Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η 'Ελληνοεκδοτική' παρουσιάζει το βιβλίο της Δρ Κικής Σελιώνη για την κίνηση των ηθοποιών και των ρόλων μέσα απο το σύστημα του Laban στο 'Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο εκδοτικός οίκος 'Ελληνοεκδοτική' παρουσιάζει το νέο του βιβλίο που βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της Δρ. Κικής Σελιώνη, που αφορά τη σχέση μεταξύ του Rudolf Laban και του Αριστοτέλη, και προτείνει μια νέα προσέγγιση για την εκπαίδευση της κίνησης του ηθοποιού και την υποκριτική τέχνη. 

Υποστηρίζεται ότι, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη πλατωνική ανάγνωση, το σύστημα του Laban για την ανάλυση της κίνησης γίνεται καλύτερα κατανοητό μέσω του εννοιολογικού πλαισίου που προσφέρει ο Αριστοτέλης. Αυτό όχι μόνο παρέχει μια πιο ασφαλή θεωρητική προσέγγιση, αλλά και μια πρακτική, η οποία θεσπίζει την τέχνη της κίνησης ως επιστήμη. 




Με λίγα λόγια, αυτή η έρευνα προτίθεται να θεμελιώσει φιλοσοφικά τον Laban με την ανάγνωση της Ποιητικῆς του Αριστοτέλη. Ειδικότερα, η φιλοσοφική θεμελίωση γίνεται με την ανάγνωση της Ποιητικῆς από τον σύγχρονο Έλληνα φιλοσόφο Στέλιο Ράμφο, όπως αυτή πραγματοποιείται στο δίτομο βιβλίο του Μίμησις Ἐναντίον Μορφῆς - Ἐξήγησις εἰς τὸ Περὶ Ποιητικῆς τοῦ Ἀριστοτέλους (1991-1992). 

Το σημαντικό στην εξήγηση του Στέλιου Ράμφου είναι ότι επιχειρεί μια ανάλυση και ερμηνεία των εννοιών της Ποιητικῆς• ερμηνεύει δηλαδή την έννοια του Ζῴου και επομένως οδηγεί στην εφαρμογή των κανόνων της στη θεατρική παράσταση. Αυτή η προσέγγιση του Ράμφου επιτρέπει στην έρευνα να θεμελιώσει τη θεωρία και την πρακτική του Laban στο εννοιολογικό πλαίσιο της αριστοτελικής ποιητικής. Η Τέχνη συνεπώς τίθεται ως επιστήμη. 




Ομιλητές


Ana Sanzhez-Colberg Professor,Arts and Dance [DEREE the American College of Greece] and former Head of Phd Degrees at RCSSD
Darren Royston Lecturer in movement at RADA 
Luis De Abreu Debuty Principal and Executive Director Bird College London 
Τηλεμαχος Μουδατσακης Καθηγ. Θεατρολογίας Πανεπ. Κρήτης-Σκηνοθέτης 
Άκης Βλουτής ηθοποιός 
Παναγιώτης Παναγιώτου δημοσιογράφος 
Κώστας Γεωργουσόπουλος Επίτιμος Διδάκτωρ- Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου 
Παρουσιάζει-συντονίζει: Δρ. Κάτια Σαβράμη, Χορολόγος, Επίκουρη Καθηγ. Πανεπιστημίου Πατρών 

Το βιβλίο θα διατίθεται στην τιμή προσφοράς των €50, μόνο για την ημέρα της επίσημης παρουσίασης 
στο χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης 

Παρουσίαση βιβλίου: ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ - Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Διάλεξη-παρουσίαση της μεθοδολογίας σε μορφή παράστασης: €7, Γενική Είσοδος


https://www.facebook.com/kiki.selioni
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...