Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής για τη περίοδο 2012-2013


Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το Μέγαρο που μετρά ήδη πάνω από 21 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη, φιλοδοξεί να διευρύνει το κοινό του, με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού.

Μεγάλα συμφωνικά σχήματα: η Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούποληςη Φιλαρμόνια, η Orchestre Nationalede France, η Φιλαρμονική του Ισραήλ, και αστέρες του πόντιουμ όπως ο Γιούρι Τεμιρκάνοφ, ο Λόριν Μάαζελ, ο σερ Κόλιν Νταίηβις και ο Ζούμπιν Μέτα, μια νέα παραγωγή όπερας, ο Αλεσάντρο του Χαίντελ, το Μέγαρο για πρώτη φορά σε παραγωγή οπερέτας: τον Βαφτιστικό, μεγάλοι ερμηνευτές όπως ο Αρκάντι Βόλοντος, η Κιμ Κασκασιάν, το σύνολο Venexiana μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής όπως ο Γιαν Φαμπρ, η Ωρελιά Τιερέ Τσάπλιν, του χορού, τo Μπαλέτο της Όπερας της Λυών και του Μπορίς Αϊφμαν, το ‘Νησί των θησαυρών’ στη παιδική σκηνή και την Καμεράτα να φιλοξενεί τη διάσημη μέτζο σοπράνο Βιβίκα Ζενώ αλλά και να συνδυάζει τημουσική με την γευσιγνωσία είναι μερικά μόνον στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις που θα απολαύσουν φέτος οι θεατές του Μεγάρου Μουσικής.

Πιο αναλυτικά:

Η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Συμφωνικής Μουσικής στηΣειρά Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι: την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, μια μεγάλη ορχήστρα με εξαιρετικής ποιότητας ήχο που θα διευθύνουν δύο σπουδαίοι μαέστροι ο Γιούρι Τεμιρκάνοφκαι ο Νικολάι Αλεξέγιεφ (22,23,24/11), την περίφημη Philharmonia Orchestra με τον διάσημο αρχιμουσικό Λόριν Μάαζελ (15/12), την Orchestre Nationale de France με έναν από τους μεγαλύτερους βρετανούς αρχιμουσικούς, τονσερ Κόλιν Νταίηβις (25,26/2) και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ με τον Ζούμπιν Μέτα στο πόντιουμ (2/4). Με την Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης συμπράττουν στο πιάνο: ο εξαιρετικός βραζιλιανός σολίστ Νέλσον Φρέιρε, η Ελίζο Βιρσαλάτζε, σπουδαία ερμηνεύτρια και δασκάλα και ο δικός μας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης.



Οι φίλοι της όπερας και της οπερέτας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τέσσερις παραγωγές. Το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει για πρώτη φορά οπερέτα και μάλιστα από τις δημοφιλέστερες. Πρόκειται για τον ‘Βαφτιστικό’ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, μια επιτυχημένη συμπαραγωγή του Μεγάρου με το Ελληνικό Φεστιβάλ που θα παρουσιαστεί σε 6 παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (23,26,27,28/10 & 2,3/11). Σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζεται το αριστούργημα του Τζιουζέπε Βέρντι ‘Οι Σικελικοί Εσπερινοί (‘I Vespri Siciliani’) σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα με τους Δημήτρη Πλατανιά, Γκρέγκορυ Κούντε, Δημήτρη Καβράκο και Αλεξία Βουλγαρίδου στην κεντρική διανομή και αρχιμουσικό τον Μύρωνα Μιχαηλίδη(18,19,20,22,23,25,26,27/1). Η θρυλική όπερα του Βέρντι ‘Ναμπούκο’ θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου(22/2). Σε νέα παραγωγή του Μεγάρου ανεβαίνει τον Μάιο (17, 19) η όπεραΑλεσάντρο του Χαίντελ σε σκηνοθεσία της κορυφαίας αμερικανίδας χορογράφου Λουσίντα Τσάιλντς. Το λιμπρέτο αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα γύρω από τις περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδία που αποτελούν αφορμή για το ξετύλιγμα ενός φανταστικού μπαρόκ παραμυθιού, που λίγο έχει σχέση με του ιστορικούς χαρακτήρες που όλοι γνωρίζουμε. Στον ρόλο του Μ. Αλέξανδρου ο διάσημος κόντρα τενόρος Μαξ Εμάνουελ Τσέντσιτς(Max Emanuel Cencic) Την Καμεράτα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου.

Οι εξαιρετικές παραγωγές ενός από τα μεγαλύτερα θέατρα στον κόσμο, της Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης θα συνεχίσουν να προβάλλονται -  σε παραγωγή του Antenna Group – στις Αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής ‘φέρνοντας’ την αφρόκρεμα της λυρικής σκηνής, σε απευθείας μετάδοση, στη χώρα μας.

Το μπαρόκ εκπροσωπείται επίσης από το Σύνολο Venexiana με ένα πρόγραμμα με έργα Βιβάλντι και ένα ρεσιτάλ της νέας μόνιμης οργανίστας του Μεγάρου Ουρανίας Γκάσιου που θα ερμηνεύσει Μπαχ με επίσημο προσκεκλημένο τον δάσκαλο και προκάτοχο της, μεγάλο οργανίστα Νίκολας Κύναστον.

Δύο εξαιρετικά ρεσιτάλ προτείνει φέτος ο Κύκλος Μεγάλοι Ερμηνευτές: τον μαγικό ήχο του πιάνου του σπουδαίουΑρκάντι Βόλοντος(22/1) και τη δημοφιλέστατη Κιμ Κασκασιάν σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ βιόλας(26/4).

Ο Χορός στο Μέγαρο φιλοξενεί δύο από τα σπουδαιότερα χορευτικά σύνολα της Ευρώπης:

το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών(8,9,10/11) που θα παρουσιάσει το έργο του Γίρζι Κίλιαν One of a kind, έναν ύμνο στην ανθρώπινη ύπαρξη  (επί σκηνής και ο εκπληκτικός τσελίστας Πίτερ Βίσπελβευ) και το δημοφιλέστατο και στη χώρα μας μπαλέτο του Μπορίς Άιφμαν που μετά την αξέχαστη ‘Αννα Καρένινα’ του, παρουσιάζει στην Αίθουσα Τριάντη το έργο Rodin σε χορογραφία του ίδιου του διάσημου ρώσου χορογράφου και μουσική Ραβέλ, Σαιν Σανς και Μασνέ(1,2,3/2).

Το Θέατρο στο Μέγαρο φιλοξενεί τον βέλγο εικαστικό, περφόρμερ, σκηνοθέτη, χορογράφο και συγγραφέα Γιαν Φαμπρ που παρουσιάζει δύο έργα στα οποία ο ίδιος υπογράφει το concept, τα κείμενα και τη σκηνοθεσία: ‘Thepower of theatrical madness (14,15/11) και ‘This is the Theatre like it was to be expected and foreseen(18/11). Στη σκηνή η ομάδα του, Troubleyn Ensemble. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μεγάρου με την ιστορικό τέχνης Κατερίνα Κοσκινά. Το θέατρο όπως παρουσιάζεται στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας θα συνεχίσει να μεταδίδεται απευθείας στις Αίθουσες του Μεγάρου στο πλαίσιο του ΝΤ LIVEπου πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Η Συμφωνική Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται φέτος σε δύο συναυλίες, η μία με τη Εθνική Συμφωνική της ΕΡΤ και σολίστ τη Μαρία Φαραντούρη (30/1) και η δεύτερη σε συμπαραγωγή με την ΚΟΑ υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη (30/4). Στον κύκλο ελληνικό τραγούδι ανήκουν οι συναυλίες στον κήπο, τηςΕλεωνόρας Ζουγανέλη και του Vassilikos, σε συμπαραγωγή του Μεγάρου με το tospirto.net (21,22/9), οι συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα καθώς και ένα αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ.

Η Σειρά Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος αναφέρεται στις Μουσικές Μνήμες από την καταστροφή της Σμύρνης(καλλιτεχνική επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα)(24/10), στις μουσικές συνθέσεις της συλλογής Γκουρτζίεφ από τη μουσική ομάδα ΡΟΔΑ(3/11), τη μουσική μας παράδοση με τον Παναγιώτη Μυλωνά(11/11), ένα ρεσιτάλ χωρίς σύνορα του Στέφανου Κορκολή(3/12), στην ηλεκτρονική μουσική και τα installations με το HertzFstival(8,9/2) και στο σκηνικό θέαμα με τη συμμετοχή της Ωρελιά Τιερέ Τσάπλιν που φέρει τον τίτλο ‘Murmurs desMurs σε σκηνοθεσία της Βικτόρια Τιερέ Τσάπλιν(15,16/2). Φέτος οι Γέφυρες προτείνουν και μια ‘γνωριμία με την κλασική μουσική’ σε συνεργασία με σπουδαίους ερμηνευτές: το Naxos trio του Κώστα Κοτσιώλη(15/11), τονΒασίλη Τσαμπρόπουλου(11/1) και τον Γιάννη Βακαρέλη με τους Τετρακτύς(13/3).

Τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο είναι λαμπερά και αποτελούν ‘έθιμο’ για μικρούς και μεγάλους. Μ’ένα ‘Ταξίδι στη Λιλιπούπολη’ και τα πολυαγαπημένα της τραγούδια θ ανοίξει ο κύκλος. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία.(30/11 & 1,2/12). Η συνέχεια περιλαμβάνει: την κλασική ‘Ωραία Κοιμωμένη’ σε χορογραφία Μάριους Πετιπά και πρωταγωνιστές πρώτους χορευτές από τα πιο διάσημα θέατρα του κόσμου και  το corps de ballet του Μπαλέτου του Κρεμλίνου (14-30/12), την παραγωγή Disney in concert ‘Magical music fromthe movies όπου τα πιτσιρίκια και οι γονείς του θα παρασυρθούν από τη μαγική μουσική των αγαπημένων ταινιών του Ντίσνευ. Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και αρχιμουσικούς τον Νίκο Τσούχλο και τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά(19,21,22,28,29/12) και βέβαια κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες με τη χορωδίαRosarte(23,25,26/12).

Για τα παιδιά φέτος το Μέγαρο εγκαινιάζει μια ‘παιδική σκηνή’ που θα λειτουργεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο στο Νέο Εκθεσιακό Χώρο. Η σκηνή ‘ανοίγει’ με τη μουσικοθεατρική παράσταση ‘Το νησί των Θησαυρών’, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον. Η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου, τα σκηνικά της Λίλης Πεζανού, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέσγουελ και με μια εξαιρετική διανομή ηθοποιών.

Οι Μετατροπίες, ο κύκλος συναυλιών που διοργανώνει το Μέγαρο με την Καμεράτα, έχει το πιστό του κοινό και φιλοξενεί : συναυλία με έργα Lully, Κουμεντάκη, Rameau, Παπαδημητρίου, Gluck και Κούκου(10/11), την μαγεία της φωνής της διάσημης μέτζο σοπράνο Βιβίκα Ζενώ που συμπράττει με την Καμεράτα σε μια συναυλία που αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον(18/11) τρεις συναυλίες ιδιαίτερα πρωτότυπες, που συνδυάζουν τη γευσιγνωσία με menu που υπογράφουν επώνυμοι σεφ και μουσική απόλαυση(Μουσική γευσιγνωσία 9/12, 16/1, 3/4). Άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση της Καμεράτα είναι μια έξοδος για σινεμά με παρέα την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τις γνωστές μελωδίες που έχει γράψει για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.(9,10/2). Ένα αφιέρωμα στην διάσημη αμερικανίδα χορογράφο Λουσίντα Τσάιλντς(16/2) και μια συναυλία με έργα Μπαχ και τίτλο In phase withJ.S.Bach.(23/2) ολοκληρώνουν τη Σειρά.

Η σύγχρονη μουσική δημιουργία αποτυπώνεται με τις Μουσικές του 20ου και 21ου αιώνα που καταγράφουν όλες τις σημερινές τάσεις αλλά και αυτές της πρόσφατης μουσικής ιστορίας, με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θόδωρο Αντωνίου. Στην ίδια σειρά το Ergon Ensembleπαρουσιάζει συναυλίες με μουσική του Ολιβιέ Μεσιάν και των μαθητών του και Μουσική και βωβός και κινηματογράφος(συνεργασία με το Goethe Institut-Athen και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών)Στον ίδιο κύκλο ανήκουν αφιερώματα για τον Γιάννη Χρήστου και τον Γιάννη Ανδρέου Παπαιωάννου και συναυλία του κουαρτέτου Diotima με τον τίτλο Boulez projectΣτο πλαίσιο του κύκλου Ελληνική Εθνική Σχολήπεριλαμβάνονται τρεις συναυλίες, ένα αφιέρωμα στον μεγάλο φιλέλληνα συνθέτη Μωρίς Εμμανυέλ(συμπαραγωγή με την ΚΟΑ, συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών), ρεσιτάλ πιάνου της Αθηνάς Φυτίκα και ένα αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του. Ένας ολόκληρος κύκλος είναι αφιερωμένος στις σονάτες του Μπετόβεν για πιάνο με ρεσιτάλ των Χάρη Δημαρά, Απόστολου Παληού, Τίτου Γουβέλη, Θανάση Αποστολόπουλου, Δημήτρη Κούκου, Αχιλλέα Γουάστωρ, Ούβε Μάτσκε, Δάναης Καρά, Λίλια Μπογιατζίεβα, Παύλου Γιαλλλουράκη, Στέφανου Νάσου και Γιάννη Τσανακαλιώτη. ΟιΜουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος φιλοξενούν ρεσιτάλ της Ιουλίας Τρούσσα, του Αρη Γαρουφαλή και του ιλιγγιωδώς ανερχόμενου καναδού 17χρονου πιανίστα Γιαν Λισέτσκι, που μόλις στα 15 του υπέγραψε συμβόλαιο με την Deutsche Grammophon (συναυλία που γίνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα)

Τα δημοφιλή Rising Stars έχουν πάντα τη θέση τους στο πρόγραμμα του Μεγάρου και η  δημοφιλέστατη ΣειράΚυριακάτικα πρωινά την επιμέλεια και παρουσίαση των οποίων έχει η Έφη Αβέρωφ Μιχαηλίδου. Στο πλαίσιο των ειδικών εμφανίσεων το Μέγαρο συνεργάζεται με το πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό Σωματείο ‘Διάζωμαο’ και τον πρόεδρο του Σταύρο Μπένο για μια συναυλία-σταθμό που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στη νότια κλιτύ της Ακροπόλεως. Τα δελτία εισόδου για τη συναυλία διατέθηκαν από το Μέγαρο και έγιναν ήδη ανάρπαστα, η μουσική όμως θα διαπερνά τον ιερό χώρα και θα ακούγεται και στη Διονυσίου Αεροπαγίτου.

Στον κήπο έχουν προγραμματισθεί ακόμη δύο συναυλίες: ο Δημήτρης Καλαντζής και το κουιντέτο του επαναλαμβάνουν την επιτυχία του καλοκαιριού, Mano’s – ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά τη τζαζ(28/9) και Νυχτερινές εξομολογήσεις με τον Χρήστο Ζερμπίνο, ακορντεόν και τον Μίλτο Λογιάδη, πιάνο(29/9). Ο Γιάννης Μαρκόπουλος σε δύο συναυλίες παρουσιάζει τα έργα του: Eρωτική συμφωνία(σε α’ παγκόσμια εκτέλεση’), Λειτουργία του Ορφέα και Ήλιος ο πρώτος,  με τη Μικτή Χορωδία και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Διευθύνει ο συνθέτης με σολίστ την Ελενα Κελεσίδου, την Ελλη Πασπαλά και τον Vassilikos.Αφηγητής είναι ο Γρηγόρης Βαλτινός(13,14/11). Τέλος, η Καμεράτα με όργανα εποχής ερμηνεύει τα 9 κοντσέρτα για πιάνο του Μπετόβεν και ο κύκλος ολοκληρώνεταιι τον Ιούνιο στον κήπο, με μια γιορτή, τη γιορτή της Μουσικής στις 21 Ιουνίου.


www.videatro.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...