Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Απαξίωση και αμνησία για το Θεατρικό Μουσείο

Υπάρχει το ενδεχόμενο να πουληθεί σε διεθνείς πλειστηριασμούς.
Μετά από μια πρόχειρη απεντόμωση, άνοιξε σήμερα το Θεατρικό Μουσείο, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Θεάτρου. Διόλου εορταστικό το κλίμα, αφού ο χώρος έχει παραδοθεί σε απρόσκλητους επισκέπτες (κατσαρίδες, τερμίτες και ποντίκια), παραμένοντας εδώ και τρία χρόνια σφραγισμένος. 
Ημέρα διαμαρτυρίας λοιπόν, για την καταστροφή της θεατρικής μας μνήμης, την οποία όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του μουσείου Κώστας Γεωργουσόπουλος βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να πουλήσει σε διεθνείς πλειστηριασμούς για να τη σώσει. «Θα ήθελα να είναι διαφορετική τούτη η μέρα, αλλά το Θεατρικό Μουσείο αν και κιβωτός μνήμης, έχει απαξιωθεί τόσο ώστε να πιστεύει κανείς ότι είναι προγραμματισμένο να περάσει στην αμνησία» είπε.
Main_ena-axechasto-mathima-sto-theatriko-mouseio-kyprou

Η σκέψη της εκποίησης αφορά σε πώληση κοστουμιών της Μαρίας Κάλλας και της Μελίνας Μερκούρη όπως και σπάνιων χειρογράφων που έχουν ως τώρα διασωθεί, αλλά πλέον αργοπεθαίνουν σε ένα ημιυπόγειο πλάι στη Νομική Σχολή. Η γειτνίαση του Θεατρικού Μουσείου με δημόσιες τουαλέτες προκαλεί μια εφιαλτική κατάσταση που επιβαρύνεται και από τη μη χρήση του χώρου. 
Την ίδια ώρα, η διοίκησή του διώκεται ποινικά – για την ακρίβεια ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου δικάζονται σήμερα για χρέη ύψους 300.000 ευρώ στο ΙΚΑ - ενώ όπως λένε στη θέση τους θα έπρεπε να βρίσκεται το υπουργείου Πολιτισμού. 
Μετά από τρία χρόνια απραξίας, ο νυν υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος προτείνει την ένταξή του σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, κάτι φυσικά που δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο το μουσείο παραμένει κλειστό. Συνολικά, το χρέος του ανέρχεται σε 500.000 ευρώ (σε Εφορία, ΙΚΑ και ανάγκες αποπληρωμής των εργαζομένων). 
Η αποπληρωμή του όσο και η επαναλειτουργία του μουσείου είναι στην κορυφή των αιτημάτων σύσσωμης της θεατρικής κοινότητας, μαζί με τη μεταστέγασή του και τη σταθερή χρηματοδότησή του.

Σε ένδειξη συμπαράστασης αυτών των αιτημάτων έσπευσαν έξω από τις εγκαταστάσεις του εκπρόσωποι από τους θεατρικούς θεσμούς της χώρας αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

www.tospirto.net/Στέλλα Χαραμή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...