Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Αναγόρευση του παγκοσμίου φήμης θεωρητικού της λογοτεχνίας και του πολιτισμού, Καθηγητή Τέρρυ Ήγκλετον σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα τον Καθηγητή Τέρρυ Ήγκλετον (Terry Eagleton), κριτικό της λογοτεχνίας και θεωρητικό του πολιτισμού με παγκόσμια αναγνώριση. 


O Τέρρυ Ήγκλετον είναι επιφανής βρετανός διανοούμενος, ιρλανδικής καταγωγής. Έχει γράψει πάνω από 50 βιβλία θεωρίας, κριτικής και, επίσης, λογοτεχνίας και θεάτρου, αρκετά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και σε πολλές άλλες γλώσσες. Το βιβλίο του Εισαγωγή στη θεωρία της λογοτεχνίας συγκαταλέγεται στα πιο διάσημα και πολυδιδαγμένα εγχειρίδια διεθνώς. Πρόκειται για έναν δημόσιο διανοούμενο, έναν πολυγραφότατο πανεπιστημιακό θεωρητικό με αξιοσημείωτη ευρύτητα γνώσεων και θεματογραφίας, και τεράστια συμβολή στη διάδοση της θεωρίας της λογοτεχνίας καθώς και τη διαμόρφωση του επιστημονικού πεδίου των πολιτισμικών σπουδών.


Ο Ήγκλετον είναι Εταίρος (Fellow) της Βρετανικής Ακαδημίας και δίδαξε επί δεκαετίες στα Πανεπιστήμια του Καίμπριτζ και της Οξφόρδης, όπου από το 1992 κατέλαβε την καθηγητική έδρα Thomas Warton στην αγγλική λογοτεχνία. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, Καθηγητής Θεωρίας του Πολιτισμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Νορτ Νταμ,. Παράλληλα, ο Ήγκλετον αρθρογραφεί σε μεγάλες βρετανικές εφημερίδες και περιοδικά, όπως The Guardian, TheTimes Literary Supplement και London Review of Books.


Ο Ήγκλετον έχει πραγματευθεί σημαντικές μορφές και φαινόμενα της θεατρικής και λογοτεχνικής ιστορίας από μια κοινωνικο-φιλοσοφική σκοπιά, έχει ασχοληθεί με τα πεδία της ηθικής φιλοσοφίας, της πολιτικής θεωρίας και της θεωρίας του μεταμοντερνισμού εστιάζοντας σε καίρια ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Ενδεικτικοί τίτλοι βιβλίων του είναι: To κακό, Ιερός τρόμος, Το πρόβλημα των ξένων: Mια ηθική μελέτη, Λογική, πίστη και επανάσταση, Το νόημα της ζωής, Η κρίση του σύγχρονου πολιτισμού, To αγγλικό μυθιστόρημα, Πώς να διαβάσει κανείς ένα ποίημα, To συμβάν της λογοτεχνίας, Η ιδεολογία του αισθητικού, Κριτική και ιδεολογία,Η έννοια της κουλτούρας, Οι αυταπάτες της μετανεωτερικότητας, Η σημασία της θεωρίας, καιΜετά τη θεωρία.

Ο Ήγκλετον θεωρείται ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους κριτικούς διεθνώς και σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Independent, «είναι ο πανεπιστημιακός κριτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βρετανία».


Πρόγραμμα της τελετής αναγόρευσης του Καθηγητή Τέρρυ Ήγκλετον:


· Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή κύριο Κωνσταντίνο Μασσέλο.
· Παρουσίαση του έργου του τιμωμένου από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, κυρία Αγγελική Σπυροπούλου.
· Αναγόρευση του Καθηγητή κυρίου Τέρρυ Ήγκλετον σε Επίτιμο Διδάκτορα.Ανάγνωση του ψηφίσματος του Τμήματος και του διδακτορικού διπλώματος και περιένδυση του τιμωμένου από την Πρόεδρο του Τμήματος και Κοσμήτορα της Σχολής Kαθηγήτρια κυρία Άλκηστις Κοντογιάννη.
· Ομιλία του τιμωμένου με τίτλο: «Η σημασία της τραγωδίας σήμερα» (με διαδοχική μετάφραση)
· Θα ακολουθήσει μουσική ερμηνεία των έργων «Arabesques no 1» τουClaude Debussy και «Νυχτερινό έργο 4 αρ. 1» του Μανόλη Καλομοίρη, από τη φοιτήτρια του ΤΘΣ Λορένα Λευκοκοίλου, πιανίστα προς τιμήν του Καθηγητή Τέρρυ Ήγκλετον

Η τελετή θα γίνει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015 στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων (Βουλευτικό) στο Ναύπλιο στις 19.00΄.

http://nafpliopanepistimioekdiloseis.blogspot.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...