Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Πέτερ Βάις στο Θέατρο «Στοά»

Για πρώτη φορά μετά το 1973 ανεβαίνει το έργο του «Άσμα για το σκιάχτρο της Λουζιτάνιας».
Το έργο είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 1973, μέσα στα δύσκολα χρόνια της Δικτατορίας, στο θέατρο «Στοά», προκαλώντας αίσθηση: η Αστυνομία είχε κινητοποιηθεί και περίμενε πώς και πώς την ευκαιρία να το κατεβάσει, οι φοιτητές είχαν βρει την ευκαιρία να εκδηλώσουν το μένος τους για το ανελεύθερο καθεστώς. Έκτοτε το «Ασμα για το σκιάχτρο της Λουζιτάνιας» δεν ξαναπαρουσιάστηκε. 

Η νέα παραγωγή του, πάλι από το θέατρο «Στοά», έρχεται για να μας γνωρίσει εκ νέου το σημαντικό κείμενο του Πέτερ Βάις, το οποίο επικεντρώνεται στην αποικιοκρατική πολιτική της Πορτογαλίας στη Μοζαμβίκη και την Αγκόλα, καταγγέλλοντας τη στρατιωτική επέμβαση, την αρπαγή και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, την οικονομική κατάκτηση μιας χώρας από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Οι ηθοποιοί της παράστασης δεν έχουν ονόματα, αλλά νούμερα, με τέσσερις γυναίκες και τρεις άντρες να παίζουν πάνω από διακόσιους ρόλους: λευκούς, έγχρωμους, βασιλιάδες, υπηκόους, δικτάτορες, βασανιστές, βασανιζόμενους. 
Μετάφραση: Θεόφιλος Φραγκόπουλος, σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου.
Με τους: Εύα Καμινάρη, Λεονάρδο Μπατή, Γιώργο Πέππα, Χριστίνα Πλατανιώτη, Ευδοκία Σουβατζή, Θοδωρή Τούμπανο, Κοραλία Τσόγκα και τον φλαουτίστα Νικόλα Φραγκοπανάγο.

Info: Το «Ασμα για το σκιάχτρο της Λουζιτάνια» θα παίζεται στο θέατρο Στοά, από 15 Ιανουαρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.
www.tospirto.net
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...