Το βιβλίο αυτό εξετάζει το αρχαίο θέατρο όχι από τη σκοπιά των δραματικών έργων, αλλά από τη σκοπιά των ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν και παραστάθηκαν τα έργα αυτά. Κατά τη διερεύνηση ενός τόσο σύνθετου και χρονικά εκτεταμένου θέματος (ανάμεσα στις απαρχές του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και τα ρωμαϊκά έργα της όψιμης Αρχαιότητας μεσολαβεί μια χιλιετία) ο φιλόλογος είναι υποχρεωμένος να βασιστεί σε συγγενικούς επιστημονικούς κλάδους, και ιδιαίτερα στην Αρχαιολογία, την Ιστορία και την Επιγραφική.
Στην Εισαγωγή αυτή ο συγγραφέας εκθέτει και αξιολογεί μόνο τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία, αποφεύγοντας τις κάθε λογής εικασίες. Οι σημειώσεις δεν αποβλέπουν μόνο στην τεκμηρίωση της άποψης που εκτίθεται στο κείμενο, αλλά επιπλέον προσφέρουν μια εικόνα της σημερινής κατάστασης στη θεατρολογική έρευνα.
Οι πλούσιες βιβλιογραφικές παραπομπές αποτελούν έναν πολύτιμο οδηγό για όποιον θα επιθυμούσε να συνεχίσει τη διερεύνηση των θεμάτων που θίγονται στο βιβλίο αυτό, όπως τα Μεγάλα Διονύσια ως πλαίσιο παρουσίασης των έργων, οι οικονομικές και διοικητικές προϋποθέσεις των παραστάσεων, τα θεατρικά κτίσματα, οι ηθοποιοί και η σκευή τους κτλ.
Περιεχόμενα
ΟΙ ΠΗΓΕΣ
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
1. Οι γιορτές
2. Οι συντελεστές μιας παράστασης
3. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις
4. Οι υποκριτές
ΤΟ ΡΩΜΑΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
1. Προκαταρκτικές παρατηρήσεις
2. Ανασκόπηση και μεταβατική περίοδος: Η παράδοση του ελληνικού θεάτρου στη Δύση
3. Ιταλικές επιδράσεις
4. Το θέατρο της δημοκρατικής περιόδου
5. Το θέατρο της αυτοκρατορικής εποχής
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΠΙΝΑΚΕΣ
www.cup.gr