Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2013 - Αθηνόραμα

«Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», αλλά και η «Γκόλφω», η «Ευρυδίκη» και το «Θα σε πάρω να φύγουμε» οι μεγάλοι νικητές.
Η Μαρία Πρωτόπαπα ήταν το πρόσωπο που δέχτηκε το θερμότερο και πιο παρατεταμένο χειροκρότημα της χθεσινής βραδιάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εκεί όπου απονεμήθησαν τα Θεατρικά Βραβεία του Κοινού του Αθηνοράματος για το 2013. Ο ρόλος της Λαβίνια της χάρισε το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου για την παράσταση το «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» που παρουσιάστηκε (και επαναλαμβάνεται αυτές τις μέρες με ελάχιστα διαθέσιμα εισιτήρια περιορισμένης ορατότητας) στο Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. 

Αυτή ήταν άλλωστε και η παράσταση που «σάρωσε» τη χθεσινή απονομή συγκεντρώνοντας συνολικά έξι βραβεία. Ανάμεσά τους και εκείνο της Καλύτερης Παράστασης της χρονιάς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την «Αγία Ιωάννα των σφαγείων» (απέσπασε ακόμη το 3ο βραβείο για τη μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου) σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη («Ακροπόλ») και στην τρίτη το «Θα σε πάρω να φύγουμε» σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού («Badminton»).
Το «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα» χάρισε στον Γιάννη Χουβαρδά και  το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας. Το 2ο σε αυτή την κατηγορία απονεμήθηκε στον Νίκο Καραθάνο για την «Γκόλφω» και το 3ο  στον Δημήτρη Τάρλοου για την «Ευρυδίκη».
Πέρα από τα βραβεία που ήδη αναφέραμε «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα» συγκέντρωσε ακόμη το 2ο βραβείο για τα Κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη καθώς και το 1ο για τους φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου.
Οι τρεις παραπάνω παραστάσεις μαζί με το «Θα σε πάρω να φύγουμε» ήταν κι εκείνες που μοιράστηκαν τα περισσότερα βραβεία.
Πιο συγκεκριμένα, η «Γκόλφω» σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου  τιμήθηκε στη χθεσινή εκδήλωση με το 2ο βραβείο Σκηνοθεσίας, το 1ο Βραβείο Σκηνογραφίας στην Έλλη Παπαγεωργακοπούλου,  το 2ο βραβείο Μουσικής Σύνθεσης στον Άγγελο Τριανταφύλλου και το  3ο βραβείο Φωτισμού στον Λευτέρη Παυλόπουλο.

Η «Ευρυδίκη» του θεάτρου «Πορεία» εκτός από το 3ο βραβείο σκηνοθεσίας στον Δημήτρη Τάρλοου απέσπασε τον 3ο βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την Κόρα Καρβούνη (το μοιράστηκε με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για το «Πένθος), το 1ο Μουσικής Σύνθεσης στην 25χρονη Κατερίνα Πολέμη και το 2ο Φωτισμού στον Αλέκο Αναστασίου.

Το «Θα σε πάρω να φύγουμε» του θεάτρου «Badminton» τιμήθηκε με το 3ο βραβείο καλύτερης παράστασης, το 2ο αντρικού ρόλου στον Αντώνη Λουδάρο, το 1ο για τα Κοστούμια και το 2ο για τη Σκηνογραφία της Εύας Νάθενα.

Δύο βραβεία και για το «Chicago»: 3ο στη σκηνογραφία των Γαβαλά- Μουρίκη και 3ο για τα Κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος βραβεύτηκε με το 1ο αντρικής ερμηνείας για το «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» επιστρέφοντας στον ίδιο ρόλο έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια. Με έναν επίσης ρόλο που ξανασυνάντησε από τα παλιά, κατέκτησε και το 3ο βραβείο στην ίδια κατηγορία ο Δημήτρης Πιατάς για την «La Nonna».
Η Στεφανία Γουλιώτη τιμήθηκε με το 2ο βραβείο γυναικείας ερμηνείας για τον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν» που παρουσιάστηκε στην Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.
Ενώ, η πρωτοεμφανιζόμενη θεατρική συγγραφέας Κατερίνα Μαγγανά παρέλαβε το βραβείο συγγραφής νεοελληνικού έργου για τον μονόλογό της «Έφη. Από το Ευτυχία».
Για «ένα υπέροχο μάθημα που έδωσαν οι άνθρωποι του θεάτρου» έκανε λόγο ο Διονύσης Σαββόπουλος που ανέφερε: «Στον κόσμο του τραγουδιού έπεσαν πολλά χρήματα τα προηγούμενα χρόνια την ίδια στιγμή που ο κόσμος του θεάτρου συνέχιζε να εργάζεται ασκητικά, με τα ελάχιστα μέσα και δείτε τα αποτελέσματα: υπέροχες ανάσες μέσα στην κρίση!»
Ο Γιάννης Χουβαρδάς, παραλαμβάνοντας το βραβείο Σκηνοθεσίας, δήλωσε πως «Οι δύο παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου που βραβεύτηκαν η «Γκόλφω» που ίσως είναι καλύτερη παράσταση από το «Πένθος» συμπυκνώνουν τη δουλειά που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια στο Εθνικό και η οποία θα πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια για να φανεί».
Η βραδιά που παρουσίασε με γερές δόσεις χιούμορ ο  Πάνος Βλάχος και σκηνοθέτησε με κέφι ο Γιάννης Κακλέας, έκλεισε πάντως με την παραίνεση του Γιώργου Μιχαλακόπουλου: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ας αγκαλιάσουμε ο ένας τον  άλλο».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
1o Βραβείο «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα»
2ο Βραβείο «Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων»
3ο Βραβείο «Θα σε πάρω να φύγουμε…»

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
1o Βραβείο Γιάννης Χουβαρδάς - «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα»
2ο Βραβείο Νίκος Καραθάνος - «Γκόλφω»
3ο Βραβείο Δημήτρης Τάρλοου «Ευρυδίκη»

ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
1o Βραβείο Γιώργος Μιχαλακόπουλος - «Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρην»
2ο Βραβείο Αντώνης Λουδάρος - «Θα σε πάρω να φύγουμε…»
3ο Βραβείο Δημήτρης Πιατάς - «La Nonna»

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
1o Βραβείο Μαρία Πρωτόππαπα - «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα»
2ο Βραβείο Στεφανία Γουλιώτη - «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν»
3ο Βραβείο Καρυοφυλλιά Καραμπέτη - «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα» / Κόρα Καρβούνη - «Ευρυδίκη»

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
1o Βραβείο Κατερίνα Μαγκανά - «Έφη από το Ευτυχία»

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ
1o Βραβείο Έλλη Παπαγεωργακοπούλου - «Γκόλφω»
2ο Βραβείο Εύα Νάθενα - «Θα σε πάρω να φύγουμε…»
3ο Βραβείο Γ. Γαβαλάς - Γ.Μουρίκης - «Chicago»

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ
1o Βραβείο Εύα Νάθενα - «Θα σε πάρω να φύγουμε…»
2ο Βραβείο Ιωάννα Τσάμη - «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα»
3ο Βραβείο Ντένη Βαχλιώτη - «Chicago»

ΣΥΝΘΕΤΕΣ
1o Βραβείο Κατερίνα Πολέμη - «Ευρυδίκη»
2ο Βραβείο Άγγελος Τριανταφύλλου - «Γκόλφω»
3ο Βραβείο Σταύρος Γασπαράτος - «Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων»

ΦΩΤΙΣΤΕΣ
1o Βραβείο Λευτέρης Παυλόπουλος - «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα»
2ο Βραβείο Αλέκος Αναστασίου - «Ευρυδίκη»
3ο Βραβείο Λευτέρης Παυλόπουλος - «Γκόλφω»

www.tospirto.net/Έλενα Γαλανοπούλου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...