Τρίτη 8 Απριλίου 2014

«Κ. Π. Καβάφης, ο Υμνωδός της Αλεξάνδρειας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος που έγραψε το έργο επισκέφτηκε την πόλη του ποιητή, το σπίτι του, την κάμαρά του, τους δρόμους του. Πλανεύτηκε αλλά και προσανατολίστηκε πνευματικά. Παιδεύτηκε αλλά και λυτρώθηκε από τους στίχους του. Περιπλανήθηκε στα ιστορικά, τα ερωτικά και τα φιλοσοφικά του ποιήματα . Σε κάθε στίχο, σε κάθε συλλαβή συνάντησε το χρέος και την ευθύνη. Ένιωσε την έκφραση του απελπισμένου του ερωτισμού που φώτιζε κάθε βράδυ την κάμαρά του.  Ο Καβάφης που φώτιζε την Αλεξάνδρεια περισσότερο και από το φάρο της χανόταν τα απόβραδα στις σκιές της. Μέσα στις στάχτες της ανακάλυπτε τις λάμψεις της.

Το θεατρικό «Κ. Π. Καβάφης, ο Υμνωδός της Αλεξάνδρειας» με την υποστήριξη της σύγχρονης τεχνολογίας και των τρισδιάστατων προβολών, εστιάζει στην ιστορική πλευρά του καβαφικού έργου. Αποτυπώνει μια εποχή όπου η πολιτισμική ακμή και παρακμή εναλλάσσονταν ανάλογα με τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η θεατρική μεταφορά των ποιημάτων του και συνάμα η δραμαποίηση του λόγου του Αλεξανδρινού ποιητή, δίνουν την αφορμή για μια άλλη προσέγγιση στο έργο του, μέσα από το χρόνο, το λόγο και τις ανθρώπινες αξίες.  


 Κ.Π. Καβάφης, Ο Υμνωδός της Αλεξάνδρειας

Η ποίησή του αποκτά μια συμβολική διάσταση. Πρόσωπα και παράγοντες της μεγάλης ακμής της ελληνικής παροικίας επαναφέρουν στο προσκήνιο το παρελθόν δίνοντάς του προοπτική. Η ελληνιστική περίοδος, η βυζαντινή αίγλη, ο κοσμοπολίτικος αέρας της πόλης που θεμελίωσε ο Μέγας Αλέξανδρος και ανύψωσε ο ποιητής , αποτελούν τα συστατικά στοιχεία αυτής της  παράστασης. Ο Κωνσταντίνος Καβάφης μέσα από το έργο του, λειτούργησε σαν ένας «ρεπόρτερ», καταγράφοντας ιστορικά γεγονότα, σημαντικές περιόδους, πρόσωπα ακμής και παρακμής.

Παρά τις επικρήσεις που δέχτηκε από πολλούς στο τέλος δικαιώθηκε και παραμένει μέχρι σήμερα ο πλέον πολυμεταφρασμένος ποιητής, ενώ διδάσκεται σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου.

Αν την Αλεξάνδρεια έχτισε ο κατακτητής Αλέξανδρος, ο Καβάφης με την ποίησή του τη φώτισε ανά τους αιώνες.

Γιατί οι Αλεξανδρινοί σαν κατακτούν οι ποιητές φωτίζουν.

Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λένα Μπενίση
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Τσάγκας
Κείμενο: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Σκηνικά, κοστούμια, Video Animation: Χριστίνα Οικονόμου

Παίζουν: Λάμπρος Τσάγκας (Γυρολόγος), Γιάννης Σταματίου (Τίμος Μαλάνος, Εμμανουήλ Μπενάκης), Δανάη Παπουτσή (Αλεξάνδρεια), Γιάννης Ζημιανίτης (Κωνσταντίνος Καβάφης, Γεώργιος Αβέρωφ), Χριστίνα Μωρόγιαννη (Δεσποινίδα), Δήμητρα-Μυρτώ Τσάγκα (Μικρό Κορίτσι)

Διάρκεια: 1 ώρα και είκοσι λεπτά χωρίς διάλειμμα

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα

Ημερομηνία: Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 2014 και ώρα 8.00 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: Α ζώνη: 35€, Β ζώνη: 25€, Φοιτητικά: 20€

Πληροφορίες: www.megaron.gr


www.onlytheater.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...