Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Θέατρο Τέχνης: Καλωσορίζει την ελίτ της παλαιάς και νεότερης γενιάς

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμά του για τη σεζόν 2015-2016.
Κρατώντας τα ψηφοδέλτια του θεάτρου Τέχνης ανά χείρας αναρωτιέσαι ποιόν να ψηφίσεις: Τον Παπαβασιλείου, την Κονιόρδου, το Μαστοράκη ή μήπως την Κάλμπαρη, τον Σκουρλέτη, τον Καραντζά και την Τριανταφύλλη; Παραμονές μιας ακόμα εκλογικής αναμέτρησης και στην ιστορική σκηνή της Φρυνίχου παρακάμπτουν την πολιτική εκλογολογία για τη θεατρική. Ακόμα κι αν το φετινό, μεστό και φιλόδοξο πρόγραμμα του οργανισμού, μοιράζεται σε μορφή ψηφοδελτίου με το χαρακτηριστικό σφραγισμένο φάκελο, το αποτέλεσμα έχει ήδη κριθεί. Ένας συνδυασμός δημιουργών από την ελίτ της παλαιάς και νεότερης γενιάς -  οι περισσότεροι παιδιά του Τέχνης – βγάζουν κυβέρνηση… χειμώνα. 

Σύνθημά τους (καθώς μιλάμε με πολιτικούς όρους) η φράση του ποιήματος του Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου «Τα ερείπια της παλμύρας» που έρχεται από μια βαθιά πολιτικοποιημένη εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και λέει: «Να θυμίζεις το πέρασμα ανάμεσα στην ομορφιά».
Εκεί εξάλλου επενδύει η πολυπληθής δημιουργική ομάδα του Θεάτρου Τέχνης∙ στην Τέχνη άρα και στην ομορφιά, «τη μόνη σταθερή αξία που μας δίνει δύναμη. Προσπαθούμε να βρούμε ένα πέρασμα στην ομορφιά που χάνεται ή που δεν υπάρχει. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανά κάποια πράγματα ξέροντας ότι όλα γύρω μας καταρρέουν» σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου, Μαριάννα Κάλμπαρη, έχοντας συστήσει ένα πρόγραμμα 17 παραγωγών στις οποίες θα προστεθούν οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αναλογίου σε επιμέλεια της Σίσσυς Παπαθανασίου.

Κεντρικά θέματα του χειμερινού ρεπερτορίου είναι «όλα εκείνα για τα οποία αξίζει να μιλάει κανείς, τον χρόνο, τον έρωτα, τη μνήμη, τον θάνατο» σε κείμενα σπουδαίων κλασικών – από το Μπέκετ, το Λόρκα και τον Ίψεν ως τον Ντοστογιέφσκι και τον Γκόρκι – αλλά και τη νεοελληνική συγγραφή που φέτος θα εκπροσωπήσει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Παναγιώτης Μέντης, ο Άκης Δήμου και σύσσωμη η ομάδα συγγραφέων του Αναλογίου.


Το οξύμωρο - όσο και το αξιοθαύμαστο - είναι ότι για όλες αυτές τις παραγωγές το Θέατρο Τέχνης εκκινεί και πάλι από το μηδέν. Χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση ή άλλη ιδιωτική οικονομική στήριξη. Θα είναι η δεύτερη σεζόν που θα βασιστεί στο μοντέλο αυτοδιαχείρισης στο πλαίσιο του οποίου, όπως τόνισε η κ. Κάλμπαρη, «ό,τι κάνουμε το κάνουμε χάρη στο πάθος, την επιμονή μας την πίστη μας πως πράττουμε το σωστό. Όμως, το θέατρο δεν παύει να είναι θέμα αληθινής επιβίωσης. Δεν αφορά μόνο στο να χτίσουμε στα όνειρά μας πάνω στη σκηνή. Δεν μπορεί να γίνονται όλα σε αυτό το ιστορικό θέατρο με την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση. Χρειαζόμαστε τη στήριξη της Πολιτείας, των Φίλων του Θεάτρου Τέχνης και των ανώνυμων ιδιωτών. Δεν έχει σημασία το ποσό, για εμάς κάθε ποσό είναι σημαντικό και αναγκαίο».

Η έναρξη της χρονιάς λοιπόν, στις 29 Σεπτεμβρίου θα γίνει με μια γιορτή αγοράς εισιτηρίων όπου κάθε θεατής θα μπορεί να εξασφαλίσει έως και δύο θέσεις για καθεμιά από τις παραστάσεις του θεάτρου μόνο με 3 ευρώ. Είναι συνάμα ένα κάλεσμα σε κατηγορίες κοινού που δυσκολεύονται να καταβάλλουν το εισιτήριο του θεάτρου αλλά και μια προσπάθεια να διευρυνθεί περισσότερο το κοινό του Τέχνης. «Σε μεγάλο βαθμό, κατά την περσινή χρονιά, ανανεώθηκε το σώμα του κοινού μας, όμως χρειάζεται ακόμα δουλειά. Θέλουμε να δώσουμε μια στέρεη κατεύθυνση ως προς αυτό κι έτσι φέτος οι συντελεστές των παραστάσεών μας είναι μοιρασμένοι, ανήκουν στη νεότερη γενιά ώστε να διατηρήσουμε τη νεωτερική ματιά που διαμορφώθηκε πέρυσι αλλά και σε καταξιωμένα πρόσωπα της σκηνής που ανδρώθηκαν στο θέατρο Τέχνης» παρατηρεί η καλλιτεχνική του διευθύντρια.

Ήταν ένας από τους τελευταίους, ο Βασίλης Παπαβασιλείου που βάπτισε αυτοσχεδίως το θέατρο του δασκάλου του, Καρόλου Κουν «δημιουργικό κέντρο διερχομένων» και τους εργάτες του «υπηκόους μιας εκφραστικής Δημοκρατίας». 



Θέατρο Τέχνης Καρολου Κουν / αναλυτικό πρόγραμμα 2015 – 2016
[Οκτώβριος στο Θέατρο Τέχνης | 4 παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών | Θέατρο & Χορός]
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Χάρης Φραγκούλης
Παίζουν (αλφαβητικά):
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Ηρώ Μπέζου, Μαρία Πανουργιά, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννος Περλέγκας, Θάνος Τοκάκης, Νικόλας Χανακούλας

Η αστική τραγωδία του 16ου αιώνα αναβιώνει σε ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα –μολονότι δίχως ταυτότητα– δείγματά της. Το έργο, άγνωστου συγγραφέα (κατά καιρούς έχει αποδοθεί στον Σαίξπηρ, τον Μάρλοου και τον Κυντ), τροφοδοτεί την τέταρτη σκηνοθεσία του Χάρη Φραγκούλη. Βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, τη δολοφονία του Τόμας Άρντεν από τη γυναίκα του και τον εραστή της, παίρνει τον χαρακτήρα ενός –αριστουργηματικά δομημένου– θρίλερ. Το έγκλημα αναδεικνύει ζητήματα θρησκείας, εξουσίας, βίας και έρωτα, έχοντας στο κέντρο του έναν άρχοντα που πεθαίνει μαζί με την ταραγμένη εποχή του.

Υπόγειο
Παραστάσεις: 1 έως 25 Οκτωβρίου 2015
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.15 &  Κυριακή 20.00
Τιμές εισιτηρίων:  15€  | 10€ (μειωμένο - φοιτητικό) | 5€ (άνεργοι) | προπώληση: www.viva.gr


Θέλω μια χώρα
Κείμενο:  Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Παίζουν: Ρένη Πιττακή
Και οι: Σελήνα Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Βασίλης Ζήσης, Τάσος Κορκός, Γιώργος Κοσκορέλλος, Ειρήνη Κότσιφα, Ανέστης Κόττας, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Νίκος Λεκάκης, Ιωάννα Μπιτούνη, Νόρα Πάντου, Γιώργος Σαββίδης, Δημήτρης Τσιγκριμάνης
και σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θετρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Με αφετηρία ένα σύγχρονο θεατρικό κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη που κινείται πέρα από τις συνηθισμένες δραματουργικές φόρμες, η Μαριάννα Κάλμπαρη σκηνοθετεί μια παράσταση όπου μοναδικός πρωταγωνιστής αναδεικνύεται το πλήθος της νέας γενιάς Ελλήνων. Μια σκηνική πολυφωνία, που με φόντο την εποχή της κρίσης, εκφράζει άλλοτε το φόβο και την αγωνία και άλλοτε την ελπίδα και την αναγκαιότητα της αλλαγής. Κοινός άξονας το επιτακτικό αίτημα: «Θέλω μια χώρα». Μέσα σε αυτή την πολύβουη σκηνική σύνθεση, ξεχωριστή θέση έχει ο ρόλος- αντιφώνηση της Ρένης Πιττακή.

Φρυνίχου
παραστάσεις: 2 έως 25 Οκτωβρίου 2015
Παρασκευή, Σάββατο 21.15 &  Κυριακή 20.00
15€ | 10€ (μειωμένο - φοιτητικό) | 5€ (άνεργοι) | προπώληση: www.viva.gr


ΧΟΡΟΣ

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ , μετά την επιτυχημένη περσινή συνεργασία του με τις χορευτικές  ομάδες «Κι όμως κινείται» και «Griffon» ανακοινώνει την έναρξη σταθερής συνεργασίαςκαι φιλοξενίας (residency)των δύο ομάδων στη σκηνή της Φρυνίχου. Έτσι, μετά τις δύο παρακάτω παραγωγές που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών και θα ανέβουν στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ τον Οκτώβριο, οι δύο ομάδες πρόκειται να παρουσιάσουν την άνοιξη του 2016 τις νέες παραγωγές τους στη σκηνή της Φρυνίχου.
Ερωτόκριτος
Μια διαφορετική ανάγνωση του Ερωτόκριτου,  προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα χορού ελλήνων ακροβατών «Κι όμΩς κινείται», σε μια μουσική παράσταση βασισμένη στην κορυφαία έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Κι όμΩς κινείται (κίνηση/χορός/ακροβασία): Αμέντας Γιώργος, Δημάς Βασίλης, Μακατσώρης Χριστόφορος, Μαλκότσης Ερμής, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Χαμηλοθώρη Λία
Χαΐνηδες (μουσική): Δημήτρης Αποστολάκης λύρα, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης  τραγούδι –κιθάρα, Μαρία Κώτη τραγούδι, Τάκης Κανέλλος κρουστά, Κλέων Αντωνίου ηλεκτρική κιθάρα, Μιχάλης Νικόπουλος λαούτο, μαντολίνο, Ρέλλος Θοδωρής  σαξόφωνο, Παλαμιώτης Γιώργος μπάσο
Φωτισμοί: Bentancor Camilo
Σκηνικός χώρος: Κι όμΩς κινείται
Ηχοληψία:  Σάκης Γκίκας

Φρυνίχου
παραστάσεις: 5, 6, 13 & 14 Οκτωβρίου 2015 |  Ώρα έναρξης 21.15
τιμή εισιτηρίων: 10€  | προπώληση: www.viva.gr

Δάσος - Ταμπού
Από την ομάδα Griffon, δύο χορευτικά ντουέτα -μέρος μιάς τριλογίας- που συνδέονται μεταξύ τους.
Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου
Μουσική: Αντώνης Π.
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Ερμηνεύουν: Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαϊδης

Φρυνίχου
παραστάσεις: 19-27 Οκτωβρίου 2015
Δευτέρα & Τρίτη 21.15
τιμή εισιτηρίων: 10€  | προπώληση: www.viva.gr

* Ταμπού - Πορν | Άνοιξη 2016
Το Πορν (2016) που θα κλείσει αυτή τη τριλογία, θα ασχοληθεί με την έλξη προς την υπερβολή και την απομάκρυνση από οτιδήποτε ιερό ως ένα μέσω αναγέννησης, εξαγνισμού και αυτοεπιβεβαίωσης. Η τριλογία Δάσος – Ταμπού-Πορν θα έχει ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2016 όπου τα ντουέτα θα μπορούν να παρουσιάζονται ανά δύο. Το Δάσος παρουσιάστηκε πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2014, σε συμπαραγωγή της ομάδας χορού griffón και του Θεάτρου Τέχνης. Το Ταμπού είναι  παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2015. Το Πορν θα παρουσιαστεί το 2016 και θα είναι μία συμπαραγωγή της ομάδας χορού griffon με το Θέατρο Τέχνης.

Many reasons to dance (videodance - προβολή)
Φεστιβάλ Μηδέν
Το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν επιδιώκοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον  διάλογο ανάμεσα στις θεατρικές και τις εικαστικές τέχνες, εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Μηδέν, έναν ανεξάρτητο οργανισμό για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα.
Στο Θέατρο Τέχνης θα φιλοξενηθεί η προβολή έργων videodance, από το αρχειακό υλικό και  με την ευγενική παραχώρηση του Φεστιβάλ Μηδέν.
Φρυνίχου
προβολή: 12 Οκτωβρίου 2015,  ώρα 9.15μμ.  (διάρκεια 57 λεπτά)
Είσοδος: 5 €  | προπώληση: www.viva.gr


[Επαναλήψεις παραστάσεων της περιόδου 2014-15  | Οκτώβριος – Ιανουάριος | Υπόγειο]

Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει στη σκηνή του Υπογείου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, δύο παραγωγές της σεζόν 2014-15που σημείωσαν επιτυχία: «Η Λίλα λέει» και «Αδερφοί Καραμάζοφ»
Η Λίλα λέει
Μια άκρως τολμηρή, ποιητική ιστορία για την απώλεια της αθωότητας σε μια διεφθαρμένη εποχή. Τη δική μας.
Κείμενο: Σιμώ
Μετάφραση - Διασκευή: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου & Μαριάννα Κάλμπαρη
Παίζουν (Αλφαβητικά): Λένα Δροσάκη, Βασίλης Μαυρογεωργίου

Υπόγειο
παραστάσεις: 19 Οκτωβρίου έως 17 Νοεμβρίου
Δευτέρα & Τρίτη στις  21.15
15€  | 10€ (μειωμένο) | 5€ (άνεργοι,) | προπώληση: www.viva.gr

Αδερφοί Καραμάζοφ
Ντοστογιέφσκι
Μια παράσταση των Αδελφών Καραμάζοφ. Μια παρουσίαση του μυθιστορήματος του Φ. Ντοστογιέφσκι στη σκηνή, μέσα από εικόνες φωτός και σκοταδιού. Ένα ταξίδι των ηρώων σε ατμόσφαιρες οριακές.
Διασκευή: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Aντίνοος Αλμπάνης, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μελέτης Ηλίας, Λένα Παπαληγούρα, Βασιλική Τρουφάκου,  Αινείας Τσαμάτης.

Υπόγειο
παραστάσεις: 23 Νοεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου
Δευτέρα & Τρίτη στις  21.15
18€  | 14€ (μειωμένο – φοιτητικό-άνω των 65-ΑΜΕΑ) | 5€ (άνεργοι) | προπώληση: www.viva.gr


[ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ | 2015 - 2016]
ΥΠΟΓΕΙΟ

Τα παιδιά του ήλιου
Μαξίμ Γκόργκι
Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Απόδοση-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Μάκης Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης
Παίζουν: Α. Γκάτσιος, Α. Ντελία και άλλοι
Το 1905, ο Μαξίμ Γκόρκι, «συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε ο Τσέχοφ», γράφει τα «Παιδιά του ήλιου» ενώ βρίσκεται ακόμα στη φυλακή, μετά την αιματηρή καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων  στην Αγία Πετρούπολη από τη φρουρά του τσάρου. 
Το έργο δίνει μια κωμικοτραγική εικόνα των διανοούμενων στην προεπαναστατική Ρωσία,  τοποθετώντας τη δράση στον προστατευμένο μικρόκοσμο μιας αστικής οικογένειας, ενώ “εκεί έξω” μια φοβερή επιδημία χολέρας οδηγεί τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις σε απόγνωση.
11 Νοεμβρίου έως 7 Φεβρουαρίου


Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί –
Ερρίκου Ίψεν
Δραματικός επίλογος σε τρείς πράξεις
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Περικλής Μουστάκης, Ρένη Πιττακή, Μιχάλης Σαράντης
Ο Ίψεν στο τελευταίο του έργο επιχειρεί να αναδομήσει μια ολόκληρη θέση και θέαση της ζωής και του έργου του, μ’ ένα κείμενο που διαρκώς ακροβατεί ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το μεταφυσικό.
17 Φεβρουαρίου έως 29 Μαϊου

Αδαμαντία
Παναγιώτη Μέντη
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Σκηνικά: Μανώλης Ζαχαριουδάκης
Ερμηνεύει η Μάνια Παπαδημητρίου

Το έργο είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που περίμενε χρόνια την ανακάλυψη και την αποκάλυψή της από τον Κωστή Καπελώνη. Ο Παναγιώτης Μέντης μετέτρεψε το πρωτογενές υλικό σε θεατρικό έργο. Η Μάνια Παπαδημητρίου θα δώσει σάρκα και οστά, χιούμορ και συγκίνηση στην Αδαμαντία.
11 Ιανουαρίου έως 26 Απριλίου
ΦΡΥΝΙΧΟΥ
ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2015:
Το Πέρασμα: μετανάστευση / προσφυγιά
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σίσσυ Παπαθανασίου
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

Χρήστος Αγγελάκος:  Ήταν ένας και δεν ήταν κανένας│σκηνοθετική επιμέλεια: Ιόλη Ανδρεάδη
Τζένη Δάγλα: Time, please!  │σκηνοθετική επιμέλεια: Αναστασία Ρεβή
Αγγελική Δαρλάση  : Κoμμάτια (Θάλασσες εδώ…)│σκηνοθετική επιμέλεια:
Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου

Ελένη Ζιώγα : Η καρφίτσα ή απλά μαθήματα επιβίωσης│σκηνοθετική επιμέλεια:
Μενέλαος Καραντζάς

Μάνος  Λαμπράκης :  Pferdetanz  (Xορός Αλόγων)│σκηνοθετική επιμέλεια
Σίσσυ Παπαθανασίου

Νίνα Ράπη :  ANGELSTATE  │σκηνοθετική επιμέλεια: Αργυρώ Χιώτη
Βαγγέλης Ραπτόπουλος : Μαύρος γάμος│διασκευή-σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Φιλιππίδου
Μαρία Τσιμά:  Ίσια δικαιώματα│σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Παλούμπης
Γιώργος Ψάλτης:  Σπόροι παπαρούνας │σκηνοθετική επιμέλεια : Ρούλα Πατεράκη

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Ι. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ
Raul Damonte Botana -Copi│Claudio Tolcachir  │Mauricio Kartoun
μεταφράσεις: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Νεκτάριος-Γεώργιος Κωνσταντινίδης

ΙΙ. PERFORMANCES
Τhe Milena principle: Geert Vermeire InvisibleCities
ένας απογευματινός περίπατος στην Πλάκα

ΙΙΙ. ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ(artists in residence programme)
ΙV. ΠΡΟΒΟΛΕΣ ταινιών  (στην Ταινιοθήκη)
V. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

α. Εργαστήριο αρχαίου δράματος και σύγχρονης δραματουργίας
Εποπτεία: Σίσσυ Παπαθανασίου
β.  Εργαστήρια Μετάφρασης θεατρικού έργου
1. Percy Shelley : Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος
Μαρίνα Κοτζαμάνη │Γιάννης Λεοντάρης
παρουσίαση σε συνεργασία με φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών - Ναύπλιο
2. Focus: Lingua EspañolaΙ
με τον Alberto Conehero και την Μαρία Χατζηεμμανουήλ
γ. Εργαστήριο Λόγου και Εικόνας
Εποπτεία: Χριστίνα Κάλμπαρη
        δ. Εργαστήριο γραφής θεατρικού έργου
1. μικρή φόρμα Ι
με τη Νίνα Ράπη

         VI. ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Διαλέξεις, master-classes  │ Jacques Bouchard, Mauricio Kartoun…
Συζητήσεις με το κοινό στο τέλος κάθε ημέρας
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα  Το Πέρασμα, μετανάστευση/προσφυγιά. Mορφές πρόσληψης
και καταγραφής στο θέατρο και τις παραστατικές τέχνες σήμερα

29 Οκτωβρίου- 2 Νοεμβρίου
Παραστάσεις στις 20.00 και στις 21.15

ΜΟΥΣΙΚΗ
Ταξίδι το χειμώνα
Μια παράσταση βασισμένη στο κύκλο τραγουδιών Winterreise του Franz Schubert
Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης

Πιάνο / μουσική προετοιμασία: Μιχάλης Παπαπέτρου
Φιγούρα 1: Χρήστος Κεχρής
Φιγούρα 2: Θανάσης Δόβρης

To Winterreise (D.911, op. 89) θεωρείται το απόλυτο ορόσημο του Ρομαντικού κύκλου τραγουδιών. Μια από τις τελευταίες συνθέσεις του Αυστριακού συνθέτη Franz Schubert, σε ποίηση του Γερμανού Wilhelm Müller, το Winterreise είναι ένα από τα πιο αινιγματικά και μελαγχολικά έργα του συνθέτη, και εν γένει, της Αυστρο-γερμανικής Ρομαντικής παράδοσης.
10 έως 24 Νοεμβρίου
ΘΕΑΤΡΟ
“Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι”
Βασίλη Παπαβασιλείου
“Είμαι Έλλην. Ως εκ τούτου, μου είναι αδύνατον να είμαι σοβαρός.Σας ζητώ συγγνώμη.”
Κείμενο-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία : Βασίλης Παπαβασιλείου

Ο Φωκίων Καπνίδης είναι τρόφιμος του ΑΑΨΟΥ (Άσυλο Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικής Υστερήσεως).
Κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό για τον "Τρόφιμο της Χρονιάς" καθώς αυτοαναγορεύτηκε,¨ Ο Νεκρός της Αμφιπόλεως" και έκτοτε επιδεικνύει ανάλογη διαγωγή.
Σήμερα ο Φ.Κ. έχει την τιμητική του.
Δίνει την καθημερινή διάλεξη που αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο "Τρόφιμος της Χρονιάς"
μπροστά σε ένα ακροατήριο που αποτελείται από τους άλλους τροφίμους, συγγενείς και φίλους καθώς και από το ιατρικό, νοσηλευτικό κτλ. προσωπικό του ιδρύματος…

Από 5 έως 29 Νοεμβρίου
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15& Κυριακή στις 20.00,
Από 7 Δεκεμβρίου έως 16 Φεβρουαρίου
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15

Το παιχνίδι του τέλους (Endgame)
Σάμιουελ Μπέκετ
Μια παράσταση της ομάδας Χρώμα
Μετάφραση: Λυδία Κονιόρδου
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής
Παίζουν: Λυδία  Κονιόρδου,. Έλενα  Τοπαλίδου. Τζίνα Θλιβέρη, Γεωργία Τσαγκαράκη 

Τα μεγάλα έργα πάντα μας αποκαλύπτουν την αλήθεια της εποχής μας, μας φέρνουν αντιμέτωπους με το νόημα της ζωής. Μας κρίνουν ιστορικά, πολιτικά, πολιτιστικά. Ο Μπέκετ βυθομετρά και με ακρίβεια νυστεριού, αναδεικνύει όλη την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης με όπλο το χιούμορ και την αισιοδοξία. Όχι μιας «εύκολης» αισιοδοξίας αλλά μιας πραγματικής αισιοδοξίας.  Επιμένει να "παίζει" ακόμα κι αν σε κάθε αρχή βρίσκεται πάντα το τέλος.
Από 3 Δεκεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου
Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15
Από 18 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου
Τετάρτη 20.00 , Σάββατο 18.00, Κυριακή 21.15

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα
Άκη Δήμου
Μια παράσταση της Bijoux de kant
Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης
Με όχημα την «Πρώτη Αγάπη» του Ιωάννη Κονδυλάκη και με στοίχημα την ποιητική διαχρονία της γλώσσας ως ακριβού και αναντικατάστατου αγωγού του αισθήματος, το «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» παρακολουθεί βήμα βήμα τη μεταμόρφωση ενός θαύματος σε εφιάλτη, το πάθος να τρέχει ξέφρενο μέχρι το χείλος της απόγνωσης και τον έρωτα να πέφτει σ’ έναν βαθύ γκρεμό για να βυθιστεί εκεί όπου κανένα πειρατικό δεν θα τον ψάξει. Μια παραλλαγή σε μια εμβληματική νουβέλα της ελληνικής λογοτεχνίας και, ταυτόχρονα, μια συμφωνία για τέσσερα πρόσωπα ενορχηστρωμένη από το φάντασμα της αδύνατης Αγάπης. Ίσως γιατί «όποιος δεν γεμίζει τον κόσμο του με φαντάσματα, μένει μονάχος». Και γιατί οι λυγμοί είναι η καλύτερη μουσική για τους άδοξους έρωτες.

14 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15& Κυριακή στις 20.00
29 Φεβρουαρίου έως 26 Απριλίου
Δευτέρα, Τρίτη 9.15, Σάββατο στις 18.00

Δόνια Ροζίτα/Σαν περάσουν πέντε χρόνια
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Παίζουν(αλφαβητικά): Βίκυ Βολιώτη, Κλέων Γρηγοριάδης, Γιάννης Κότσιφας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Αινείας Τσαμάτης και άλλοι.
Η «Δόνια Ροζίτα» και το υπερρεαλιστικό «παραμύθι του χρόνου»:  «Σαν περάσουν πέντε χρόνια» μιλούν ακριβώς για τον έρωτα και το χρόνο. Και μ΄ένα περίεργο τρόπο τα δύο αυτά έργα συνομιλούν. Στο κέντρο της δράσης τους, μια γυναίκα και αντίστοιχα ένας άντρας, που έχουν αποφασίσει να περιμένουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, τον έρωτα.  Όμως ο έρωτας- όπως και ο χρόνος -δεν περιμένουν...
Δύο έργα σε μια ενιαία παράσταση που «παίζει» με τη φόρμα και την αίσθηση του ονείρου.

25 Φεβρουαρίου έως 24 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | ΦΡΥΝΙΧΟΥ
Οι φανταστικές περιπέτειες του Βαρώνου Μυνχάουζεν
«Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το ψέμμα»
Θεατρική διασκευή: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθεσία: ΔημήτρηςΔεγαΐτης
Παίζουν: Μενέλαος Χαζαράκης, Δημοσθένης Φίλιππας, Ορέστης Καρύδας, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Δώρα Xουρσανίδου και Χρυσαλένα Χριστοπούλου.
Η Άνδρη Θεοδότου, μετά τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης: «Το Φάντασμα του Κάντερβιλ», «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν - μια Ζωή σαν Παραμύθι», «Πινόκιο», «Αλαντίν» και «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης», υπογράφει και φέτος την καινούργια θεατρική διασκευή που βασίζεται στο διάσημο βιβλίο του ποιητή Gottfried August Bürger, εμπνευσμένο από την αρχική αγγλική έκδοση του 1785 του Rudolf Erich Raspe.

25 Οκτωβρίου έως 24 Απριλίου
Παραστάσεις για το κοινό κάθε Κυριακή στις 11.00 & στις 15.00

ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | αποκλειστικά σε χώρους ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ART-VOLUTION ή «Γιατί η Τέχνη είναι επανάσταση»
για μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου (11-18 ετών)
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δώρα Σαμψώνα, Αντιγόνη Σταυροπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Τιμόθεος Θάνος, Βασίλης Παπαδημητρίου.
Μια παράσταση για την ευεργετική επίδραση της Τέχνης στη ζωή των εφήβων .
Η παράσταση στηρίζεται σε διάφορες φόρμες σωματικού θεάτρου, αντλώντας έμπνευση από τα βωβό κινηματογράφο, την παντομίμα και τον αυτοσχεδιασμό.Με ελάχιστα σκηνικά μέσα και με εφόδια το σώμα και την φαντασίατους, πέντε ταλαντούχοι νέοι ηθοποιοί, ζωντανεύουν με  πρωτότυπο τρόπο την περιπέτεια «απόδρασης» μιας παρέας εφήβων από τις αγωνίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Με πολλή μουσική, χορό, παντομίμα, χιούμορ, αυτοσχεδιασμό και ελάχιστο λόγο, το Artvolution στοχεύει να πείσει κάθε έφηβο θεατή ότι το θέατρο και η Τέχνη γενικότερα, δεν είναι καθόλου «βαρετή» υπόθεση...

ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | ΥΠΟΓΕΙΟ
Me lene Sandra
Κείμενο-σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου (σε συνεργασία με τη Μαριάννα Κάλμπαρη)
Παίζουν(αλφαβητικά): Αριάδνη Καβαλιέρου, Μαριλένα Μόσχου, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Ευθύμης Χαλκίδης και άλλοι.

Θέμα του νέου εφηβικού έργου που αποτελεί παραγγελία του Θέατρο Τέχνης, είναι οι κίνδυνοι που κρύβoυν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης. Κίνδυνοι στους οποίους μπορεί να εκτεθεί ο καθένας από εμάς «χωρίς καν να βγει από το δωμάτιό του».
7 Νοεμβρίου έως 23 Απριλίου

www.tospirto.net/Στέλλα Χαραμή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...