Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Περάστε κόσμε, εδώ το φθηνό εισιτήριο (γράφει για το onlytheater ο Γρηγόρης Βαλτινός)

Μεγάλο σουξέ έχουν τα τελευταία χρόνια, τα "φτηνά" εισιτήρια στα θέατρα. Σημείο των καιρών και αυτό. Απ' τη μια οι εταιρείες που τα οργάνωσαν και τα διοχετεύουν στην αγορά με διάφορους τρόπους, εκμεταλλευόμενες την κρίση και τη φτώχεια του κόσμου και από την άλλη κάποιοι πανικόβλητοι παραγωγοί που ξεπουλάνε την τέχνη του θεάτρου με 5 ευρώ αφήνοντας καμένη γη πίσω τους, προκειμένου να μαζέψουν ό,τι μπορούν "τώρα που γυρίζει".
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ

Ο κόσμος ίσως δεν γνωρίζει ότι η εταιρεία που προμηθεύει με φτηνό εισιτήριο την αγορά, κερδίζει περισσότερα από τους ίδιους τους εργαζόμενους του εκάστοτε θεάτρου. Όταν δηλαδή ο κάθε θεατής μπορεί να βρει ένα εισιτήριο με 12 ή και 10 ή και 8 ευρώ (ενώ η κανονική του τιμή είναι 20 ευρώ) , η εταιρεία κερδίζει 3 ευρώ στο εισιτήριο!!! Ποσό που δεν κερδίζει ούτε ο παραγωγός ούτε ο θιασάρχης ούτε ο συγγραφέας του έργου. Για τους ηθοποιούς δε γίνεται λόγος γιατί με το πρόσχημα της κρίσης ο μισθός τους έχει κατέβει στα υπόγεια. Όσο για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο θέατρο δεν υπάρχει καν σημείο σύγκρισης.
Όσοι πονάμε το θέατρο, εδώ και χρόνια φωνάζουμε ότι πρέπει να καταφέρουν τα δέκα άτομα που κάνουν θεατρικές παραγωγές να βάλουν ένα όριο σ'αυτή την κατρακύλα. Επίσης το κοινό που αγαπάει το θέατρο δεν θα πρέπει να πιέσει άλλο προς τα κάτω γιατί τα πράγματα θα οδηγηθούν σε μεγάλη ένδεια. Σοβαρό θέατρο δεν μπορεί να γίνει με πέντε ευρώ. Σε λίγο δεν θα μπορεί να ανέβει τίποτα το αξιόλογο στη σκηνή. Σε λίγο καιρό και το έργο θα είναι των 5 ευρώ και οι ηθοποιοί θα είναι των 5 ευρώ και τα σκηνικά και τα κοστούμια και οι σκηνοθέτες και τα φώτα και τα καθίσματα και οι τουαλέτες του θεάτρου!!!
Κάποιους παραγωγούς πιθανόν να μην τους νοιάζει γιατί οι φιλοδοξίες τους έτσι κι αλλιώς δεν ξεπερνούν τα 5 ευρώ..."Μάζευε κι ας ειν' και ρόγες" λένε...Ή "η φτήνεια τρώει τον παρά" και συνεχίζουν να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον προς τα κάτω. Κάποιοι όμως που έχουν στο μυαλό τους έργα και ανεβάσματα με μεγαλύτερες απαιτήσεις δεν θα αντέξουν. Θα μαραζώσουν οικονομικά κι έτσι το θέατρο στη χώρα μας θα καταλήξει ολοκληρωτικά στα χέρια των ανθρώπων που φωνάζουν "δώστε φτήνεια στο λαό".
Το θέατρο είναι μια ακριβή τέχνη. Κάθε μέρα με το κλειδί στην πόρτα, περιμένουν να ζήσουν τουλάχιστον πενήντα οικογένειες. Δεν είναι ένα dvd που το βάζεις στο βίντεο και παίζει. Οι άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο και καταλαβαίνουν τις οικονομικές δυσκολίες του κόσμου έχουν θεσπίσει κάποιες ημέρες με οικονομικότερο εισιτήριο. Κάποιες χαμηλότατες τιμές για ανέργους, συνταξιούχους και φοιτητές, για τις ευπαθείς δηλαδή ομάδες του πληθυσμού. Τις υπόλοιπες μέρες το ταμείο πρέπει να παίρνει μια ανάσα από τις πιο εύπορες ομάδες των θεατών για να μπορέσει να συνεχίσει το θέατρο να ζει. Γιατί προσφέρει στον κόσμο γνώση, αισθητική, αξίες, ιδέες, ψυχαγωγία, γλώσσα, ποίηση, πολιτισμό, ζωή!!! Κάποιοι μπορεί να επωφελούνται αυτές τις δύσκολες εποχές και να γεμίζουν τα ταμεία τους προσφέροντας φτηνό πολιτισμό στο λαό.
Ας αναλογιστούν όμως πόσο ακριβός θα αποβεί αυτός ο "φτηνός πολιτισμός" για το μέλλον.
Ο Γρηγόρης Βαλτινός πρωταγωνιστεί στην επιτυχημένη παράσταση "Δείπνο με φίλους" που ανεβαίνει στο θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ της Θεσσαλονίκης. 
www.onlytheater.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...