Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Θέατρο στο έλεος των ringtones

Πόσο πιο σαφής μπορεί να γίνει μια οδηγία που ακούγεται λίγα δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη της παράστασης και προτού ο ηθοποιός βγει στη σκηνή για να καταθέσει τη δική του αλήθεια: «Παρακαλούμε, απενεργοποιήστε τα κινητά σας τηλέφωνα». 

Σίγουρα το μεγαλύτερο ποσοστό των θεατών δεν μπαίνει στον κόπο να κλείσει το κινητό - ειδικά αν η παράσταση αποδειχθεί βαρετή, μια κλεφτή ματιά στην ώρα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Θέατρο στο έλεος των ringtones


Οι περισσότεροι απλά το βάζουν στο αθόρυβο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι οι οποίοι, είτε από παντελή άγνοια του πώς λειτουργεί η συσκευή που έχουν στην τσέπη τους είτε από προκλητική αδιαφορία, αφήνουν το κινητό ανοιχτό, να χτυπάει κατά βούληση. 


Είναι και κάποιοι άλλοι που καταφεύγουν στη δόνηση θεωρώντας ότι τόσο οι υπόλοιποι θεατές που προσπαθούν να παρακολουθήσουν με προσοχή όσο και οι ηθοποιοί που προσπαθούν να ερμηνεύσουν είναι κουφοί. 

Δυστυχώς, σε μια Αθήνα με τόσες θεατρικές σκηνές, σε κάθε παράσταση θα βρεθεί έστω ένας που θα αφήσει το κινητό του να χτυπάει παίζοντας με τα νεύρα όσων βρίσκονται επί και εκτός σκηνής. 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις κινηματογραφικές αίθουσες, όπου εκεί η κατάσταση ξεφεύγει ακόμη περισσότερο, καθώς το βλακώδες σκεπτικό είναι «αφού οι ηθοποιοί δεν παίζουν ζωντανά μπροστά σου, δεν ενοχλείς κανέναν».

 Για άλλη μία φορά, όπως και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής μας, θριαμβεύει η δικτατορία του ενός, ενώ κανονικά θα έπρεπε αυτός ο ένας να αποβληθεί από τη θεατρική πλατεία ή από την κινηματογραφική αίθουσα.

www.tovima/Αστερόπη Λαζαρίδου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...