Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

«Οδός Πολυδούρη»: Η Ιωάννα Παππά στο νέο έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου

Ο μονόλογος για το δρόμο που «περπατούν» όλες οι γυναίκες του κόσμου ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη από 8 Μαΐου στο Θέατρο Βασιλάκου.
Πρόκειται για έναν μονόλογο απόλυτα γυναικείο που αναλαμβάνει να ερμηνεύσει  η Ιωάννα Παππά. Η «Οδός Πολυδούρη», το καινούριο έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου, μιλά για το δρόμο που «περπατούν» όλες οι γυναίκες του κόσμου και ανεβαίνει από 8 Μαΐου και για δεκαέξι παραστάσεις στο Θέατρο Βασιλάκου από τον Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.
«Σ’ αυτόν τον πολυφωνικό μονόλογο η Μαρία Πολυδούρη θα ανακαλέσει την ηχητική μπάντα των παιδικών της χρόνων και μέσα από μια οικογενειακή γιορτή θα εμπλέξει στην υπόθεσή της τον μισογύνη Ροϊδη, τον ανοιχτόμυαλο Παλαμά, τον σκεπτικιστή Καρκαβίτσα και τον παραδοξολόγο Καμπούρογλου, οι οποίοι παρίστανται στη σκηνή ex absentia», σημειώνει η συγγραφέας, Ρούλα Γεωργακοπούλου.

Η παράσταση ανεβάζει στη σκηνή την ποιήτρια λίγο πριν πεθάνει. Με ψυχοπομπό ένα αντιφυματικό ραδιοφωνικό μήνυμα της εποχής να της μετράει τις ώρες, η Μαρία Πολυδούρη ξηλώνει το φόρεμά της  μέχρι να μείνει γυμνή και ταυτόχρονα μονολογεί, εσωστρέφεται, εξωστρέφεται, χορεύει φοξ τροτ, τραγουδάει Αττίκ και απευθύνεται με κοριτσίστικο θυμό σε όσους έχουν φτιάξει το «μύθο» της, συχνά χωρίς τη συγκατάθεσή της.
«Δεν πρόκειται  για μια προσωπογραφία της», εξηγεί ο Θοδωρής Γκόνης,«Πρόκειται για το δρόμο που άνοιξε η Μαρία Πολυδούρη, την οδό που κατοικείται απ’ όλες τις γυναίκες του κόσμου, από την Κλεαρέτη  Δίπλα- Μαλάμου έως τη Sylvia Plath. Απ’ όλες τις ποιήτριες του κόσμου.  Έχοντας αυτό σαν οδηγό, σαν GPS- κι έναν μονόλογο Λερναία Ύδρα-, βρεθήκαμε ηθελημένα πολύ μακριά της, για να καταλάβουμε τελικά πως η απόσταση είναι που σε φέρνει κοντά σε ένα τέτοιο πρόσωπο. Η απόσταση σου επιτρέπει τη συνάντηση».
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει η Ελένη Στρούλια, τη μουσική ο Αλέξανδρος Γκόνης, τη χορογραφία η Χριστίνα Σουγιουλτζή και τους φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας.
www.tospirto.net
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...