Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

«Ο Ρόζενγκραντζ και ο Γκίλντερστερν είναι νεκροί» στο Επί Κολωνώ

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης της παραγωγής, «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» του Juan Mayorga, που συνεχίζεται στο Επί Κολωνώ, η εταιρεία θεάτρου «Εν Δράσει» θα ανεβάσει από 13  Ιανουαρίου 2105  και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το αριστούργημα του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα Tom Stoppard  ''Ο Ρόζενγκραντζ και ο Γκίλντερστερν είναι νεκροί» στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ. Πρόκειται για την παράλογη, κωμικοτραγική ιστορία των δυο νεαρών αυλικών του Σαιξπηρικού  Άμλετ.





Ο Ρόζενγκραντζ και ο Γκίλντερστερν, με τα αστεία ονόματα και τις αθώες φάτσες, είναι οι καλύτεροι φίλοι και συμφοιτητές του Άμλετ . Ζουν στην αυλή του Κλαύδιου, του πατριού και θείου του Άμλετ, που σφετερίζεται τον θρόνο της Δανίας. Ο Κλαύδιος τους καλεί να συνοδέψουν τον Άμλετ στην Αγγλία και να μεταφέρουν μαζί τους ένα κλειστό γράμμα, με το οποίο απαιτείται η άμεση εκτέλεση του. Ο Άμλετ αντικαθιστά το γράμμα με ένα νέο ζητώντας από τον Άγγλο Βασιλιά να εκτελεστούν εκείνοι. Μέρες μετά, ο πρέσβης από την Αγγλία καταφτάνει στο παλάτι για να ανακοινώσει: «Ο Ρόζενγκραντζ και ο Γκίλντερστερν είναι νεκροί».



Στο έργο του Τομ Στόπαρντ πρωταγωνιστές είναι ο Ρόζενγκραντζ και ο Γκίλντερστερν. Συμβατικοί και παραγκωνισμένοι μέσα στο Σαιξπηρικό δράμα, οι ήρωες αυτοί έρχονται πρώτη φορά στο προσκήνιο και μας καλούν να παρακολουθήσουμε τα πάθη του νεαρού Άμλετ μέσα από τα δικά τους μάτια. Με σύντομες εμφανίσεις των μεγάλων χαρακτήρων του έργου και προσπαθώντας να ενώσουν αδέξια τα θραύσματα από τις σκηνές του πρωτοτύπου, οι δύο πρωταγωνιστές μπορεί να βρίσκονται σε σύγχυση για την ακριβή πρόοδο των γεγονότων, αλλά δε το βάζουν κάτω.


Μόνοι τους προσπαθούν να κατανοήσουν τις αιτίες των πραγμάτων και να υπάρξουν σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το τυχαίο, η ίντριγκα και το αίμα. Απέναντι στην παντοδυναμία του παλατιού εκείνοι επιστρατεύουν το παιχνίδι, το χιούμορ, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την τέχνη και τελικά την ίδια την υποκριτική, καταστρώνοντας -μες στην παράξενη περιπέτειά τους- ένα νέο θέατρο εν θεάτρω με τη βοήθεια ενός περιπλανώμενου θιάσου.

Η παράλογη αυτή υπαρξιακή κωμωδία του Tom Stoppard, αποτελεί ένα ταξίδι ενηλικίωσης. Πρωτοπαίχτηκε στο Fringe Festival του Εδιμβούργου το 1966 και έκτοτε αποτελεί μια από τις κλασικότερες κωμωδίες της σύγχρονης δραματουργίας. Βραβευμένος με Όσκαρ Σεναρίου για την ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» και με τη σπουδαία διάκριση «PEN/Pinter», o Sir Tom Stoppard με την τσεχική καταγωγή, θεωρείται ο μεγαλύτερος σύγχρονος Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, μετά τον Πίντερ.


Συντελεστές
Μετάφραση: Ηλίας Ακριβόπουλος 
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Επιμέλεια μετάφρασης - Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Μυλωνάς &  Άννα Ελεφάντη
Σκηνικά - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Επιμέλεια κίνησης: Θάλεια Δήτσα
Video trailer: Νίκος Παπαγγελής
Μουσική trailer: Λάμπρος Πηγούνης
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Αφίσα: Παναγιώτης Βωβός
Μακιγιάζ - Κομμώσεις: Λένια Saw

Παίζουν: Γεράσιμος Γενατάς, Γιώργος Παπαπαύλου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Άννα Ελεφάντη & Σπύρος Χατζηαγγελάκης


Πρεμιέρα 13 Ιανουαρίου 2015
Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12  & Λένορμαν 94 - Κολωνός / 210.51.38.067
Κυριακή, Δευτέρα & Τρίτη 21.15
Είσοδος: 15€ & 10€


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...