Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ο Θεατρόκοσμος υποδέχεται την Παναγιώτα Βλαντή

Εγκάρδια, απλόχερη, ειλικρινής, αφοπλιστικά φωτογενής, με πολύ καλούς τρόπους. Με δυο λόγια ένας ευγενής άνθρωπος. Την υποδεχόμαστε στον Θεατρόκοσμο με πολύ μεγάλη χαρά!

Κείμενο: Μαρία Χριστάκου



- Κυρία Βλαντή ο Θεατρόκοσμος σας καλωσορίζει και σας ευχαριστεί που αποδεχτήκατε την πρόσκληση να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

- Ήδη βρίσκεστε στο μέσον της περιοδείας με το έργο ‘’Σκηνές από έναν γάμο’’ του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με συμπρωταγωνιστή σας τον κ. Δάνη Κατρανίδη. Τι σας ώθησε να πείτε το ναι σε αυτή την παραγωγή;

Ο Μπέργκμαν, ο Δάνης Κατρανίδης και ένα καλλιτεχνικό φλέρτ που είχα με τον Ένκε Φεζολλάρι. Έπειτα ο συνδυασμός του καινούργιου με το παλιό. Ο Ένκε έκανε μία συσπείρωση, ένα πολύ ωραίο πάντρεμα δημιουργώντας μία φόρμα χωρίς να τη στεγνώνει από συναίσθημα. Γενικά ήταν πολύ δέλεαρ να το κάνω όλο αυτό. Πρέπει να σας ομολογήσω πως ήμουν πάρα πολύ φοβισμένη και είχα μεγάλη αγωνία, διότι είναι ένα πολύ δύσκολο κείμενο. Στην πορεία, βέβαια, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

- Ο συγγραφέας, μέσω του ρόλου της Μαριάννας, τι σας βοήθησε να ανακαλύψετε;

Μεγάλη ερώτηση (χαμογελάει). Νομίζω πως και να τελειώσει η παράσταση θα διαβάζω το έργο πολλές φορές. Ο Μπέργκμαν μου έδωσε το έναυσμα να ξεκλειδώσω πράγματα που είχα μέσα μου και τα οποία δεν μπορούσα μέχρι τώρα να εκφράσω. Είναι, ξέρετε, χειρουργός συναισθημάτων. Μπορεί να έχουμε ένα ζευγάρι, τον Γιόχαν και τη Μαριάννα, όμως αυτά που λέει ο ένας μπορούν να ισχύσουν και για τον άλλο, κι αυτό είναι το μεγαλείο του Μπέργκμαν. Γενικά, ο ρόλος αυτός με βρήκε σε ένα πολύ μεταβατικό στάδιο της ζωής μου.

- Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μιας παράστασης, τι απολαμβάνετε περισσότερο πριν ανέβει και τι μετά την πρεμιέρα;

(Γέλια). Στις πρόβες δεν απολαμβάνω τίποτε! Είμαι πάρα πολύ αγχωμένη και ανασφαλής και είναι ελάχιστες οι φορές που θα νιώσω καλά. Είναι επίπονη για μένα η πρόβα και δεν χαίρομαι εύκολα. Μέχρι την πρεμιέρα τα πράγματα είναι εφιαλτικά. Εκείνο όμως που χαίρομαι είναι η συνεργασία, εάν βέβαια είναι καλή. Μετά την πρεμιέρα όλα απογειώνονται, τίποτε δεν μένει στάσιμο. Είναι αυτό που λέμε, ότι τώρα ξεκινά το ταξίδι. Και ελπίζουμε βεβαίως να είναι καλό!


-Στην Ελλάδα της κρίσης η ενασχόληση με την τέχνη θεωρείτε τελικά πως είναι μάλλον πολυτέλεια;

Σαφώς και είναι πολυτέλεια, όμως από την άλλη είναι και πάρα πολύ χρήσιμο. Φανταστείτε, λόγω κρίσης, να μην υπάρχει καλό θέατρο, ωραία μουσική, ποιοτικά βιβλία. Θα ήταν πολύ περίεργα τα πράγματα.

- Είστε γενικά αισιόδοξη ή απαισιόδοξη για τις μελλοντικές εξελίξεις σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο;

Είμαι αισιόδοξη! Πέφτω κατά καιρούς κι εγώ όπως οι περισσότεροι, αλλά θεωρώ πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Προσωπικά, βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο.

- Η παρουσία του κοινού στο θέατρο παραμένει δυναμική, ή νιώθετε πως έχει μειωθεί; Αν ναι, για ποιους κυρίως λόγους;

Εξαρτάται από την εποχή, την παράσταση, από διάφορους λόγους γενικά. Παρόλο που οι παραστάσεις στην Αθήνα είναι  πάρα πολλές, οφείλω να ομολογήσω πως το καλό θέατρο ο κόσμος θα το κυνηγήσει.


- Τι προσδοκίες έχει ο κόσμος σήμερα από τους ηθοποιούς και τις θεατρικές σκηνές;

Αυτές που είχε πάντα νομίζω, είτε είναι δράμα, είτε κωμωδία. Ένα πάρα πολύ καλό έργο, μια έντιμη και φιλότιμη προσπάθεια. Την αλήθεια και μια αίσθηση ζωής.

- Για εσάς προσωπικά τι σημαίνει πολιτισμός;

Είναι μια πολύ μεγάλη λέξη. Σημαίνει ευγένεια, ήθος, σεβασμό, και φυσικά καλή συνεργασία.

- Οι επιλογές σας στο θέατρο και την τηλεόραση έχουν ξεπεράσει τις αρχικές σας προσδοκίες;

Έτσι κι αλλιώς έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μου για αυτά που ήθελα να κάνω. Είμαι χαρούμενη και τυχερή γιατί έπαιξα σε πάρα πολύ καλές δουλειές και εύχομαι τώρα που ξαναρχίζει να γίνεται μυθοπλασία να μπορέσω να κάνω ξανά πράγματα που αγαπώ. 

- Ποια συνεργασία σας χαρήκατε περισσότερο και θα επιθυμούσατε να ξανασυμβεί;

Ημουν πραγματικά τυχερή διότι στο θέατρο μου έτυχαν πάρα πολύ καλές συνεργασίες, όπως με τον Γιώργο Αρμένη, τον Πάνο Κοκκινόπουλο και τώρα με τον Δάνη Κατρανίδη. Στην τηλεόραση, πάντως, θα ήθελα να προκύψουν καινούργια πράγματα.

- Από το Shooting Star Award το 2007 στο ‘’Από Έρωτα’’ το 2015. Ο κινηματογράφος πως μιλάει στην ψυχή σας;

Το ίδιο συναρπαστικά και μαγικά! Με τα ίδια όνειρα και τις ίδιες προσδοκίες.


- Πρόσφατα σας είδαμε στα νέα επεισόδια της 10ης Εντολής του Πάνου Κοκκινόπουλου. Τι ισχύει για τη σχέση σας με την τηλεόραση; Είναι μια μοναδική σχέση αγάπης;

Ναι, είναι σχέση αγάπης η τηλεόραση! Μου αρέσει πολύ ο φακός. Με έχει βοηθήσει πολύ η τηλεόραση και της χρωστάω πάρα πολλά.

- Ο επαγγελματικός σας χώρος σας έδωσε περισσότερες χαρές ή λύπες;

Χαρές! Και τις λύπες, όσες και αν ήταν αυτές, είναι τόσο μεγάλες οι χαρές που τις ξεχνώ!

- Ένας νεοεισερχόμενος ηθοποιός τι πρέπει και τι οφείλει να προσέξει περισσότερο ξεκινώντας;

Αυτό που λέω πάντα είναι πως αυτό που μετράει είναι το ήθος και φυσικά οι γνώσεις. Αλλά αυτό το πιστεύω για όλες τις δουλειές, ούτως ή άλλως.

- Πέραν της υποκριτικής, τι άλλο σας ευχαριστεί να κάνετε στη ζωή σας;

Ο χορός! Ήθελα να γίνω χορεύτρια! Και τώρα τελευταία έχω ανακαλύψει το τραγούδι.

- Κλείνοντας, όσον αφορά τα μελλοντικά καλλιτεχνικά σας σχέδια υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;

Μετά το Πάσχα θα είμαι στο Θέατρο Badminton, κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι τέλος Μαΐου σε μια διαφορετική θεατρική παράσταση με πολλή μουσική Ξαρχάκου, Θεοδωράκη, Σουγιούλ. Θα είναι πραγματικά κάτι διαφορετικό.

- Κυρία Βλαντή, σας ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που διαθέσατε και σας ευχόμαστε κάθε καλλιτεχνική και προσωπική σας ευχή να πραγματοποιηθεί.

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ! Να είστε πάντα καλά!

_____________________________________________________________________

Η Παναγιώτα Βλαντή μαζί με τον Δάνη Κατρανίδη αυτό το διάστημα συνεχίζουν την περιοδεία του έργου ''Σκηνές από έναν γάμο'' του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν μέχρι τις 23 Μαρτίου 2015.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Κομοτηνή: 26 Φεβρουαρίου, Πολιτιστικό Κύτταρο
Ξάνθη: 27 Φεβρουαρίου, Αμφιθέατρο Κέντρου Πολιτισμού
Σέρρες: 28 Φεβρουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Αστέρια
Χανιά: 4, 5 Μαρτίου, Πνευματικό Κέντρο
Ηράκλειο: 6, 7 Μαρτίου, Κινηματοθέατρον Αστόρια – Cyta
Πάτρα: 13, 14, 15 Μαρτίου, Θέατρο Πάνθεον
Ιωάννινα: 16 Μαρτίου, Αίθουσα Β. Πυρσινελλας
Τρίκαλα: 17 Μαρτίου, Πνευματικό Κέντρο
Λάρισα: 19 Μαρτίου, Αίθουσα Δημοτικού Ωδείου
Βόλος: 20, 21 Μαρτίου, Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής
Λαμία: 23 Μαρτίου, Δημοτικό Θέατρο


Ταυτότητα Παράστασης
Ο Γιόχαν και η Μαριάννα, ένα ζευγάρι μορφωμένων αστών, ζουν έναν ήρεμο και καθ’ όλα τακτοποιημένο γάμο, μέχρι τη στιγμή που οδηγούνται σε ρήξη όταν εκείνος αποκαλύπτει ότι είναι ερωτευμένος με μια νεότερη γυναίκα. Η αντίδραση της Μαριάννας είναι απρόσμενα ήρεμη. Η σύγκρουσή τους μεταφέρεται αργότερα μέσα στον χρόνο, όταν ο Γιόχαν έχει αρχίσει να ασφυκτιά από τη νέα του σχέση και η γυναίκα έχει παντρευτεί κάποιον άλλον, ο οποίος ωστόσο έχει καταφέρει να την απελευθερώσει. Στη νέα τους συνάντηση, οι ρόλοι μοιάζουν να έχουν αντιστραφεί και οι ισορροπίες να έχουν αλλάξει.



Οι «Σκηνές από ένα Γάμο» ανήκουν στη τελευταία δραματουργική περίοδο του Μπέργκμαν. Με τη μοναδική του μαεστρία, ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης, μιλά για τη φθορά του έρωτα και ψυχογραφεί τα στάδια του γάμου, με μια επίπονη και σχολαστική σπουδή και με τρόπο εξαντλητικό, ρεαλιστικό, επώδυνο αλλά και λυτρωτικό. Το έργο αποτελεί απόσταγμα των προσωπικών του βιωμάτων και μια καλά κρυμμένη ειρωνεία διέπει όλη του την δράση. Το τελικό απόφθεγμα τεμαχίζεται, αποδομείται, περνάει από αναθεωρήσεις και συντίθεται εκ νέου, για να μετατραπεί οριστικά σε μια κρυστάλλινη σπαρακτική μουσική δωματίου.



Μετάφραση: Δάνης Κατρανίδης
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφίες – video trailer: Αθηνά Λιάσκου

Παίζουν
Γιόχαν: Δάνης Κατρανίδης
Μαριάννα: Παναγιώτα Βλαντή 

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης

Μια παραγωγή του Θεάτρου Πόλη


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...