Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

«Ο κύκλος με την κιμωλία» δια χειρός Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στο Παλλάς

Πρεμιέρα 11 Μαρτίου για το λαϊκό παραμύθι του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
«Το κάθε τι πρέπει να ανήκει σ’ εκείνον που είναι άξιος, τα παιδιά σε κείνους που με αγάπη και φροντίδα τα ανατρέφουν, τα αμάξια στους καλούς τους αμαξάδες, τα χωράφια στους καλούς τους γεωργούς που μέρα νύχτα με ιδρώτα και με μόχθο πασχίζουνε να δώσουνε γλυκούς καρπούς», γράφει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ σε ένα από τα διασημότερα και πιο πολυπαιγμένα έργα του, στον «Κύκλο με την κιμωλία». 
Έργο που έρχεται από 11 Μαρτίου στη σκηνή του Παλλάς, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη -αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι τη σκηνοθεσία θα υπέγραφε ο Τσέζαρις Γκραουζίνις και στη συνέχεια ο Κώστας Φιλίππογλου-, σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη και σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Γραμμένο το 1944 -χρονιά που αν και σε ορισμένες χώρες ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τυπικά τελειώσει, συνέχιζε ωστόσο να μαστίζει τον κόσμο- κατά τη διάρκεια της αυτοεξορίας του γερμανού συγγραφέα στις ΗΠΑ, «Ο κύκλος με την κιμωλία» («Der kaukasische Kreidekreis», ελληνιστί «Ο καυκασιανός κιμωλιόκυκλος») είναι μια παραβολή «για τον πειρασμό της καλοσύνης», σύμφωνα με τα λόγια του Μπρεχτ. Μια τρυφερή ιστορία μητρότητας, που αποτελεί ταυτοχρόνως και μία σαρκαστική κωμωδία πάνω στη δικαιοσύνη και στην εξουσία.

Στο ρόλο της υπηρέτριας Γκρούσα, που διεκδικεί ένα βρέφος το οποίο βρήκε εγκαταλειμμένο από τη μητέρα του, θα δούμε τη Μαρία Πρωτόπαππα, ενώ σε εκείνον του Δικαστή Αζντάκ που με τη βοήθεια του κύκλου με την κιμωλία θα κρίνει, αν το αγόρι ανήκει στην πραγματική ή στη θετή του μητέρα, την Γκρούσα, τον Αιμίλιο Χειλάκη.

Το καστ των πρωταγωνιστών του θιάσου συμπληρώνουν ο Αποστόλης Τότσικας ως Σιμόν Σασάβα, η Ελισάβετ Μουτάφη ως γυναίκα του κυβερνήτη και ο Δημήτρης Λιγνάδης ως αφηγητής. 
Παίζουν, επίσης: Δέσποινα Γιαννοπούλου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Κώστας Κορωναίος, Ελένη Κούστα, Χριστιάννα Μαντζουράνη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Άγγελος Μπούρας, Γιώργος Παπανδρέου, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Σπύρος Τσεκούρας, Βαγγέλης Ψωμάς. 
Σκηνικά- Κοστούμια: Λίλη Πεζανού. Χορογράφος: Αμαλία Μπένετ. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Δραματουργική επεξεργασία: Μανώλης Δούνιας. Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Σκουλά.
www.tospirto.net/Χριστίνα Φαραζή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...