Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2013

Δίνεται έμφαση στην ελληνική δημιουργία ενώ υπάρχουν ορισμένες ηχηρές μετακλήσεις.
Ένα πρόγραμμα που δίνει έμφαση στην εγχώρια παραγωγή περιλαμβάνοντας όμως ορισμένα διεθνή ονόματα- έκπληξη ανακοίνωσε, πριν από λίγη ώρα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Γιώργος Λούκος, έχοντας στο πλευρό του τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ!» είπε με νόημα ο καλλιτεχνικός διευθυντής ο οποίος πήρε το «πράσινο φως» για τον προγραμματισμό πολύ αργότερα και κατάφερε όπως αποκάλυψε με τις προσωπικές του γνωριμίες να πείσει ορισμένους καλλιτέχνες να εντάξουν την τελευταία στιγμή στις περιοδείες τους μια στάση και από την Ελλάδα. Όπως για παράδειγμα την Πάτι Σμίθ, «το ιερό τέρας της ροκ» που γιορτάζει τα σαράντα χρόνια καριέρας της με μια εμφάνιση στο Ηρώδειο στις 22 Ιουνίου. Ή την κορυφαία γαλλίδα χορογράφο Μαγκί Μαρέν που έρχεται στις 22 και 23 Ιουνίου στην Πειραιώς 260. Ακόμη και τον δικό μας Θεόδωρο Κουρεντζή ο οποίος διαπρέπει στην Ρωσία και κατάφερε αλλάζοντας ημερομηνίες να φέρει την περίφημη MusicAeterna στο Μέγαρο στις 28 και 30 Ιουνίου. Αλλά και την νέα παράσταση του Τόμας Οστερμάιερ που ήταν το περσινό highlight του Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Λόγω αυτής της καθυστέρησης, είναι ακόμη στον αέρα ορισμένες ακόμη διεθνείς μετακλήσεις με σημαντικότερη εκείνη του νέου έργου του Ρόμπερτ Γουίλσον.
Πλούσιο είναι φέτος και το πρόγραμμα της Επιδαύρου που έπειτα από πολλά χρόνια φέτος θα διαθέτει οκτώ παραστάσεις που θα καλύπτουν όλα τα Παρασκευο- σάββατα από τις 2 Ιουλίου έως και τις 17 Αυγούστου.
«Η ικανότητα του Γιώργου Λούκου κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός συμπληρώνοντας «Όχι μόνο δεν θα περιοριστεί το ποσό του προϋπολογισμού αλλά ενδεχομένως και είναι λιγάκι πιο αυξημένο σε σχέση με πέρυσι» είπε. Ο περσινός προϋπολογισμός ήταν 2.907.000 ευρώ και φέτος μπορεί να φτάσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι η διοργάνωση έκοψε συνολικά 159χιλιάδες εισιτήρια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Το φετινό φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή. Ένα τριήμερο με ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί, η προβολή ενός ντοκιμαντέρ για το έργο του αλλά και ο προγραμματισμός του «Θερμοκηπίου» του Χ.Πίντερ, που σκόπευε να ανεβάσει με ανανεωμένη διανομή στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων, είναι ο τρόπος με τον οποίο το Φεστιβάλ τιμά την μνήμη του σπουδαίου καλλιτέχνη.
ΘΕΑΤΡΟ: Πέραν του Τόμας Οστερμάιερ ο οποίος φέρνει τον «Εχθρό του Λαού» του Ίψεν από τις 3 έως τις 7 Ιουλίου στο Δ’ της Πειραιώς έρχεται και ο Ολιβιέ Πι με την μουσικοθεατρική του παράσταση «Miss Knife» στις 9 και 10 Ιουλίου. Εκ Κωνσταντινουπόλεως ορμώμενη η Νεσρίν Καζάνκαγια παρουσιάζει το «Ω Σμύρνη μου, Όμορφή μου Izmir» στις 5 και 6 Ιουνίου στο Η της Πειραιώς. Ενώ, ο πρωτοεμφανιζόμενος στην Ελλάδα σκηνοθέτης του Τεάτρ ντε λα βιλ Εμμανουέλ Ντεμαρσί- Μοττά παρουσιάζει τον «Ρινόκερο» του Ιονέσκο στην Στέγη (9 και 10 Ιουλίου).
Στην Στέγη θα παρουσιαστεί και «Η φωνή» του Γιώργου Βέλτσου σκηνοθετημένη από την Ρούλα Πατεράκη.

Η παράσταση που συζητήθηκε περισσότερο από καμία άλλη πέρυσι, το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού επανέρχεται στις 11 και 12 Ιουλίου, έπειτα από «λαϊκή απαίτηση».  Η εξάωρη «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού που ανοίγει την θεατρική αυλαία του Φεστιβάλ από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου, δεν είναι η μόνη πολύωρη παράσταση. Εικοσιτέσσερις ώρες(!) πρόκειται να διαρκέσει η «κατάδυση» του Γιάννη Κακλέα στο μπεκετικό σύμπαν με το έργο «Μερσιέ και Καμιέ» (29 Ιουνίου). Ο Νίκος Χατζόπουλος και ο Ακύλλας Καραζήσης συνυπογράφουν την σκηνοθεσία του «Έρωτας και ραδιουργία» του Σίλλερ (30 Ιουνίου). Η Μαρία Πρωτόπαππα στην πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα με την «Ιφιγένεια εν αυλίδι» στις 5 και 6 Ιουλίου. Ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί την «Γυναίκα της Ζάκυνθος» με την Όλια Λαζαρίδου (27 και 28 Ιουλίου). Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επαναπροσεγγίζει με νέα διανομή (Λυδία Κονιόρδου) τον «Κοινό λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου (19 και 20 Ιουνίου). Η Μαρία Μαγκανάρη της ομάδας Κανιγκούντα, εξελίσσει την σκηνική εκδοχή του «Αλεξάντερπλατς» του Ντέμπλιν που πρωτοπαρουσίασε στο πλαίσιο του Low Budget Festival. Η Λένα Κιτσοπούλου σκηνοθετεί την «Μονομαχία» του Κλάιστ συνεργαζόμενη με την σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου. Η Βίκυ Γεωργιάδου σκηνοθετεί την Μαρία Καλλιμάνη στο «Κτίσμα» του Κάφκα (11 και 12 Ιουλίου) ενώ, η Μαριλίτα Λαμπροπούλου σκηνοθετεί τον Γιάννη Νταλιάνη στην «Λάθος κίνηση» του Τσβάιχ. Το Μουσείο Ανθρώπινης συμπεριφοράς του Νίκου Διαμαντή επαναλαμβάνεται στο Μπενάκη (12-14 Ιουλίου). Στο αίθριο του Μουσείου τοποθετείται και η «Αντιγόνη» της Νατάσσας Τριανταφύλλη (19-23, 26.06 &3-7.07). Ενώ και η παράσταση του Ηλία Κουνέλα «Κήπος στάχτες» επανέρχεται σε ένα σπίτι στον Κολωνό.
ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ: Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα της Επιδαύρου που έπειτα από πολλά χρόνια φέτος θα διαθέτει οκτώ παραστάσεις που θα καλύπτουν όλα τα Παρασκευο- σάββατα από τις 2 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου. Πιο αναλυτικά:
• Όπως έχουμε ήδη γράψει το Εθνικό κατεβαίνει στις 2 και 3 Αυγούστου με τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στις 9 και 10 Αυγούστου.
• Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη στις 26 και 27 Ιουλίου
• Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας φέρνει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή στις 23 και 24 Αυγούστου.
• Ο ΘΟΚ επαναφέρει την «Σαμία» του Μενάνδρου σε σκηνοθεσία Εύης Γαβριηλίδη με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στις 19 και 20 Ιουλίου.
• Η «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου στις 5 και 6 Ιουλίου.
• Ο αριστοφανικός «Πλούτος» του Σαββόπουλου στις 12 και 13 Ιουλίου.
Αλλά και δύο εκπλήξεις. Η μία αφορά την επανάληψη της «Γκόλφως» του Νίκου Καραθάνου στις 17 Αυγούστου ως μια θεατρική γιορτή με αφορμή τον Δεκαπενταύγουστο. Ενώ, το κλείσιμο των Επιδαυρίων αναλαμβάνει ο Σίμος Κακάλας με μια πειραματική παράσταση βασισμένη στα σπαράγματα τριών τραγικών και αποσπάσματα από το Σύσσημον του Νίκου Παναγιωτόπουλου.
ΧΟΡΟΣ:
Η «Πρώτη Ύλη» του Δημήτρη Παπαϊωάννου επανέρχεται ύστερα από εμπειρίες και ταξίδια μιας χρονιάς (Νέα Υόρκη και Εδιμβούργο) και με νέο συμπρωταγωνιστή τον Μιχάλη Θεοφάνους θα παίζεται σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. (1.06-14.07/ Πειραιώς 260 Α). Ενώ και οι αδελφοί Τυνήσιοι Αλί & Χεντί Ταμπέτ που θαυμάσαμε πέρυσι με ένα έργο εμπνευσμένο από τους σούφι επανέρχονται με αφορμή αυτή την φορά την ρεμπέτικη παράδοση. (15-17.06/ Πειραιώς 260, Η). Η Μαγκί Μαρέν επανέρχεται με το «nocturnes» (νυχτερινά) (22&23.06./ Πειραιώς 260, Η). Στην εκκίνηση του φετινού Φεστιβάλ, παρουσιάζεται, πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Αυστραλή χορεύτρια και χορογράφος Lucy Guérin με το «Untrained» έργο στο οποίο διασταυρώνονται δύο επαγγελματίες χορευτές και δύο χωρίς χορευτική παιδεία. (1&2.06/ Πειραιώς 260, Η) Οι νέες δουλειές των Κύπριων Λία Χαράκη ( 7&8.06/ Πειραιώς 260, Ε) και Ελεάνα Αλεξάνδρου (18&19.06/ Πειραιώς 260, Ε) εντάσσονται επίσης στο πρόγραμμα. Το ίδιο και «Oh! Deep sea-corpus III» της Κατερίνας Παπαγεωργίου (10&11.06/ Πειραιώς 260, Η)

Η χοροθεατρική κολεκτίβα Peeping Tom, από το Βέλγιο, που είχαμε παρακολουθήσει στην Καλαμάτα παρουσιάζει  το À louer (Ενοικιάζεται) (12-14.06/ Πειραιώς 260, Δ). Η Λενιώ Κακλέα επανέρχεται με το «arranged by date», ένα σόλο της που ερμηνεύει η ίδια. (12&13. 06/ Πειραιώς 260, Ε). Οι Σταυρούλα Σιάμου και Πέρσα Σταματοπούλου συνεργάζονται για πρώτη φορά στο «Fight or Flight?» (26&27.06/ Πειραιώς 260, Ε). Τέλος, παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα η ομάδα του Ισπανού χορευτή και χορογράφου Αντόνιο Ρουθ με το Ojo (Μάτι). (14 15.07/ Πειραιώς 260, Η) 
ΜΟΥΣΙΚΗ
-Δύο σπουδαίες ορχήστρες από το εξωτερικό, η MusicAeterna από τη Ρωσία και «Ο Κύκλος της Αρμονίας» από τη Γαλλία, με επικεφαλής λαμπρούς νέους μαέστρους, τον Έλληνα Θεόδωρο Κουρεντζή και τον Γάλλο Ζερεμί Ρορέρ, αποτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα του φετινού μουσικού προγράμματος. [ΟΜΜΑ – Αίθουσα Αλ. Τριάντη // 28 & 30.06]
-Μία σύζευξη Ανατολής και Δύσης προτείνει ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και οι μουσικοί του συνεργάτες. [Πειραιώς 260 (Δ), 20.06]

-Τα 200 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Γερμανού μουσικού δραματουργού Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883) τιμά η Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβάζοντας την πρώτη από τις αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του. Πρόκειται για την τρίπρακτη «ρομαντική όπερα» Ο Ιπτάμενος Ολλανδός, πάνω στον ομώνυμο μύθο του αλύτρωτου καπετάνιου, καταδικασμένου να αρμενίζει αιώνια στις θάλασσες. 
-Στις σημαντικότερες εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού συγκαταλέγονται, με βεβαιότητα, τα «θυρανοίξια» του θεάτρου της αρχαίας Μεσσήνης! Στις 3 Αυγούστου, σε ένα γκαλά ιταλικής όπερας όπου τραγουδούν η Τσέλια Κοστέα και ο Δημήτρης Πλατανιάς, πλαισιωμένοι από την ΚΟΑ και τον Βασίλη Χριστόπουλο.
-Εκτός από την Πάτι Σμίθ στο Ηρώδειο θα εμφανιστεί στις 1η Ιουλίου, η  Νταϊάνα Κρολ.
Ηχηρό παρών δίνει και η ελληνική μουσική:
Η ελληνική μουσική στο Φεστιβάλ Αθηνών 2013
• Ο Θάνος Μικρούτσικος, μαζί με τους Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση και Ρίτα Αντωνοπούλου, παρουσιάζει στις 18 Ιουνίου στο Ηρώδειο ένα πρόγραμμα που έχει τίτλο «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι».
• Στις 3 Ιουλίου στο Ηρώδειο, η Χάρις Αλεξίου μαζί με τη νέα μουσική μπάντα, τους Nouvelle Sextette .
• Στο πρόγραμμα της Πειραιώς 260, οι Yiannies, μιας αβανγκάρντ ομάδα στις 8 Ιουλίου με την μουσικοθεατρική παράσταση Αnthem, σε σκηνοθεσία Λάμπρου Φιλίππου.
• Στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα στις 5 και 6 Ιουλίου τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο Αριστοφάνης τώρα – Το γλέντι της κωμωδίας.  Σε χορογραφία Αγγελικής Στελλάτου και με εξάρχοντα κορυφαίο τον Μανώλη Μητσιά.
• Στον ίδιο χώρο, στις 12 και 13 Ιουλίου, εμφανίζεται η Ηρώ με τον Javier di Ciriaco. 
• Στις 19 και 20 Ιουλίου, οι Encardia παρουσιάζουν μουσικές, τραγούδια και χορούς της Κάτω Ιταλίας με ιδιαίτερη έμφαση στα γκρεκάνικα.
• Το πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου θα κλείσει με δύο συναυλίες του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου στις 26 και 27 Ιουλίου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ:
• Η «Ηχογεωγραφία», μια εγκατάσταση βίντεο και ήχου με θέμα τη θάλασσα, της βραβευμένης μουσικού Γεωργίας Σπυροπούλου παρουσιάζεται στην Μικρή Αποθήκη της Πειραιώς 260 (Μικρή Αποθήκη) // 1.06 – 17.07 (19:00- 20:45)]
• Η έκθεση φωτογραφίας «Μουσικοί του δρόμου» του  Βασίλη Κολτούκη στην Πειραιώς 260
• Οι  καλλιτέχνες της έκθεσης Κοινότητες στη φυλακή – Κοινότητες στην Κοινωνία είναι μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και κρατούμενοι στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού δημιούργησαν, υπό την καθοδήγηση του εικαστικού  Μανώλη Χάρου. [Πειραιώς 260 (Αποθήκη) // 1.06 – 17.07]
• Τέλος,  για τέταρτη χρονιά, συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δ. Δασκαλόπουλου. Στη φετινή διοργάνωση παρουσιάζονται δύο έργα σύγχρονης τέχνης από τη Συλλογή του σε μια έκθεση με τίτλο Heart of Darkness. Πρόκειται για το έργο Red Carpet (2011) της Μάρως Μιχαλακάκου και την εγκατάσταση Akropolis Now (2004) του Kendell Geers θα εκτίθενται σε Αμφίδρομη σχέση στο Κτίριο Α΄ της Πειραιώς 260. [Πειραιώς 260 (Α) // 3.06 – 20.07]

 Η προπώληση ξεκινά στις  20 Μαΐου. Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ www.greekfestival.gr
www.tospirto.net Έλενα Γαλανοπούλου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...