Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών

Ιδρύθηκε στην Αθήνα η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών (ΕΛ.Ε.Κ.ΘΕ.Π.ΤΕ.), με σκοπό να στηρίξει και να προωθήσει το ελληνικό θέατρο και τις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών



Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η νεοσύστατη Ένωση, σχετικά με την ίδρυση, του στόχους και τις προθέσεις της:

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2016

Αξιότιμοι Κύριοι,

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε για την ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών (ΕΛ.Ε.Κ.ΘΕ.Π.ΤΕ.). Η πρωτοβουλία μας αυτή είναι αποτέλεσμα της ανάγκης που αισθανόμαστε να διαφυλάξουμε, μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, την αδέσμευτη σκέψη, τη γόνιμη και παρεμβατική κριτική, να προωθήσουμε τον διάλογο και την ουσιαστική ανταλλαγή με συναδέλφους και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάμεσα στους σκοπούς μας, όπως αυτοί ορίζονται από το καταστατικό μας, είναι:

- Η ουσιαστική συμβολή των κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών στη διαμόρφωση και άσκηση ενός έγκυρου και τεκμηριωμένου επιστημονικά κριτικού λόγου. 
-Η αναβάθμιση του ρόλου της κριτικής, η καλλιέργεια εποικοδομητικών σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των μελών του Σωματείου όσο και με συναδέλφους του εξωτερικού, η ανταλλαγή απόψεων πάνω στο αντικείμενο της κριτικής και η συνεχής ενημέρωση.
-Ο σεβασμός των κανόνων δεοντολογίας κατά την άσκηση της κριτικής που έχει εισηγηθεί η Διεθνής Ένωση Κριτικών (άρθρο 6 του παρόντος καταστατικού) και η μέριμνα για εφαρμογή τους.
-Η ενθάρρυνση της εγχώριας θεατρικής δημιουργίας και η προβολή της στο εξωτερικό.
-Η καλλιέργεια συνθηκών τέτοιων που να ευνοούν την ανάπτυξη νέων μορφών θεατρικής έκφρασης.
-Η προάσπιση κοινών συμφερόντων και η προστασία του πολλαπλώς κινδυνεύοντος επαγγέλματος του κριτικού.

Στις προθέσεις της Ένωσης είναι και η απονομή τιμητικών θεατρικών βραβείων αλλά και βραβείων σε κατηγορίες θεαμάτων που εμπίπτουν στον ευρύτερο χώρο των παραστατικών τεχνών.

Επιπλέον, η δυναμική ιστοσελίδα της Ένωσης (www.greektheatrecritics.gr) θα λειτουργήσει ως τόπος αρχειακού υλικού με κριτικές και θεωρητικά κείμενα, αλλά και ως ένα κομβικό σημείο ανταλλαγής και ενημέρωσης. 

Είμαστε σίγουροι πως η παρουσία της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών θα στηρίξει και θα προωθήσει το ελληνικό θέατρο και τις παραστατικές τέχνες στο σύνολό τους και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Για οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί μας παρακαλούμε χρησιμοποιείστε την ηλεκτρονική διεύθυνση: theatercritics@gmail.com

Με εκτίμηση

Τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου:
Βερβεροπούλου Ζωή
Θωμαδάκη Μαρίκα
Ιωαννίδης Γρηγόρης
Καγγελάρη Δηώ
Καλτάκη Ματίνα
Καράογλου Τώνια
Κολτσιδοπούλου Άννυ
Κώτσια Σμαρώ
Ματζίρη Σωτηρία
Μουντράκη Ειρήνη
Μπελέκου Ερριέττα
Μπλάτσου Ιωάννα
Πατσαλίδης Σάββας
Πετάση Ελένη
Πεφάνης Γιώργος
Προύσαλη Εύη
Ράπτου Ελευθερία
Σιμελιτίδου Σοφία
Τσατσούλης Δημήτρης
Τσόκου Γιάννα 

www.culturenow.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...