Η επαγγελματική ενασχόληση με την τέχνη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η δημιουργικότητα και η έλλειψη εργασιακής ρουτίνας αναμετριούνται με την -εργασιακή και οικονομική- ανασφάλεια, σε μια αμφίρροπη μάχη που απαιτεί γερό στομάχι και, συνήθως, εναλλακτικές πηγές βιοπορισμού. Ειδικά για το επάγγελμα του ηθοποιού, αν υποθέσουμε ότι μέχρι προσφάτως μπορεί να επικρατούσε η εσφαλμένη εντύπωση ότι σύσσωμος ο κλάδος απολάμβανε τις πλουσιοπάροχες αμοιβές που στην πραγματικότητα αφορούσαν μία «χρυσή» μειοψηφία, ολοένα και συχνότερα πλέον η κυνική πραγματικότητα αποκαλύπτεται μπρος στα μάτια μας.
Η πρόσφατη περίπτωση των «Θεσμοφοριαζουσών», όπου τα μέλη του χορού -αλλά και ο συνθέτης της παράστασης Διονύσης Τσακνής- κατηγόρησαν τον επιχειρηματία Θ. Κιρκινέζο για αθέτηση της οικονομικής τους συμφωνίας (και που, για τα μέλη του Χορού, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί χαρτζιλίκι παρά μισθός) δυστυχώς δεν είναι ένα μεμονωμένο παράδειγμα ή μια «ατυχής» μειοψηφία. Περιπτώσεις μη καταβολής των αμοιβών -ή μόνο ύστερα από ριζικές κινήσεις εκ μέρους των θιγόμενων- ακόμη και σε υπερεπιτυχημένα τηλεοπτικά σίριαλ, όπως το «Νησί» ή οι «Βασιλιάδες», απλήρωτες πρόβες ή ακυρώσεις παραστάσεων που αφήνουν απλήρωτους τους συντελεστές τείνουν να γίνουν κοινός τόπος και να επιβεβαιώσουν στην κυριολεξία τον ευφημισμό πως ο καλλιτέχνης ζει με το χειροκρότημα.
Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (αριστερά) & Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός και βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (δεξιά).