Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Οι επαναλήψεις της καινούριας θεατρικής σεζόν

Παραστάσεις του περσινού χειμώνα που επιστρέφουν στη σκηνή.
Μπορεί τα ρεπερτόρια των θεατρικών σκηνών να μην έχουν ακόμη διαμορφωθεί πλήρως, ωστόσο οι επαναλήψεις έργων φαίνεται να καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στη θεατρική πίτα της νέας σεζόν. Παραστάσεις που αγαπήθηκαν πέρυσι από το κοινό, ετοιμάζονται να επιστρέψουν δριμύτερες, με τις περισσότερες εξ αυτών να κάνουν πρεμιέρα μέσα στο φθινόπωρο. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει γνωστό πως θα επαναληφθούν οι:
ΑΘΗΝΑ
«Μεφίστο»: της Αριάν Μνουσκίν, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. (από Σεπτέμβριο στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου).
«Δεκαήμερο»: Μια διασκευή πάνω στο έργο του Βοκάκιου, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, με τον ίδιο να κρατά και έναν εκ των πρωταγωνιστικών ρόλων. (από Οκτώβριο στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου).
«Φλαντρώ»: Το έργο του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου. (από Μάρτιο 2015 στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου).
«Το Κέικ»: Το αντιρατσιστικό κείμενο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. (από Φεβρουάριο 2015 στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου).

«Δυτική αποβάθρα»: Συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και της Comedie de Reims με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς-Γαλλία- Συμμαχία 2014», το έργο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ludovic Lagarde. (από Σεπτέμβριο στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου).
«Amor»: Σκηνική σύνθεση, που δημιουργήθηκε με αφορμή ένα κείμενο του Θανάση Αλευρά, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου. (από Νοέμβριο στο Θέατρο Άττις).
«Ο Πουπουλένιος»: Η μαύρη κωμωδία του Μάρτιν ΜακΝτόνα με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη να σκηνοθετεί και να πρωταγωνιστεί. (από φθινόπωρο στο Θέατρο Αθηνών).
«Ανδρες έτοιμοι για όλα»: Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας αναλαμβάνουν για 3η χρονιά την ελληνική απόδοση του θεατρικού “Ladies Night” των  Stephen Sinclair και Anthony McCarten, που γράφτηκε το 1987 στην Νέα Ζηλανδία και απολαύσαμε στον κινηματόγραφο το 1997  με τον τίτλο “Full Monty”. (Λαμπέτη).
«Η εκδοχή του Μπράουνινγκ»: Το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του Τέρενς Ράττιγκαν, παρουσιάζεται ξανά με τον Δημήτρη Καταλειφό σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. (Εμπορικόν).
«Η κολεξιόν»: Το έργο του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη Χάρολντ Πίντερ παρουσιάζεται με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Καταλειφού και σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. (Εμπορικόν).
«Ήρωες»: Το μουσικοθεατρικό έργο της Ελένης Γκασούκα εμπνέεται από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, την οποία και διακωμωδεί με πληθωρικό τρόπο. (Μικρό Παλλάς).
«Πράματα και θάματα»: Η αντεργκράουντ πολιτική σάτιρα του Θοδωρή Αθερίδη, ο οποίος κρατά και ρόλο πρωταγωνιστή στο πλευρό του θαυματοποιού Γιάννη Ζουγανέλη. (Μικρό Παλλάς).
«Αστερισμοί»: Το έργο του Νικ Πέιν με τους Στεφανία Γουλιώτη και Μάκη Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. (από φθινόπωρο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου).
«Περσινή αρραβωνιαστικιά»: Το διήγημα της Ζυράννας Ζατέλη από την ομάδα Elephas Tiliensis. (από τέλη Οκτωβρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου).
«Τάβλι»: Το σατιρικό έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Έλενας Χαβιαρά με τους Νίκο Κουρή και Μάκη Παπαδημητρίου σε ρόλο σκηνοθέτη και ηθοποιού. (Θέατρο Βασιλάκου).
«Οδός Πολυδούρη»: Ο μονόλογος της Ρούλας Γεωργακοπούλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη με την Ιωάννα Παππά. (Θέατρο Βασιλάκου).
«Σκηνές από έναν γάμο»: Το αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με τους Δάνη Κατρανίδη και Παναγιώτα Βλαντή, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι. (από μέσα φθινοπώρου στο ΠΟΛΗ Θέατρο).
«Λα Πουπέ» και «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού»: Μετά την παρουσίασή τους στο θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη από 13 Οκτωβρίου και για πέντε Δευτερότριτα το έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και το βασισμένο σε σύνθεση κειμένων του Γεώργιου Βιζυηνού έργο, αντίστοιχα, θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε ερμηνεία της Άννας Κοκκίνου. (Θέατρο Σφενδόνη).
«Εγώ ο Θουκυδίδης ένας Αθηναίος»: Μονόλογος με την Άννα Κοκκίνου, βασισμένος σε επιλογή κειμένων -τη μετάφρασή τους υπογράφει ο Νίκος Σκουτερόπουλος- από το έργο του αρχαίου Έλληνα ιστορικού, «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου». (από αρχές Οκτωβρίου στο θέατρο Σφενδόνη).
«Μπετονένια παραλία»: Το δυστοπικό θρίλερ για την κατάληξη της Αθήνας το έτος 2088 του Βασίλη Μαυρογεωργίου, με τον ίδιο και σε ρόλο ηθοποιού. (από φθινόπωρο στο Θέατρο Skrow).
«Ε-ΦΥΓΑ»: Η παράσταση-ντοκουμέντο της Γιολάντας Μαρκοπούλου, βασισμένη στη σκληρή καθημερινότητα των προσφύγων και στις προσωπικές μαρτυρίες τους. (από Οκτώβριο στο Συνεργείο).
«Ιφιγένεια»: Ο μονόλογος του Ζαν Ρενέ Λεμουάν με τη Λένα Παπαληγούρα. (από Σεπτέμβριο στο Από Μηχανής Θέατρο).
«Μένγκελε»: Το υπαρξιακό θρίλερ του Θανάση Τριαρίδη με τους Μυρτώ Αλικάκη και Λάζαρο Γεωργακόπουλο, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. (από φθινόπωρο στο Faust).
«Μου λες αλήθεια»: Η κωμωδία του Φλοριάν Ζέλερ με τον Σπύρο Παπαδόπουλου να σκηνοθετεί και να πρωταγωνιστεί. (από τέλη Οκτωβρίου στο Θέατρο Κάππα).
«Φον Δημητράκης»: Η κορυφαία κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Πέτρου Φιλιππίδη. (από φθινόπωρο στο Θέατρο Μουσούρη).
«Πόρνη από πάνω»: Ο μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη με την Κατερίνα Διδασκάλου, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πατρώνη. (από φθινόπωρο στο Θέατρο Βρετάνια).
«Caveman»: Ο κωμικός μονόλογος του Ρομπ Μπέκερ με τον Γιώργο Παρτσαλάκη, φέτος, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη. (από Οκτώβριο στο Θέατρο Coronet).
«Ελάτε σ’ εμάς για έναν καφέ»: Η μαύρη κωμωδία της Ομάδας 92, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, βασισμένη στη νουβέλα του Πιέρο Κιάρα «La spartizione» και στην ομώνυμη ταινία του Αλμπέρτο Λατουάντα. (από 6 Οκτωβρίου στο θέατρο Φούρνος).
«Αναζήτηση Εργασίας»: Το άκρως επίκαιρο έργο του Μισέλ Βιναβέρ, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Θανάση Σαράντου. (από 15 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης).
«Priscilla, η βασίλισσα της ερήμου»: Η ελληνική εκδοχή του πολυβραβευμένου και πολυταξιδεμένου βρετανικού μιούζικαλ με τους Γιώργο Καπουτζίδη, Φώτη Σεργουλόπουλο και Παναγιώτη Πετράκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των drag queens, σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού. (26, 27, 28 Σεπτεμβρίου και 3,4, 5 Οκτωβρίου στο Θέατρο Badminton).
«Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος τη ζωή μου»: Μουσικοθεατρική παράσταση για τα 90 χρόνια του συνθέτη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. (από 23 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου 2015 στο Θέατρο Badminton).
«Annie»: Η ελληνική εκδοχή του δημοφιλούς μιούζικαλ του Τόμας Μεϊχάν, σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου. (από Οκτώβριο στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου).
«Η Αρχή Αθήνα 1895 Υλικό Ροΐδης»: Μονόλογος με το Βασίλη Ζαϊφίδη, σε σκηνοθεσία Μάνθου Σαντοριναίου, βασισμένος στο κείμενο του Εμμανουήλ Ροΐδη, «Το παράπονο του νεκροθάπτου». (από 8 Οκτωβρίου στο θέατρο Φούρνος).
«Φεύγουσα κόρη»: Βασισμένη στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Μια ψυχή», με τη Ρηνιώ Κυριαζή σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμεντζάκη. (από 9 Οκτωβρίου στο θέατρο Φούρνος).
«Εσωτερικό»: Το έργο του Μωρίς Μαίτερλιν σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη. (από φθινόπωρο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου).
«Φάουστ»: Η εφηβική παράσταση της ομάδας 4Frontal σε σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη. (Θέατρο του Νέου Κόσμου).
«Τα λουλούδια στην κυρία»: Η κωμωδία του Άκη Δήμου από την εταιρία θεάτρου «Teatro ma non troppo» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη. (από φθινόπωρο στο Από Μηχανής Θέατρο).
«Cleansed»: Το σκληρό, αλλά και ελπιδοφόρο έργο της Σάρα Κέιν σε σκηνοθεσία Έφης Γούση, η οποία συμμετέχει και στη διανομή. (από αρχές Νοεμβρίου στο Θέατρο Σημείο).
«Το φιλί της γυναίκας αράχνης»: Το μυθιστόρημα του Μανουέλ Πουίγκ με τους Αποστόλη Τότσικα και Μιλτιάδη Φιορέντζη σε σκηνοθεσία Αλέξη Ρίγλη. (από αρχές Οκτωβρίου στο Θέατρο «104»).
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2»: Διασκευή του διάσημου έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τους  Αθηνά Μουστάκα και Κωνσταντίνο Μπιμπή, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη. (από φθινόπωρο, στο Θησείον).
«Υπό έλεγχο»: Το σπονδυλωτό έργο του Φρέντερικ Σόνταγκ από τους 6mendary και τον Κώστα Γάκη. (από φθινόπωρο στο Studio Μαυρομιχάλη).
«Fit»: Η μαύρη κωμωδία του Νίκι Σίλβερ σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού. (από Σεπτέμβριο στο θέατρο Victoria).
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
«Η αρρώστια της νιότης»: Το έργο του Φέρντιναντ Μπρούκνερ σε σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη. (από Οκτώβριο στο Νέο Υπερώο ΕΜΣ).
«Godspell»: Το μιούζικαλ του Τζον Μάικλ Τέμπελακ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη. (από Οκτώβριο στη Σκηνή της Μονής Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).
«Το τίμημα»: Το έργο του Άρθουρ Μίλλερ σε σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη. (από Νοέμβριο στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»).
www.tospirto.net/Χριστίνα Φαραζή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...