Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η Κοκκινοσκουφίτσα της Λένας Κιτσοπούλου θέλει… αίμα!

Το γνωστό παιδικό παραμύθι παρουσιάζεται στη Στέγη.

Έχει έναν δικό της τρόπο να διηγείται τα πράγματα. Συχνά προκλητικό, ανατρεπτικό και ακραίο… Την ίδια όμως στιγμή ξέρει πώς να διηγείται ιστορίες. Και πώς να παίρνει ιστορίες γνωστές και να τις παρουσιάζει με τρόπο που ούτε καν φανταζόμασταν. Αυτό κάνει και τώρα η Λένα Κιτσοπούλου με την παράσταση «Κοκκινοσκουφίτσα – Το πρώτο αίμα».

Στήνει μια «αγριεμένη περφόρμανς μόνο για ενήλικο κοινό με αφορμή το γνωστό παιδικό παραμύθι». Στην πρώτη εμφάνισή της στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ανεβάζει στη σκηνή μια Κοκκινοσκουφίτσα που δεν «δεν είναι πια το σύμβολο της καλοσύνης που διδάσκει στα παιδιά να μη μιλάνε σε αγνώστους γιατί θα τα φάει ο κακός λύκος». 
Η Κιτσοπούλου «στρέφεται ενάντια στο σύγχρονο παραμύθι του ιδανικού, φιλειρηνικού (και δη υποταγμένου) ανθρώπου, εγκαλώντας τους θεατές να αποδεχτούν το κακό μέσα τους. “Κανείς δεν έζησε καλά και κανείς δεν θα ζήσει καλύτερα”, επισημαίνει κυνικά και μας προσκαλεί σε μια από καρδίας εκδίκηση της Κοκκινοσκουφίτσας, σε μια κατάρριψη των ταμπού, των συμβάσεων και των στερεοτύπων, σε μια απομυθοποίηση των πολιτικοκοινωνικών παραμυθιών και των κίβδηλων ιστορικών αφηγήσεων που στοιχειώνουν τις ζωές μας. 


Κείμενο – σκηνοθεσία Λένα Κιτσοπούλου, σκηνικά Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, κοστούμια Μαγδαληνή Αυγερινού. Παίζουν οι: Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Γιάννος Περλέγκας, Έμιλυ Κολιανδρή και Νεφέλη Μαϊστράλη.
Info: Η παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου «Κοκκινοσκουφίτσα – Το πρώτο αίμα» θα παίζεται από τις 14 ως τις 25 Μαΐου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
www.tospirto.net
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...