Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Αναζητώντας τα ίχνη του Μάριου Πλωρίτη. «Λογοτεχνικός περίπατος» στις 25 Απριλίου στην Αθήνα.

Τα Public και η εταιρεία πολιτιστικού τουρισμού Discover Greek Culture εγκαινίασαν τον Μάρτιο ένα νέο βιβλιοφιλικό εγχείρημα, τους «Λογοτεχνικούς Περιπάτους». Ο πρώτος περίπατος ήταν αφιερωμένος στον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Ο δεύτερος λογοτεχνικός περίπατος, που πραγματοποιείται στις 25 Απριλίου, είναι αφιερωμένος στον Μάριο Πλωρίτη (1919 - 2006).

Το όνομα του Μάριου Πλωρίτη μπορεί να είναι συνδεμένο άρρηκτα με το θέατρο και τη δημοσιογραφία, αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι ανήκε στην ιδρυτική ομάδα του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και στους πρωτεργάτες για τη δημιουργία του εκδοτικού οίκου «Ίκαρος»;

Αναζητώντας τα ίχνη του Μάριου Πλωρίτη


Κι αν πολλοί έχουν διαβάσει τις μεταφράσεις των έργων του Μπρεχτ και του Πιραντέλο στα ελληνικά με την υπογραφή του κι ακόμη περισσότεροι τις επιφυλλίδες του στο «Βήμα» και τον Τύπο ευρύτερα, πόσοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Μάριος Παπαδόπουλος;

Τον γνωστό - «άγνωστο» Μάριο Πλωρίτη, λοιπόν, θυμούνται τα Public και η Discover Greek Culture, που προτείνουν από κοινού μια ιδιαίτερη περιήγηση στην Αθήνα, στα μονοπάτια της διανόησης, του κόσμου και της προσωπικότητας αυτού του σπουδαίου ανθρώπου των Γραμμάτων.

Το ραντεβού έχει οριστεί στην οδό Σουηδίας 61, στο πνευματικό στέκι του Μάριου Πλωρίτη, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με τα 120.000 βιβλία και τα σπάνια χειρόγραφα. Μια ξενάγηση στο εσωτερικό της και μια βόλτα στους κήπους της θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να έλθουν πιο κοντά στις συνήθειες του συγγραφέα, ενώ σύντομα χωρία από την πένα του πρόκειται να υπενθυμίσουν την πνευματική κληρονομιά που μας άφησε.

Μια στάση στη συμβολή των οδών Σουηδίας και Μαρασλή στο σπίτι, όπου ο  Μάριος Πλωρίτης έζησε με τη δεύτερη σύζυγό του, Μαρίκα Ανεμογιάννη, και εν συνεχεία πορεία προς την πλατεία Δεξαμενής, στο μέσο της διαδρομής που σχηματίζουν τα σπίτια στα οποία έζησε στο Κολωνάκι.

Κι αφού οι συμμετέχοντες δουν τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής δεξαμενής του αυτοκράτορα Αδριανού, αλλά και το χάλκινο άγαλμα του Οδυσσέα Ελύτη, με τον οποίο συναντιόταν συχνά ο Πλωρίτης στον Ίκαρο, θα κατευθυνθούμε στο καφέ «Φίλιον» επί της οδού Σκουφά, δίπλα στο ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, εκεί που ο διανοούμενος συναντούσε τους φίλους και τους συνεργάτες του.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο ξεχωριστός αυτός σαββατιάτικος περίπατος, η τελευταία στάση θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο τελευταίο σπίτι που έζησε με τη σύντροφο και μετέπειτα σύζυγό του, Κάτια Δανδουλάκη, επί της οδού Λυκαβηττού 9.

Εκδήλωση ολοκληρώνεται στο Public Συντάγματος, όπου μια άλλη σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής λογοτεχνίας, η πολυβραβευμένη συγγραφέας και πεζογράφος Άλκη Ζέη, θα μιλήσει για το έργο και την προσωπικότητα του Μάριου Πλωρίτη.

Πότε: Σάββατο, 25 Απριλίου
Ώρα: 10.30-13.30
Σημείο εκκίνησης: Έναρξη από οδό Σουηδίας 61, Αθήνα - ολοκλήρωση διαδρομής Public Συντάγματος
Είσοδος: Για την είσοδο είναι απαραίτητο να προηγηθεί δήλωση συμμετοχής στο http://blog.public.gr/

Λόγω της αυξημένης ζήτησης και του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συμμετέχοντες σε όλο τον περίπατο θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικώς για επιβεβαίωση. Όσοι δεν προλάβουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τον περίπατο, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ομιλία της Άλκης Ζέη η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κλείσιμο της διαδρομής στο Public Συντάγματος.

Για να ενημερωθείτε για τη θεματολογία και τις διαδρομές των επόμενων «Λογοτεχνικών Περιπάτων», επισκεφτείτε το  http://blog.public.gr/

www.tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...