Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Σεμινάριο Υποκριτικής Τέχνης


Η Ακαδημία Τεχνών διοργανώνει το Πρώτο 24ωρο Σεμινάριο Υποκριτικής Τέχνης με θέμα: 

«ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΗΘΟΠΟΙΟ». 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΓΙΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΥΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ, 
13 ΚΑΙ 14, 20 ΚΑΙ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΚΜΗΝΗ», ΑΛΚΜΗΝΗΣ 8, ΓΚΑΖΙ, ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.

Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν τα εξής δίωρα μαθήματα: 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ:

ΜΑΘΗΜΑ 1 

«Η Μέθοδος Stanislavski, η χρησιμότητά της σήμερα και εναλλακτικές μέθοδοι για την ενσάρκωση ενός ρόλου»

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΩΡΕΣ: 10:00 – 12:00
Διδασκαλία: Τάκης Χρυσικάκος

Τι είναι η Μέθοδος Stanislavski, πώς λειτουργεί, με ποιον τρόπο καθοδηγεί τον ηθοποιό. Παγκόσμια, από εκείνους που ξέρουν τι εστί θέατρο, αναγνωρίστηκε σαν ο πιο ασφαλής τρόπος προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή ερμηνεία. Σήμερα, όμως, είναι έτσι; Μήπως η μέθοδος, στις μέρες μας, χρησιμεύει μόνο στον κινηματογράφο; Αν ισχύει αυτό, ο ηθοποιός στο θέατρο ποιους «δρόμους» πρέπει να ακολουθήσει για να βρει την «αλήθεια»; Παρουσίαση και ανάλυση των τρόπων με τους οποίους ο ηθοποιός γίνεται ικανός να κατανοήσει την αλήθεια του χαρακτήρα που ενσαρκώνει. Χωρίς αυτή την αλήθεια, έχουμε επιδερμικές ερμηνείες που καταγράφονται εύκολα από το κοινό. Κάθε ηθοποιός, ανεξάρτητα από όποιες δυνατότητες έχει, μπορεί να φτάσει σε μία ξεχωριστή απόδοση του ρόλου του και να παρασύρει το θεατή στο «ταξίδι» του έργου. 


ΜΑΘΗΜΑ 2

«To Live art Theater: Ζωντανό Θέατρο» 

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
12:00 – 14:00
Διδασκαλία: Αθηνά Παππά

Το Live art theater, το ζωντανό θέατρο, βγαίνει μέσα από τις πρόβες, την αναζήτηση της αλήθειας, έχοντας ως επίκεντρο την θεατρική έκφραση και τον αυτοσχεδιασμό. Ο ηθοποιός, όταν ο ρόλος κατοικήσει στο σώμα του, για να μην παρασυρθεί σε συναισθηματική παγίδα και αυτοδιαλυθεί, δεν πρέπει ούτε στιγμή να χάσει τον εαυτό του. Επειδή ο ίδιος οργανώνει συνειδητά τη μεταμόρφωσή του. Αυτό το παράδοξο το επισήμανε πρώτος ο Ντιντερό. Απαράβατος νόμος, λοιπόν, στο live art theater, είναι ο ηθοποιός να βρίσκει τη λογική ισορροπία, μεταξύ δυαδικών αντιθέσεων: 
σώμα-ψυχή, σάρκα-πνεύμα, ένστικτο-λογική, παρορμήσεις –συνείδηση. Χρησιμοποιεί το πρόσωπο και το σώμα του ως εργαλείο, ένα όργανο που παράγει λόγο, ήχο, ρυθμό, μουσική. Ο ηθοποιός είναι παρών και πάντα απών. Έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό και την αλήθεια του. 

ΜΑΘΗΜΑ 3

«Σκηνική Παρουσία»

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΩΡΕΣ: 14:00 – 16:00
Διδασκαλία: Σπύρος Σαραφιανός

Φτάνει η θεωρητική προσέγγιση για να αποδοθεί σωστά ένας
ρόλος; Γιατί, πολλές φορές, ενώ ο ηθοποιός έχει 
προετοιμαστεί καλά στις πρόβες, δεν αρέσει στο κοινό; Η
σκληρή δουλειά και η σωστή προσέγγιση του ρόλου, δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια. Αρκεί να ξέρουμε το «πώς». Σε αυτή την περίπτωση, ο ηθοποιός αποδίδει με συνέπεια το χαρακτήρα, «γεμίζει» τη σκηνή, γίνεται ένα με το έργο.
Μάθετε να υπηρετείτε με ψυχή και σώμα όποιον/α
ενσαρκώνετε. Η ταύτιση αναγνωρίζεται από το θεατή. Αυτή ακριβώς, η ταύτιση, η αλήθεια που βγαίνει μέσα από την ερμηνεία, δίνει «όγκο» στον ηθοποιό και την ερμηνεία του. Ο «όγκος» προσδίδει πάντα στο «χαρακτήρα» το απαραίτητο μέγεθος. Δείτε ποια είναι τα μυστικά, μικρά και μεγάλα, για να έχετε την καλύτερη «Σκηνική Παρουσία». Θα είναι μία αναγέννηση και μία δυναμική ώθηση στην καριέρα σας.

ΜΑΘΗΜΑ 4

«Συνολική γνώση του έργου και των υπολοίπων χαρακτήρων»

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΟΚΤΒΩΒΡΙΟΥ
ΩΡΕΣ: 10:00 – 12:00
Διδασκαλία: Ράνια Παπαδάκου

Οι άνθρωποι του χώρου, γνωρίζουν πως, όταν ένας ηθοποιός παίρνει το κείμενο στα χέρια του, σημειώνει τα λόγια του και αφοσιώνεται σ’ αυτά. Τίποτα το μεμπτό μέχρι εδώ. Συνήθως, όμως, μένει εκεί και δεν ασχολείται με το πώς τα υπόλοιπα μέλη του θιάσου «ντύνουν» τους δικούς τους χαρακτήρες. Έτσι, πολύ συχνά, βλέπουμε ανομοιογενείς παραστάσεις, παρά τις καλές προθέσεις των δημιουργών. Είναι κοινά αποδεκτό πως ο ηθοποιός πρέπει να γνωρίζει σε βάθος τους υπόλοιπους χαρακτήρες του έργου και να ορίζει τις δικές του «αντιδράσεις» με άξονα τις δικές τους «δράσεις». Είναι εφικτό αυτό; Ναι, είναι. Αρκεί, βεβαίως, να ξέρουμε τον τρόπο. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που προτείνουν τρόπους παρατήρησης. Παρατήρηση που βοηθάει τον ηθοποιό να κατανοήσει και να αφομοιώσει το έργο. Διδαχθείτε πώς γίνεστε πραγματικά μέρος του συνόλου.

ΜΑΘΗΜΑ 5

«Η υποκριτική σε: Κλασικό θέατρο, σύγχρονο, bar theatre»

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΩΡΕΣ: 12:00 – 14:00
Διδασκαλία: Μελέτης Γεωργιάδης

Ομολογουμένως, υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι υποκριτικής προκειμένου να αποδοθεί με σαφή τρόπο ο χαρακτήρας ενός έργου. Ξέρουμε όλοι ότι αυτό ισχύει αναμφισβήτητα στο κλασικό θέατρο. Ενδεχομένως, τώρα, να αναρωτηθεί κάποιος αν ισχύει το ίδιο για το σύγχρονο θέατρο ή για μοντέρνες μορφές τέχνης, όπως είναι το bar theatre. Το μάθημα αποδεικνύει, όμως, με σαφήνεια ότι, ανεξάρτητα από το είδος, το «όπλο» στα χέρια του ηθοποιού παραμένει το ίδιο. Η ουσία είναι συνεχώς μία: Η αλήθεια του χαρακτήρα. Για να «αγγίξει» κάποιος το θεατή, να τον «πείσει», να τον «οδηγήσει» στο χώρο και το χρόνο του έργου, πρέπει να υπηρετήσει με σαφήνεια, καθαρότητα και πιστότητα το ρόλο του. Σημασία δεν έχει το «μέσο», το είδος του θεάτρου δηλαδή που καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Σημασία έχει ο προορισμός. Προορισμός είναι ένας: Η «επαφή» με το θεατή.

ΜΑΘΗΜΑ 6

«Η υποκριτική μπροστά στην κάμερα» 

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 
ΩΡΕΣ: 14:00 – 16:00
Διδασκαλία: Κώστας Κιμούλης

Ποια η διαφορά ερμηνείας, μπροστά στην κάμερα, μεταξύ ενός ηθοποιού που απλά διεκπεραιώνει το ρόλο του και ενός άλλου που προσπαθεί να «υπάρχει» στην ταινία ή το σήριαλ. Ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει ο ηθοποιός για να δώσει υπόσταση στην ερμηνεία του, είτε ο ρόλος είναι μικρός, είτε μεγάλος; Είναι απλό. Η γνώση τεχνικής. Μάθετε τους όρους ενός κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού συνεργείου. Μάθετε πώς εργάζονται στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση για να μην αισθάνεστε «ξένο σώμα». Μάθετε την ορολογία για να αντιλαμβάνεστε αμέσως ό,τι σας ζητάει ο σκηνοθέτης. Μάθετε, θεωρητικά και πρακτικά, πώς ακριβώς λειτουργούν όλα σε ένα γύρισμα. Αυτό δίνει αυτοπεποίθηση. Θα αφοσιώνεστε στο ρόλο, χωρίς να έχετε ανασφάλεια για το αν ακολουθήσατε ή όχι τις όποιες οδηγίες. Η ερμηνεία πάει σε άλλα επίπεδα όταν γνωρίζουμε την τεχνική. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΘΕ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ. ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΧΘΕΙ. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, 13 ΚΑΙ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ:
ΜΘΑΗΜΑ 1 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ & ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΩΡΕΣ 10: - 12:00
Διδασκαλία: Τάκης Χρυσικάκος

Η ομάδα του κ. Τάκη Χρυσικάκου παρουσιάζει τα κομμάτια των μελών της. Οι υπόλοιπες ομάδες παρακολουθούν. Ακολουθεί συζήτηση και ανάλυση των ρόλων.

ΜΑΘΗΜΑ 2 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ & ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΩΡΕΣ 12:00 – 14:00
Διδασκαλία: Αθηνά Παππά

Η ομάδα της κ. Αθηνάς Παππά παρουσιάζει τα κομμάτια των μελών της. Οι υπόλοιπες ομάδες παρακολουθούν. Ακολουθεί συζήτηση και ανάλυση των ρόλων.

ΜΑΘΗΜΑ 3 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ & ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ 

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΩΡΕΣ: 14:00 – 16:00
Διδασκαλία: Σπύρος Σαραφιανός

Η ομάδα του κ. Σπύρου Σαραφιανού παρουσιάζει τα κομμάτια των μελών της. Οι υπόλοιπες ομάδες παρακολουθούν. Ακολουθεί συζήτηση και ανάλυση των ρόλων.

ΜΑΘΗΜΑ 4 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ & ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΩΡΕΣ: 10:00 – 12:00
Διδασκαλία: Ράνια Παπαδάκου

Η ομάδα της κ. Ράνιας Παπαδάκου παρουσιάζει τα κομμάτια των μελών της. Οι υπόλοιπες ομάδες παρακολουθούν. Ακολουθεί συζήτηση και ανάλυση των ρόλων.

ΜΑΘΗΜΑ 5 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ & ΟΟΚΛΗΡΩΣΗ 

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΩΡΕΣ 12:00 – 14:00
Διδασκαλία: Μελέτης Γεωργιάδης

Η ομάδα του κ. Μελέτη Γεωργιάδη παρουσιάζει τα κομμάτια των μελών της. Οι υπόλοιπες ομάδες παρακολουθούν. Ακολουθεί συζήτηση και ανάλυση των ρόλων.

ΜΑΘΗΜΑ 6 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ & ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΩΡΕΣ: 14:00 – 16:00
Διδασκαλία: Κώστας Κιμούλης

Η ομάδα του κ. Κώστα Κιμούλη παρουσιάζει τα κομμάτια των μελών της. Οι υπόλοιπες ομάδες παρακολουθούν. Ακολουθεί συζήτηση και ανάλυση των ρόλων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΕΙΔΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ.

*ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 180 ΕΥΡΩ

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 60 ΕΥΡΩ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 

6989 28 77 82 

akadhmiatexnwn3000@gmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...