Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Όταν ο Σάμιουελ Μπέκετ πολεμούσε τους Ναζί στην κατοχική Γαλλία

Ο Τζέιμς Νόλσον, συγγραφέας της βιογραφίας «Σάμιουελ Μπέκετ: η κατάρα της δόξας» (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Scripta), αποκάλυψε πρόσφατα την αντιστασιακή πλευρά του ιρλανδού λογοτέχνη και ποιητή (φωτογραφία).

'Οταν ο βραβευμένος με Νομπέλ συγγραφέας βρισκόταν στην κατοχική Γαλλία ήρθε αντιμέτωπος με τις ναζιστικές κτηνωδίες εις βάρος των εβραίων φίλων του. 

Οταν ο Σάμιουελ Μπέκετ πολεμούσε τους Ναζί στην κατοχική Γαλλία

Το 1941, λοιπόν, κατατάχθηκε με δική του πρωτοβουλία στην «Gloria SMH» στο Παρίσι, στο παράρτημα δηλαδή μιας μυστικής στρατιωτικής υπηρεσίας της Βρετανίας που στόχο είχε τον συντονισμό κινημάτων αντίστασης στην Ευρώπη. «Δεν γινόταν να κάτσω με σταυρωμένα τα χέρια» είχε εξομολογηθεί ο λογοτέχνης στον μετέπειτα βιογράφο του. 

Παρ' όλα αυτά, για περίπου τρεις δεκαετίες μετά τον πόλεμο πολύ λίγοι φίλοι του Μπέκετ γνώριζαν τη δραστηριότητά του ως μυστικού πράκτορα (και μεταφραστή μυστικών εγγράφων) ή ότι μετά δυσκολίας γλίτωσε από την Γκεστάπο τον Αύγουστο του 1942 στο Παρίσι. 

Ακόμα λιγότεροι βέβαια γνώριζαν ότι μετά τον πόλεμο η γαλλική κυβέρνηση απένειμε στον Μπέκετ τον Πολεμικό Σταυρό ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του.

www.tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...