Αθήνα
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012
τόπος: Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή (ημερίδα)
& Σαρρή 14, Ψυρρή, 4ος όροφος (εργαστήρι)
ώρες: 9:00 - 14:00 (ημερίδα)
& 15:00 - 18:00 (εργαστήρι)
είσοδος ελεύθερη
Οργάνωση: γραφείο Αθήνας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο: «Ερευνητικές εργασίες με όχημα το Θέατρο», στις 15 Σεπτεμβρίου του 2012, ώστε οι παρουσιάσεις να χρησιμεύσουν ως υλικό και πηγή έμπνευσης για τη νέα σχολική χρονιά. Θα παρουσιαστούν σχετικές εργασίες που υλοποιήθηκαν την περσινή χρονιά από μέλη και φίλους του Δικτύου, προκειμένου να ανοίξει μια συζήτηση για περισσότερες ιδέες.
Θεωρώντας πως η αλληλοβοήθεια είναι αναγκαία, κι επειδή για άλλη μια φορά οι εκπαιδευτικοί καλούνται να κολυμπήσουν σε βαθιά και άγνωστα νερά, το Δίκτυο αποφάσισε τη διοργάνωση των ημερίδων για τις ερευνητικές εργασίες, που έχουν ήδη καθιερωθεί στην Α' Λυκείου και από την επόμενη σχολική χρονιά προβλέπεται και η εισαγωγή τους και στη Β’.
Ανεξάρτητα από τα γνωστικά πεδία στα οποία θα εστιάσουν τα Τμήματα Ενδιαφέροντος των μαθητών, είτε στις Τέχνες και τον Πολιτισμό, τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, τις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Τεχνολογία, το Περιβάλλον και την Αειφορία, το θέατρο/δράμα, μπορεί να αξιοποιηθεί ως προσέγγιση και να στηρίξει τη διερεύνηση του θέματος με βιωματικό, δημιουργικό και συνεργατικό τρόπο. Μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για τη δημιουργία θεατρικής παράστασης που θα σχετίζεται με ένα σύγχρονο ή διαχρονικό ζήτημα ή να αξιοποιηθεί ως μέθοδος και πρακτική που θα συμβάλει στην διερεύνηση προβλημάτων για τη λήψη αποφάσεων και στην κατανόηση του φυσικού και κοινωνικού κόσμου.
Η πορεία και οι αρχές που ακολουθούνται είτε στην πιο απλή θεατρική προσέγγιση είτε στην πιο σύνθετη θεατρική παράσταση είναι αυτές της ερευνητικής εργασίας. Απαιτούνται, δηλαδή, έρευνα, συστηματικότητα και στοχευμένη δράση μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Προάγονται επίσης, η διεπιστημονική/διαθεματική συνεργασία και η ομαδοσυνεργατική μάθηση, βασικά ζητούμενα κάθε «ερευνητικής εργασίας».
Στη συνέχεια της ημερίδας θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήρι, για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, από συνεργάτες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Δείτε παρακάτω την περιγραφή του εργαστηρίου και τα βιογραφικά σημειώματα των συντονιστών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου
9:00-9:30: προσέλευση, εγγραφές
Α' Συνεδρία - συντονισμός: Νίκος Γκόβας, παιδαγωγός θεάτρου
9:30-10:00 Μπέττυ Γιαννούλη, κοινωνιολόγος, εκπαιδευτικός, «Ερευνητικές εργασίες με όχημα το Θέατρο»
10:00-10:30 Παναγιώτης Κωσταρίδης, βιολόγος, εκπαιδευτικός, «Η βία στο σχολείο (bullying). Κληρονομικό ή επίκτητο; Τρόποι παρέμβασης και άμβλυνσης μέσω της τέχνης»
10:30-11:00 Ασπασία Παυλοπούλου «Από τη γνωστική στη βιωματική προσέγγιση της έννοιας ταξίδι: η ανακάλυψη της ετερότητας και η κατάφαση στη ζωή μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο»
11:00-11:30 Ζωή Σαρίδου «Τα παιδιά έρχονται από μακριά. Γιατί μεταναστεύουν τόσοι άνθρωποι. Μεταναστευτικά ρεύματα τον 20ο και 21ο αιώνα»
* Μετά από κάθε ομιλία ακολουθεί χρόνος για συζήτηση
11:30-12:00 Διάλειμμα
2η Συνεδρία - συντονισμός: Μπέττυ Γιαννούλη, κοινωνιολόγος, εκπαιδευτικός
12:00-12:30 Μαρίτα Λώλη, γαλλικής φιλολογίας, εκπαιδευτικός, «Κόμικς και Θέατρο: Ο Τεν Τεν στην Ελλάδα»
12:30-13:00 Ιωάννα Ηλιοπούλου «Γυρίζουμε μια ταινία: άσκηση σε κινηματογραφικές τεχνικές-γνωριμία με τη βασική γραμματική της κινηματογραφικής γλώσσας»
13:00-13:30 Κατερίνα Κυριακού «Το αυτό επιθυμώ και δι' εσάς. Μια πρόταση ερευνητικής εργασίας για την ελληνική μετανάστευση.»
* Μετά από κάθε ομιλία ακολουθεί χρόνος για συζήτηση
13:30-14:00 ανταλλαγές ιδεών - νέες προτάσεις - κλείσιμο εργασιών
15:00-18:00: Βιωματικό εργαστήρι: «Περάσματα» - Ένα παιχνίδι προσομοίωσης για τους πρόσφυγες
(για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων - συμμετοχή δωρεάν - απαραίτητη η κράτηση θέσης)
Βιωματικό Εργαστήρι:
«Περάσματα» - Ένα παιχνίδι προσομοίωσης για τους πρόσφυγες
Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των νέων από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς)
Ώρες: 15:00 - 18:00
χώρος: Σαρρή 14, 4ος όροφος, Ψυρρή
Περιγραφή εργαστηρίου
Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Ν.Γ.) υλοποιεί πρόγραμμα ευαισθητοποίησης μαθητών και νέων σε θέματα προσφύγων, το οποίο περιλαμβάνει τη διοργάνωση του παιχνιδιού προσομοίωσης «Περάσματα» σε σχολεία και ομάδες νέων.
Τα «Περάσματα» είναι ένα βιωματικό παιχνίδι της Υ.Α. , το οποίο απευθύνεται σε νέους άνω των 13 ετών κι επιτρέπει στους συμμετέχοντος να…
Το πρόγραμμα των "περασμάτων" θα υλοποιηθεί σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αθήνας και σε ομάδες νέων από το Σεπτέμβριο του 2012 ως τον Μάρτιο του 2013.
Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος αυτού στα ελληνικά σχολεία, η Υ.Α. καλεί τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο για το μάθημα project της 15ης Σεπτεμβρίου, να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα τρίωρο πιλοτικό εργαστήριο για το παιχνίδι «Περάσματα». Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να «παίξουν» το παιχνίδι, να συζητήσουν για τις τεχνικές λεπτομέρειες υλοποίησής του και να έρθουν σε επαφή με το εκπαιδευτικό υλικό της Υ.Α. Καθώς το παιχνίδι μεταφέρεται για πρώτη φορά στο ελληνικό σχολείο, η ανατροφοδότηση και η γνώμη των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών θα είναι πολύτιμη για την επερχόμενη προσαρμογή και υλοποίησή του.
Η δεδομένη χρονική συγκυρία θεωρούμε ότι είναι η πλέον κρίσιμη για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας δράσης με μαθητές και νέους, τη στιγμή που ο ρατσιστικός και ξενοφοβικός λόγος κλιμακώνεται καθιστώντας ακόμα πιο θολό το τοπίο της πληροφόρησης σε θέματα προστασίας των προσφύγων.
Περισσότερες πληροφορίες για το υλικό:
Facebook,www.facebook.com/UNHCRGREECE
Youtube, www.youtube.com/unhcrgreece
Twitter, www.twitter.com/unhcrgreece
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ:
Σοφία Κουτσού και Έφη Σημιακάκη
Δηλώσεις συμμετοχής:
Πληροφορίες:
τηλέφωνα: 2106541600, 6946730564 (κος Μαυρέας - απογευματινές ώρες) & email:info@theatroedu.gr
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
συνεργαζόμενος φορέας: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR GREECE)
www.theatroedu.gr