Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

«Εξηνταβελόνης» ή «Τα τρίμματα του αδάμαντος»

Ένας διαφορετικός «Φιλάργυρος» που δεν είναι μόνο τσιγκούνης, αλλά και ένας οικογενειακός και κοινωνικός δυνάστης, αναξιοπρεπής, λάγνος και εχθρός της παιδείας, του διαφωτισμού και κάθε έννοιας ελευθερίας, παρουσιάζεται  την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Beton 7 της οδού Πύδνας στον Βοτανικό.  
Πρόκειται για το έργο «Εξηνταβελόνης» ή «Τα τρίμματα του αδάμαντος», εμπνευσμένο από τον Φιλάργυρο του Μολιέρου από τον Κωνσταντίνο Οικονόμο εξ Οικονόμων.
ΕΞΗΝΤΑΒΕΛΟΝΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος εξ Οικονόμων, λόγιος, ιερωμένος και δάσκαλος στην Σμύρνη, γράφει το συγκεκριμένο έργο γνωρίζοντας σε βάθος όχι μόνο τη γαλλική εκδοχή του Φιλάργυρου αλλά και όλες τις άλλες, όπως εξηγεί στον πρόλογό του, που παρατίθεται στην έκδοση εν είδει μανιφέστου. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν του διαφεύγει και ο κρητικός «Κατζούρμπος» που κινείται σε παρεμφερή θεματική κλίμακα.
ΕΞΗΝΑΤΒΕΛΟΝΗΣ 2
Το έργο
Ο «Φιλάργυρος του Μολιέρου, εις την λαλουμένην ημών γλώσσαν» εκδίδεται ανώνυμα το 1816 στη Βιέννη, από τον Κωνσταντίνο Οικονόμο εξ Οικονόμων. Εκεί μεταφέρεται και η υπόθεση έργου, προσαρμόζοντας στα ήθη της προεπαναστατικής Ελλάδας όλη τη δράση. Ο «Φιλάργυρος» εδώ δεν είναι μόνο ένας τσιγκούνης, που προκαλεί το γέλιο με τις εμμονές του, αλλά και ένας καταπιεστικός πατέρας, ένας δυνάστης σε οικογενειακή και κοινωνική κλίμακα. Είναι επιπλέον ένας αναξιοπρεπής, λάγνος και κοινωνικά ανυπόφορος εκμεταλλευτής, εχθρός της παιδείας, του κοινωνικού κράτους, του διαφωτισμού και κάθε έννοιας ελευθερίας.  Το φιλελεύθερο πνεύμα σ’ αυτό το κείμενο συναντά τη γλωσσική ζωντάνια με την καίρια χρησιμοποίηση της πολύχρωμης και ιδιωματικής ομιλίας.
Οι συντελεστές
Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Μαρία Φραγκή
Σκηνικά- Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Μουσική: Στέφανος Γανωτής
Φωτισμοί: Μαρία Φραγκή
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ξύδα
Video Art:Αναστάσης-Παναγής Μελέτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γραμματικάκη
Ηθοποιοί:  Κατερίνα Γραμματικάκη, Πάνος Κορδαλής, Νατάσσα Κοσμίδου, Ευασία Κουτουλάκη, Μαρία Ξυπολυτά, Γιώργος Ρουστέμης, Κώστας Τζουάνας
Ημερομηνία: 8, 14, 15, 21, 22, 28 Φεβρουαρίου και 1, 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28, Μαρτίου & 4 Απριλίου 2015
Ώρα: 18:00
Εισιτήριο: 12€ γενική είσοδος, 5€ ατέλειες, μαθητικό, φοιτητικό
* Η παράσταση απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Λυκείων και Β΄-Γ΄τάξεων Γυμνασίων. H εκπαιδευτική δράση του θεάτρου ΒΕΤΟΝ 7 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Θεατρικές Συνθέσεις 2014-2015 παρουσιάζει την παράσταση «Εξηνταβελόνης» ή «Τα τρίμματα του αδάμαντος που έχει ως κεντρική δράση μια θεατρική παράσταση πάνω στο έργο του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων «Ο εξηνταβελόνης» (Ο Φιλάργυρος του Μολιέρου).
www.artplay.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...