Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

«Ριχάρδος ΙΙ» δια χειρός Έλλης Παπακωνσταντίνου

Το ελισαβετιανό δράμα ανεβαίνει σε μία σύγχρονη προσέγγισή του στο Βυρσοδεψείο.
Ένα από τα λιγότερο παιγμένα έργα του Σαίξπηρ στο ελληνικό θέατρο, ο «Ριχάρδος ΙΙ»,  έχει παιχτεί μία μόνο φορά στη χώρα μας και αυτή μάλιστα πριν από επτά δεκαετίες. Τι είναι αυτό που έκανε το συγκεκριμένο έργο λιγότερο δημοφιλές από τα υπόλοιπα δράματα του Σαίξπηρ, παρόλο που διαθέτει όλα τα στοιχεία των άρτιων ιστορικών δραμάτων του δημιουργού τους; Γιατί μας αφορά να το ξαναδούμε σήμερα; Οι δομές εξουσίας άραγε μπορούν να αλλάξουν μέσα στον χρόνο; 
Όλες αυτές τις ερωτήσεις και πολλές άλλες πρόκειται να μας θέσει ο ανατρεπτικός «Ριχάρδος ΙΙ», τον οποίο πρόκειται να ανεβάσει η σκηνοθέτης Έλλη Παπακωνσταντίνου δημιουργώντας έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην Αγγλία του 1593 και την Ελλάδα του 2014.
Main_richardos_ii0001_2_(1)

«Τι καταλύεται πιο εύκολα; Μια σαιξπηρική σκηνή ή το Σύνταγμα;» αναρωτιούνται οι ηθοποιοί της παράστασης που ερμηνεύουν τους ρόλους του έργου μέσα από την ιδιότητα του πολίτη μιας χώρας που ταλανίζεται από το σύνδρομο: «Ο Βασιλιάς λείπει». 
Η παράσταση «Ριχάρδος ΙΙ (Ο βασιλιάς λένε πώς πέθανε)» καταπιάνεται με το αμείλικτο παιχνίδι εξουσίας που εμπλέκει στα δίχτυα του από τους πιο προνομιούχους πολίτες μέχρι τις πιο στερημένες κοινωνικά τάξεις, τότε και σήμερα. 
Ταυτόχρονα, επιχειρεί μία αποδιαρθρωμένη, ωμή και σύγχρονη διασκευή του ελισαβετιανού δράματος με τέσσερις ηθοποιούς να ερμηνεύουν επί σκηνής 30 διαφορετικούς ρόλους. 
Πρωταγωνιστούν οι: Ηλίας Μελέτης, Βάλια Παπαχρήστου, Αγλαΐα Παππά, Adrian Frieling.
Info: Από 17 Φεβρουαρίου 2014. Βυρσοδεψείο, Ορφέως 174, Βοτανικός, 210.3453203. Κυριακή-Δευτέρα-Τρίτη, 20:45. Γενική είσοδος 12€ με ποτό, Μειωμένο 8 €
www.tospirto.net/Λενιώ Αλεξίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...