Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

«Still life» δια χειρός Δημήτρη Παπαϊωάννου στη Στέγη

Μια «Νεκρή φύση» εν κινήσει, δια χειρός Δημήτρη Παπαϊωάννου, με τον ίδιο να χορεύει, κινώντας ταυτόχρονα τα νήματα της σκηνοθεσίας, έχοντας συνοδούς επί σκηνής παλιούς αλλά και νέους συνεργάτες του, χορευτές αλλά και ηθοποιούς, όπως οι Παυλίνα Ανδριοπούλου, Μιχάλης Θεοφάνους, Αργύρης Πανταζάρας, Αριστείδης Σερβετάλης, Καλλιόπη Σίμου και Δρόσος Σκώτης.



Αντλώντας αυτή τη φορά έμπνευση από το μύθο του Σίσυφου, παρουσιάζει τον άνθρωπο ως εργάτη, ριγμένο στην ερημιά ενός μεταφυσικής υφής «πουθενά», να αναμετράται με τη βαρύτητα και την ελαφρότητα, την ισορροπία και τη διάσπαση, την απάτη και την αλήθεια. 

Ζωγράφος, δημιουργός κόμικς, σκηνογράφος, χορογράφος, χορευτής και σκηνοθέτης, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιουργεί εδώ και είκοσι επτά χρόνια σκηνικά έργα που φέρουν την προσωπική του σφραγίδα, είτε πρόκειται για την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 είτε για χοροθεατρικές περφόρμανς που τελούν σε συνθήκες απόλυτης αφαιρετικότητας.

Ανακαλώντας ευθέως το εικαστικό παρελθόν του, κάτι που ούτως ή άλλως διαπερνά τις χορογραφικές δημιουργίες του, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, συνεχίζει με το τωρινό «Still Life» την πορεία του στην αφαίρεση, διερευνώντας, χωρίς περιττά σκηνικά ή κοστούμια, τις δυνατότητες των πρωταρχικών σκηνικών υλικών, όπως είχε συμβεί εξάλλου και με τις τρεις προηγούμενες δουλειές: «Πουθενά» (2009), «Μέσα» (2011 ) και «Πρώτη Ύλη» (2012 ). 

Το «Still Life» θα παιχτεί για δεκατρείς μόνο παραστάσεις στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (από 23/5). Προπώληση: www.sgt.gr. Photograph by Nikos Dragonas.

www.athinorama.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...