Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

O Γιώργος Αρμένης ξανά... στα κεραμίδια

Ανεβάζει και πάλι την ιστορική παράσταση «Μαντζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια».
Ηταν το 1979 όταν η Λαϊκή Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης ανέβαζε το έργο του νεαρού τότε Γιώργου Αρμένη «Μαντζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια». Στη λαϊκή αυτή επιθεώρηση –ιστορική παράσταση πλέον και με βιογραφικό μεγάλης επιτυχίας– επιστρέφει φέτος ο καλός ηθοποιός και σκηνοθέτης. 

Αυτή τη φορά για να γιορτάσει τη συμπλήρωση μισού αιώνα στο θέατρο - ως βετεράνος της τέχνης πια. Γραμμένο λίγο μετά τη Δικτατορία, το έργο βρίσκει ξανά τη θέση του στο σήμερα, σαν παράλογο δρώμενο που είναι.
Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, η «Μαντζουράνα» επιχειρεί να «δει» τους λόγους που έφεραν τη χώρα σε αυτή  την κατάσταση, μέσα από μια συμπυκνωμένη αφήγηση της ιστορίας του 20ού αιώνα. 
Βασικοί ήρωες του έργου είναι τρεις φίλοι που ξεκινούν από κάποιο χωριό της Ελλάδας χαράζοντας ο καθένας τη δική του πορεία:  Ο πρώτος αναζητεί την τύχη του ως μετανάστης στο εξωτερικό, ο δεύτερος βγαίνει αντάρτης στο βουνό κυνηγώντας το ιδανικό της ελευθερίας, ενώ ο τρίτος γίνεται βουλευτής. 
Με αφετηρία του κειμένου τη μεγάλη απεργία της Θεσσαλονίκης του 1936, και σταθμούς του τα κυριότερα γεγονότα των επόμενων δεκαετιών (Παγκόσμιος πόλεμος, Εμφύλιος, Χούντα) αναμένουμε από τον Γιώργο Αρμένη να «πειράξει» το κείμενο με επικαιρικά σχόλια για να το παραδώσει φρέσκο στην εποχή μας.
Ατόφια μένει η μουσική του Χρήστου Λεοντή που σφράγισε και το παρθενικό ανέβασμά του. Ο νέος 15μελής θίασος -στον οποίο επικεφαλής θα είναι και πάλι ο Γιώργος Αρμένης- περιλαμβάνει ακόμα τους Γιώργο Μπούγο, Χάρη Χαραλάμπους, Λεωνίδα Χρυσομάλλη. Η πρεμιέρα αναμένεται στα τέλη του Οκτωβρίου στο Νέο Ελληνικό Θέατρο των Εξαρχείων.
www.tospirto.net/Στέλλα Χαραμή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...