Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Εκπαιδευτική δράση για μαθητές από τη Science View: "Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από τo Θέατρο"

Έπειτα από την επιτυχία του Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης, η Science View ανακοίνωσε ότι διοργανώνει μία νέα εκπαιδευτική δράση, σε συνεργασία με το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο «Μαθαίνοντας την Eπιστήμη μέσα από το Θέατρο», δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές να παίξουν θέατρο και να διδαχθούν την Επιστήμη με δημιουργικό τρόπο.
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου καλούνται να δραματοποιήσουν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις που προέρχονται από την ύλη που διδάσκονται στα σχολεία. Η δράση αφορά στα σχολεία της Αττικής. Οι μαθητές θα δραματοποιήσουν όσα διδάσκονται στο σχολείο, μέσα από ένα μη δεσμευτικό σενάριο με τον τίτλο «Παράλληλοι κόσμοι», το οποίο περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες/πράξεις και αφορά τα επιστημονικά πεδία της Βιολογίας, της Αστρονομίας και της Φυσικής.
Εκπαιδευτική δράση για μαθητές από τη Science View: `Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από τo Θέατρο`

Θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας (σεναριογράφοι, ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, σχεδιαστές σκηνικών και κουστουμιών, παραγωγοί βίντεο), οι οποίες θα έχουν πρόσβαση σε επαγγελματική καθοδήγηση (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σεναριογράφους, μουσικούς). Οι μαθητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε παραπάνω από μια ομάδες, βάσει των ενδιαφερόντων τους.
Τουλάχιστον ένας εκπαιδευτικός ανά σχολείο θα είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό των εργασιών. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενσωματώσουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα αντίστοιχα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος (Φυσική, Αστρονομία, Μουσική, Βιολογία, Καλλιτεχνικά) ως υλοποίηση εργασίας (project) και σε εκπαιδευτικούς ομίλους που πραγματοποιούνται στο σχολείο τους (θεατρικό παιχνίδι, μουσική κλπ.).
Οι μαθητές θα ανεβάσουν την παράσταση στην Αθήνα -σε χώρο ο οποίος θα ανακοινωθεί προσεχώς- τον Απρίλιο 2015, όπου θα υπάρχει και επιτροπή αξιολόγησης από ειδικούς (ακαδημαϊκούς, καθηγητές φυσικών επιστημών, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς). Οι μαθητές, οι οποίοι θα επιλεγούν βάσει ατομικής απόδοσης του κάθε ρόλου, θα προετοιμάσουν και θα πραγματοποιήσουν μια κοινή παράσταση που θα περιλαμβάνει όλες τις πράξεις σε δημόσιο χώρο στην Αθήνα για το ευρύ κοινό εντός του Ιουλίου 2015.
Οι ίδιοι μαθητές θα πραγματοποιήσουν μια επιπλέον παράσταση στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου του ευρωπαϊκού έργου CREAT-IT εντός του Οκτωβρίου 2015 τόσο για τους συνέδρους όσο και για το ευρύ κοινό. Τέλος, τρεις έως τέσσερις μαθητές θα επιλεγούν για να συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο «Science & You» που θα διεξαχθεί στο Νανσί της Γαλλίας στις 1-6 Ιουνίου 2015, όπου θα παρουσιάσουν ένα σύντομο απόσπασμα του έργου.
Υπεύθυνοι της δράσης είναι για τη Science View (Ελληνική Ένωση Δημοσιογράφων Επιστήμης, Συγγραφέων Επιστήμης και Επικοινωνιολόγων Επιστήμης) ο γενικός γραμματέας Μενέλαος Σωτηρίου και για το Πανεπιστήμιο Αθηνών η επίκουρη καθηγήτρια Ζαχαρούλα Σμυρναίου.
Η δράση στηρίζεται στο παιδαγωγικό πλαίσιο που αναπτύχθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CREAT-IT (www.creatit-project.eu), το οποίο και υποστηρίζει την όλη πρωτοβουλία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της δράσης http://lstt.weebly.com/ περισσότερες πληροφορίες, χρήσιμο υλικό, καθώς και φόρμα συμμετοχής.
www.newsit.gr
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...