σκηνοθεσία Γιώργου  Παλούμπη).
3.Λεωνίδας Προυσαλίδης,  για το δράμα του «Βαγόνι στα νερά» (σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα).
4. Ελένη Ράντου Σάρα Γανωτή και  Νίκος Σταυρακούδης για την κωμωδία τους «Κατάδικός μου» (σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη).
Βραβεία κριτικών μουσικής 2012
Μεγάλο βραβείο μουσικής
Θα ανακοινωθεί στην Τελετή
Διάκριση σε μουσικολογικό σύγγραμμα
1.Γιάννης ΜΠΕΛΩΝΗΣ: «Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967)», Αθήνα:  εκδ. Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, 2012.
2.  Γαρυφαλλιά Ε. ΝΤΖΙΟΥΝΗ: Μουσικοθεραπευτική θεωρία και πράξη. Από τον Όμηρο έως τους ελληνιστικούς χρόνους, Αθήνα: εκδ. Παπαγρηγορίου- Νάκας, 2012.
3. «Για τη Μουσική», ανθολογία κειμένων, συνεντεύξεων και αναλυτικών σημειωμάτων έργων του συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου, Αθήνα: εκδ. Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, 2011.

Τιμητική διάκριση σε πολιτισμικό οργανισμό της περιφέρειας
Ωδείον Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1894), δεύτερο παλαιότερο εν ενεργεία ωδείο στην Ελλάδα.
Τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία
1.  «Metamorphosis», έργα οκτώ Ελλήνων συνθετών για σόλο όμποε ή όμποε και πιάνο, ερμηνευμένα από τον Σπύρο Κοντό και την πιανίστα Λητώ Θώμου, εταιρεία DNA Label (2012).
2. Θανάσης Μωραΐτης: «Εικόνες για τη θλίψη των ξανθών κοριτσιών και της Ελένης», διάφοροι σολίστ, εταιρεία EMI Classics, 2010.
3. «Vivaldi ma non solo», άριες Βιβάλντι, Χαίντελ και Μπερτόνι ερμηνευμένες από την μεσόφωνο Μαρίτα Παπαρίζου, ορχήστρα I Solisti Veneti, εταιρεία MDG, 2012.
Τιμητική διάκριση σε νέο καλλιτέχνη
1.  Ο κιθαριστής Αντώνης Λιοπύρης, για την ατομική του εμφάνιση «It’s all Dyens to me» στο «Ωδείο Φίλιππος Νάκας» (17/02/2012),
2.  Ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης, για τις ερμηνείες του ως Μπελκόρε, στο «Ελιξήριο του Έρωτα» του Ντονιτζέττι και Βαλεντίνος, στον «Φάουστ» του Γκουνώ σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και ως Μουσταφά Πασάς στην συναυλιακή παρουσίαση της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης» του Καρρέρ.

Βραβεία κριτικών θεάτρου
Μεγάλο βραβείο θεάτρου
Θα ανακοινωθεί στην Τελετή
Τιμητική διάκριση σε θεατρολογικό σύγγραμμα
Γιάννης Βαρβέρης: «Η Κρίση του Θεάτρου τ. Ε΄» (Αθήνα, 2010, εκδόσεις Αλεξάνδρεια), συγκεντρωτική έκδοση των κειμένων κριτικής  του της περιόδου 2003-2010.
Τιμητική διάκριση διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου
1. Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης,  για την σκηνοθεσία του έργου «Πυρκαγιές» του λιβανοκαναδού συγγραφέα Ουαζντί Μουαουάντ, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του «Εθνικού Θεάτρου».
2. Λευτέρης Βογιατζής, για την σκηνοθεσία του «Αμφιτρίωνα»  του Μολιέρου, που παρουσιάσθηκε από το «Εθνικό Θέατρο» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο   πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012, και σε άλλους χώρους ανά την Ελλάδα.
3.  Άρης Σερβετάλης,  για την ερμηνεία του στο έργο της αγγλίδας συγγραφέως  Hattie    Naylor, «Ο Ιβάν και τα σκυλιά», σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου

4.  Γιάννης Χουβαρδάς,  για τη σκηνοθεσία του έργου «Περικλής»  του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή του «Εθνικού Θεάτρου».
Τιμητική διάκριση σε νέο καλλιτέχνη
1. Λένα Παπαληγούρα, για την ερμηνεία της στο έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Όλγα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.
2. Νεφέλη Κουρή,  για την  ερμηνεία της στο ρόλο της Αρετούσας στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ».

Τιμητική διάκριση αρχαίου δράματος
1. Τσέζαρις Γκραουζίνις, για την σκηνοθεσία της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», που παρουσιάσθηκε, σε διασκευή του ιδίου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012.
2. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, για τη σκηνοθεσία της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες», που παρουσιάσθηκε, σε απόδοση κειμένου του Βασίλη Μαυρογεωργίου, από το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012.
3. Αγγελική Κασόλα, για την σκηνοθεσία της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Πλούτος», που παρουσιάσθηκε από τη θεατρική ομάδα «Πείρα(γ)μα»
4. Νίκος Μαστοράκης,  για τη σκηνοθεσία της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Νεφέλες», που παρουσιάσθηκε, σε δραματουργική επεξεργασία, σκηνικά  και κοστούμια του ιδίου, από το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012.

www.naftemporiki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...