Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

“Ο κύκλος με την κιμωλία” επιστρέφει στο Παλλάς από 18 Σεπτεμβρίου για 15 παραστάσεις

«Ο Κύκλος με την κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, ανοίγει και πάλι στο θέατρο Παλλάς.
Η παράσταση που χειροκροτήθηκε θερμά από χιλιάδες θεατές, προκάλεσε συζητήσεις και εισέπραξε διθυραμβικές κριτικές, συνεχίζει την θριαμβευτική της πορεία από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου για 15 παραστάσεις.

Η μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1957 από τον Κάρολο Κουν, αποτελούν το στήριγμα των συντελεστών αυτής της παράστασης, ενώ το Παλλάς μετατρέπεται σ’ ένα ερειπωμένο θέατρο, στο οποίο κάποιοι ηθοποιοί ανεβάζουν το έργο, αξιοποιώντας τα υλικά που ανακαλύπτουν στον χώρο.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, πλαισιωμένοι από 12μελή θίασο, εμφανίζονται οι Αιμίλιος Χειλάκης (Αζτάκ), Μαρία Πρωτόπαππα (Γρούσα), Ελισάβετ Μουτάφη (Γυναίκα του Κυβερνήτη) και Αποστόλης Τότσικας (Σιμών), ενώ ο Δημήτρης Λιγνάδης αναλαμβάνει τον ρόλο του αφηγητή.
Η ιστορία

Η Γρούσα που είναι υπηρέτρια σε αρχοντικό, παίρνει κοντά της το γιό του άρχοντα, όταν αυτός δολοφονείται από επαναστάτες και η μητέρα του τον εγκαταλείπει κυνηγημένη.
Με θυσίες κρατάει το παιδί κοντά της, μέχρι την ημέρα που η βιολογική μητέρα του επιστρέφει και το διεκδικεί δικαστικά, κατηγορώντας την Γρούσα, ότι της το έκλεψε.
Ο Αζντάκ, ένας λαϊκός, μέθυσος και κουτοπόνηρος άνθρωπος που όλως τυχαίως, χρίζεται δικαστής καλείται να αποφασίσει για τη τύχη του παιδιού, επιλέγοντας μία σολομώντεια λύση: Τοποθετεί το παιδί μέσα σ’ ένα κύκλο και ζητά από τις δύο γυναίκες να το τραβήξουν από τα χεράκια του με δύναμη, η κάθε μια προς το μέρος της. Όποια καταφέρει να το βγάλει από τον κύκλο, θα το κρατήσει δικό της για πάντα.
Σ΄ έναν κόσμο, όπου θριαμβεύει η αδικία, η αλαζονεία της εξουσίας και του πλούτου, σε μια εποχή σκληρή και δύσκολη όπως αυτή που ζούμε σήμερα, ο Μπρεχτ, παραμένει μέγας ποιητής – οραματιστής και μέσα από τη θεατρική πράξη μεταφέρει την πίστη του στον θρίαμβο της Δικαιοσύνης και άρα της Ανθρωπότητας.
Η μουσική που πλαισιώνει την παράσταση, προέρχεται από την αυθεντική μπομπίνα του 1957 και δεν έχει ακουστεί στο παρελθόν.
Συντελεστές
Μετάφραση: Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Λίλη Πεζανού
Χορογράφος: Αμαλία Μπένετ
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική Διδασκαλία: Λευτέρης Μιχαλόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μανώλης Δούνιας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μανώλης Δούνιας, Έλενα Σκουλά
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα Καψή
Φωτογραφίες: Τάκης Διαμαντόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης, Μαρία Πρωτόπαππα, Ελισάβετ Μουτάφη, Αποστόλης Τότσικας
Αφηγητής ο Δημήτρης Λιγνάδης
Πρωταγωνιστούν επίσης (αλφαβητικά): Δέσποινα Γιαννοπούλου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Σταύρος Καραγιάννης, Κώστας Κορωναίος, Ελένη Κούστα , Χριστιάννα Μαντζουράνη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου Άγγελος Μπούρας, Γιώργος Παπανδρέου, Γρηγόρης Ποιμενίδης , Σπύρος Τσεκούρας, Βαγγέλης Ψωμάς.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...