Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Το «Family Stories» της Εσθέρ Αντρέ Γκονζάλες ταξιδεύει στην Ιταλία

Η μαύρη οικογενειακή παρωδία ανεβαίνει για δύο παραστάσεις στο Βαρέζε.
Εδώ και περίπου ένα μήνα, οι παλιές αίθουσες διδασκαλίας –έχουν γίνει, σήμερα, αποθήκες- του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αθηνών έχουν αποκτήσει ξανά ζωή, χάρη στο θεατρικό εγχείρημα της Εσθέρ Αντρέ Γκονζάλες. Η Μεξικανή σκηνοθέτης ανεβάζει την παράσταση «Family Stories», στην οποία ενήλικες ηθοποιοί υποδύονται τα παιδιά που παίζουν τους ενήλικες, στα ερείπια μιας ισοπεδωμένης από τον πόλεμο χώρας. 

Γραμμένο το 1998, το έργο της Σέρβας ακτιβίστριας, δημοσιογράφου και θεατρικής συγγραφέως Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς αντλεί από την ιστορική εμπειρία της διάσπασης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και αποτελεί μια πολιτική αλληγορία, που βρίσκει το φυσικό της χώρο σε μια σχολική τάξη, για να σκιαγραφήσει μια κοινωνία σε κρίση και ηθική αποσάθρωση.
Το επίκαιρο θέμα του και η ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά της Γκονζάλες οδήγησαν την Οργανωτική Επιτροπή του Ελληνικού Εξαμήνου 2014 και το Ευρωπαϊκό Σχολείο του Βαρέζε να προσκαλέσουν το «Family Stories» για δύο παραστάσεις (9 και 10 Μαΐου) στην πόλη της Ιταλίας. «Το Σχολείο του Βαρέζε, όπου θα λάβει χώρα η παράστασή μας, είναι ένα από τα δεκατρία σχολεία που εδράζονται σε επτά χώρες της Ε.Ε., με τον αριθμό των μαθητών τους να υπερβαίνει σήμερα τις 20.000. Μέσα από το μάθημα και το παιχνίδι, τα παιδιά αποκτούν γνώση και συνείδηση της εθνικής πολιτιστικής τους ταυτότητας και παράλληλα μαθαίνουν να σέβονται τη διαφορετικότητα και να λειτουργούν χωρίς προκαταλήψεις», εξηγεί η σκηνοθέτης, διευκρινίζοντας πως  «η πρόταση έγινε στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο εθνικισμός, η ενδοοικογενειακή βία, η φαλλοκρατική δομή της οικογένειας, ο ρατσισμός, η λογική της καταξίωσης πατώντας επί πτωμάτων και η έννοια του πολίτη αποτελούν συνιστώσες του «Family Stories», οι οποίες αναδύονται μέσα από το παιχνίδι των τεσσάρων παιδιών. «Παίζουν όλα αυτά που εισπράττουν καθημερινά από τους γονείς τους, μιμούμενοι τις χειρονομίες και τα λόγια τους. Φτάνουν ακόμη και στο σημείο να σκοτώνουν και να βασανίζουν το ένα το άλλο, στο βωμό του προσωπικού συμφέροντος», σημειώνει η Γκονζάλες και τονίζει πως «παρά τη σκληρότητα και την ωμότητά του, το έργο έχει αρκετά κωμικά στοιχεία που κάνουν το θεατή να γελά, μεταδίδοντάς του, τελικά, αισιοδοξία και πίστη για ένα καλύτερο αύριο».
Info: «Family Stories»
Μετάφραση: Ισμήνη Ραντούλοβιτς
Σκηνικά-Κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος
Σκηνοθεσία Βίντεο: Κώστας Γεραμπίνης
Παίζουν: Αιμιλία Βασιλακάκη, Μάνος Καναβός, Μάρθα Μπουζιούρη, Γιάννης Στεφόπουλος.
2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών: Παναγή Κυριακού 12, Αμπελόκηποι, τηλ. 694 5411630
Παραστάσεις έως 13 Απριλίου: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15 & Κυριακή στις 18.00
Στο χώρο λειτουργεί έκθεση – ντοκουμέντο, η οποία παραμένει ανοιχτή στο κοινό από τις 20.00 κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο και από τις 17.00 κάθε Κυριακή.

www.tospirto.net/Χριστίνα Φαραζή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...