Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Στην «Ιερουσαλήμ» μέσω Ταύρου με τη Βάνα Πεφάνη

Τη θεατροποιημένη εκδοχή του μυθιστορήματος «Ιερουσαλήμ» του Γκονσάλο Μ. Ταβάρες (κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Αθηνάς Ψύλλια) ανεβάζει η Βάνα Πεφάνη από 14 Σεπτεμβρίου στο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Η ίδια εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει μαζί με τον Γιάννη Καρκανεβάτο και τη θεατρική διασκευή αυτού του τόσο ωμού όσο και ποιητικού έργου του πολυβραβευμένου Πορτογάλλου συγγραφέα.


Σε αυτό παρουσιάζονται οκτώ μοναχικοί άνθρωποι σε μια συγκεκριμένη στιγμή μιας ιδιαίτερης ημέρας. Η σύζυγος, τρόφιμος για χρόνια σε ψυχιατρική κλινική. Ο ψυχίατρος, που φιλοδοξεί να σχεδιάσει το γράφημα που να απεικονίζει την κατανομή της φρίκης διαμέσου των αιώνων. Ο εραστής της συζύγου κατά τη διάρκεια της κοινής τους παραμονής στην κλινική. Ο γιατρός με διοικητική θέση. Ο προβληματικός παροπλισμένος πολιτικός. Ένα ανάπηρο παιδί.  Ο πρώην πολεμιστής, που κυκλοφορεί διαρκώς οπλισμένος αδυνατώντας να ησυχάσει από το φόβο μιας διαρκούς απειλής και μία πόρνη. Οι οκτώ ήρωες του έργου (τους υποδύονται οι: Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιώργος Στριφτάκης, Κοραής Δαμάτης, Βασίλης Αφεντούλης, Βάνα Πεφάνη, Κυριάκος Κοσμίδης, Νικολίνα Μουαΐμη και Δημήτρης Κατσής) τριγυρίζουν μόνοι στη γη, μέχρι τα βήματά τους να συντονιστούν απροσδόκητα και να αποσυντονιστεί ο κόσμος τους.



Ιστορία, ψυχιατρική, εκκλησία, μνήμη και σχιζοφρένεια, αυτοί είναι οι πόλοι ενός σύγχρονου φιλμ-νουάρ με τίτλο-παγίδα, αφού η Ιερουσαλήμ δεν είναι η πόλη που διαδραματίζεται το έργο, αλλά η πόλη που στοιχειώνει τα μυαλά των ηρώων.

Info: από 14/9 έως 20/10 στο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
www.tospirto.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...