Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Ηθοποιοί χωρίς όνομα εμφανίζονται φέτος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου

Αναζητούσα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, πληροφορίες για τις παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο. Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από το πρώτο δοκιμαστικό ξεκίνημα που έγινε το 1954 με το έργο του Ευριπίδη "Ιππόλυτος". Η παράσταση δόθηκε την Κυριακή 11 Ιουλίου. Το επίσημο άνοιγμα έγινε βέβαια το 1955. Το ’54 λοιπόν διδάχθηκε από τον Δημήτρη Ροντήρη και το θίασο του Εθνικού μας Θεάτρου ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη.
 
Οι συντελεστές εκείνης της παράστασης ήταν - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ροντήρης. Σκηνογραφία: Κλεόβουλος Κλώνης. Ενδυματολόγος: Αντώνης Φωκάς. Συνθέτης: Δημήτρης Μητρόπουλος. Χορογράφος: Λουκία. Μουσική διεύθυνση: Γεώργιος Λυκούδης.

Διανομή - Αφροδίτη: Κάκια Παναγιώτου, Άρτεμη: Αλέκα Κατσέλη, Θησέας: Θάνος Κωτσόπουλος, Φαίδρα: Έλσα Βεργή, Ιππόλυτος: Αλέκος Αλεξανδράκης, Παραμάνα: Αθανασία Μουστάκα, Αγγελιοφόρος: Στέλιος Βόκοβιτς, Υπηρέτης: Άρης Βλαχόπουλος, Κορυφαία: Θάλεια Καλλιγά, Χορός: Πίτσα Καπιτσινέα, Βενετία Κασσαβού, Ρέα Μιχαλοπούλου, Ίλντα Κοφίνο, Ριρή Γρηγορέα, Άννα Μπέλλου, Φλώρα Γεωργίου, Αθανασία Βεγιοπούλου, Μάρω Κοντού, Στ. Μωραΐτου, Ιουλία Σταμίρη, Α. Συράκου, Φλώρα Στυλιανέα, Ηρώ Μπιφέρνου, Μαίρη Χρονοπούλου. Ακόλουθος Ιππόλυτου: Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Ανάμεσά τους μεγάλα ονόματα που έγιναν ακόμη πιο μεγάλα και μικρά που μεγάλωσαν.

Ο «Ιππόλυτος» 60 χρόνια μετά και πάλι στην Επίδαυρο, και πάλι από το Εθνικό Θέατρο. Αυτή τη φορά σε διδασκαλία της Λυδίας Κονιόρδου. Αναζήτησα τους συντελεστές στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. Είδα λοιπόν ότι πρωταγωνιστούν ο τάδε, η δείνα και άλλα 5-6 ονόματα. 

Αφού αναφέρονται λοιπόν μερικά μόνον ονόματα στο τέλος αναγράφεται το εκπληκτικό κ.α. (και άλλοι). Δηλαδή παίζουν «αυτοί» και οι «άλλοι». Σκέφτηκα πως πρόκειται για λάθος. Έψαξα λοιπόν όλες τις παραστάσεις που θα ανέβουν στην Επίδαυρο. Για όλες το ίδιο. Σε καμία δεν αναγράφονται όλοι οι ηθοποιοί. Δηλαδή αυτά τα παιδιά που για πρώτη ίσως φορά θα κάνουν τον κλασικό περίπατο, την ώρα που έχει σκοτεινιάσει, από τα καμαρίνια μέχρι το θέατρο δεν θα δουν το όνομά τους γραμμένο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. 

Αυτοί οι ανώνυμοι «και άλλοι» που μπορεί να μη λένε ούτε μία λέξη ίσως είναι οι πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου ύστερα από δέκα χρόνια. Κανείς όμως δεν θα θυμάται πώς έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην Επίδαυρο. Τι κρίμα… Οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ πιστεύω πως πρέπει να διορθώσουν αυτή την απρέπεια. Στο κάτω κάτω της γραφής δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως δεν υπήρχε… χώρος για να δημοσιευτούν όλα.


Από το ψηφιακό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου βρήκα όλα τα ονόματα των συντελεστών του 1954. Επίσης και η φωτογραφία ανήκει στο ψηφιακό αρχείο του Εθνικού. Σ’ αυτήν βλέπετε τη Μαίρη Χρονοπούλου, αριστερά ένα βήμα πίσω από την κορυφαία Θάλεια Καλλιγά και τη Μάρω Κοντού στην άκρη δεξιά. Λίγο πιο μπροστά η Φλωρέτα Ζάννα που τότε την έλεγαν Φλώρα Στυλιανέα.

www.catisart/Παναγιώτης Μήλας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...