Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Οι Bijoux De Kant δανείζουν το σκηνικό του «Πολιτισμού»

Η παράσταση «Φευγάδα, εμείς κι οι Έλληνες» ανεβαίνει από 3 Μαρτίου στο Υπόγειο Γκαράζ του Ιδρύματος Κακογιάννη.
Το σημείο που συναντιούνται η νέα δουλειά της Εταιρείας Θεάτρου «Θέρος» και της παράστασης της Bijoux De Kant «Πολιτισμός: Μια κοσμική τραγωδία» που παίζεται στο Υπόγειο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη είναι... η διερεύνηση του τι σημαίνει πολιτισμός. Δεν είναι όμως αυτή η μόνη τους συνάντηση, καθώς το υπέροχο, ποιητικό, απόκοσμο σκηνικό της Bijoux De Kant θα φιλοξενήσει την παράσταση «Φευγάδα, εμείς κι οι Έλληνες» της Εταιρείας Θεάτρου «Θέρος» που ανεβαίνει από 3 Μαρτίου. 

Πρόκειται για ένα έργο σε εξέλιξη, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2013 και έκτοτε συνεχίζει να διευρευνά ερωτήματα που αφορούν τον πολιτισμό: Ποιος είναι ο πολιτισμός της κρίσης; Παράγεται σήμερα πολιτισμός ή απλώς ανακυκλώνονται απομεινάρια; Πόσο ξένοι είμαστε στον ίδιο μας τον τόπο; Ποιες είναι οι ευθύνες του παρελθόντος και οι δυνατότητες του μέλλοντος με ένα τέτοιο παρόν;
Βασισμένη στα ποιήματα της δεύτερης συλλογής του Γιώργου Πρεβεδουράκη, το «Κλέφτικο» και σε κείμενα και άρθρα του Δημήτρη Δημητριάδη, η παράσταση ερευνά την έλλειψη πολιτισμού ως γενεσιουργό αιτία της κρίσης. Παρουσιάζει την Ελλάδα ως μια χώρα που μονίμως «φεύγει» από τον εαυτό της και τους Έλληνες αναρωτώμενη «Πόσο Έλληνες μπορούμε να είμαστε όταν η ίδια η Ελλάδα δεν είναι πια η Ελλάδα, αλλά μια Φευγάδα;»
Η σύλληψη και η σκηνοθεσία είναι της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, η σκηνική εγκατάσταση της Bijoux De Kant, τα κοστούμια της Νικολέττας Παναγιώτου, η μουσική του Κώστα Δαλακούρα, οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα, ενώ παίζουν οι Μαρία Μαμούρη, Ελένη Ορνεράκη, Χρήστος Καπενής.
Η σκηνοθέτης της παράστασης Ηλέκτρα Ελληνικιώτη σημειώνει: «Διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία θεάτρου “Θέρος” με την παράσταση “Φευγάδα: Εμείς κι οι Έλληνες” καταπιάνεται με το ζήτημα του πολιτισμού και της κρίσης του με τον ίδιο τρόπο που καταπιάνεται η “Bijoux De Kant” μέσα από την παράσταση “Πολιτισμός: μια κοσμική τραγωδία”. Ο πολιτισμός στις μέρες μας πάσχει, ασθενεί, ανακυκλώνοντας τα ίδια υλικά, ανακατεύοντας τα ουσιώδη με τα σκουπίδια. Αυτή η διαπίστωση πρόετρεψε τη “ Bijoux De Kant” στο να παραχωρήσει το σκηνικό της τόπο στη “Θέρος” και η τελευταία, με τη σειρά της, να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα ίδια υλικά με διαφορετικό τρόπο. Με την ελπίδα, ακόμα κι αν η χρήση των υλικών αποδειχτεί λάθος, να είναι ένα τεράστιο λάθος...»
Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης- Υπόγειο Γκαράζ, Πειραιώς 206 / 210.34.18.550.
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 20.30
Είσοδος: 12 € και 8 € μειωμένο

www.tospirto.net/Σόνια Μαγγίνα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...