Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Η εξάμηνη σεζόν του Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Ρωσία

Εδώ και έξι περίπου μήνες ο Θεόδωρος Τερζόπουλος βρίσκεται επί ρωσικού εδάφους, όπου και προετοιμάζει την «εξάμηνη σεζόν του στη Ρωσία», όπως την αποκαλεί ο ίδιος. Αφού παρουσίασε το «Τέλος του Παιχνιδιού» του Σάμιουελ Μπέκετ στις 21 Μαρτίου στο Θέατρο Αλεξαντρίνσκι στην Αγία Πετρούπολη –έργο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην εν λόγω θεατρική σκηνή και θα παίζεται, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, για επτά χρόνια- ο Έλληνας σκηνοθέτης ετοιμάζεται για μια ακόμη μεγάλη πρεμιέρα. Αυτή τη φορά, στο ανακαινισμένο Δραματικό Θέατρο Στανισλάβσκι της Μόσχας. 



Ύστερα από πρόσκληση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου, Μπόρις Γιουχανάνωφ θα ανεβάσει στις 22 Οκτωβρίου τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, ένα έργο-σταθμό τόσο για την ιστορία του θεάτρου όσο και για τη διαδρομή του ίδιου του σκηνοθέτη. Οι πρόβες έχουν ήδη ξεκινήσει με έναν εκλεκτό θίασο Ρώσων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η σπουδαία Έλενα Μορόζοβα, η οποία κρατά το ρόλο του Διόνυσου. Εκτός από τη σκηνοθεσία της παράστασης, ο Τερζόπουλος υπογράφει τη σκηνογραφία, τα κοστούμια και τους φωτισμούς, ενώ ο Παναγιώτης Βελιανίτης τη μουσική σύνθεση. 

Παράλληλα με τις «Βάκχες», θα εγκαινιαστεί έκθεση της Γιοχάνα Βέμπερ με φωτογραφίες από παραστάσεις του Θεάτρου Άττις, ενώ θα παρουσιαστεί η παγκόσμια πρώτη έκδοση του βιβλίου της «Μεθόδου» του στα ρωσικά, με τίτλο «Η Επιστροφή του Διόνυσου», σε ένα διήμερο συμπόσιο με τη συμμετοχή Ρώσων και Ευρωπαίων θεωρητικών του θεάτρου, 22 και 23 Οκτωβρίου. Μετά τη ρωσική γλώσσα θα ακολουθήσει η έκδοση του βιβλίου, το οποίο θα συνοδεύεται από dvd, στα γερμανικά, ελληνικά και αγγλικά.


Μετά την ολοκλήρωση των προβών για τις «Βάκχες», ο Θεόδωρος Τερζόπουλος θα παρουσιάσει, σε παγκόσμια πρώτη, το μουσικό έργο του Ντμίτρι Κουρλιάντσκι, «Νοσφεράτου», στην Όπερα της Περμ. Η πρεμιέρα της όπερας τοποθετείται στις 13 Ιουνίου, ενώ στις 20 του ίδιου μήνα θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ Ντιαγκίλεφ της Περμ. Η μουσική διεύθυνση είναι του Θεόδωρου Κουρεντζή, η σκηνική εγκατάσταση του Γιάννη Κουνέλλη και τα κοστούμια της Λουκίας. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Άλλα Ντεμίτοβα, Σοφία Χιλλ, Τάσος Δήμας και Ναταλία Πσενιτσνίκοβα. Το χειμώνα του 2015, το «Νοσφεράτου» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Μπολσόι, στη Μόσχα.

www.tospirto.net/Χριστίνα Φαραζή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...